Life
12256 prikaza

Srpska snajperistica u Ukrajini ima status ikone

Dnijela Lazović Bagira, snajperistkinja u Ukrajini
1/3
YouTube screenshot
Bila je rukometašica, pa monahinja, zatim osuđena dilerica droge, a sad je srpska dragovoljka na ratištu

Bagira, najpoznatija snajperistica na ukrajinskom frontu, u stvari je Danijela Lazović, Srpkinja iz Gornjeg Milanovca. "Blic" je otkrio njen životni put - od uspješne sportašice, do osuđene dilerice droge i monahinje, do 'zaštitnog lica' Srba na ukrajinskom ratištu.

Ukrajinski špijuni nedavno su na internetu ponovo objavili popis svih srpskih boraca na njihovom ratištu. Prema podacima srpskih službi, broj se smanjuje, ali ova tema uvijek prijeti diplomatskim odnosima dviju država. Među srpskim dobrovoljcima koji ratuju na strani proruskih snaga posebno odjekuje Bagirino ime koja je u jednom periodu bila možda i najpoznatiji strani borac na tom krvavom bojištu.

Ukrajinski mediji u više navrata pisali su o ovoj Srpkinji, ali njezin identitet, detalji iz života i način na koji je regrutirana do sad su uvijek bili skrivani. Iako se pojavljivala u tamošnjim medijima ili na društvenim mrežama, lice je skrivala maramom i nikad nije govorila o svom životu. Zbog takve tajanstvenosti ali i zbog snajpera zbog kojeg se proslavila, Bagira ima gotovo mitski status među srpskim borcima u Ukrajini. Ipak, životna priča ove 32-godišnjakinje iz Gornjeg Milanovca je gotovo filmska, ali nikako nije pozitivan, herojski primjer ratnice kakvom ju predstavljaju.

Dnijela Lazović Bagira, snajperistkinja u Ukrajini | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
- Danijela Lazović je kao mlada trenirala rukomet i bila je jako uspješna u sportu. Zbog treninga se iz Gornjeg Milanovca preselila u Golubac, blizu manastira Trumane. U jednom trenutku je htjela promijeniti vjeru, da bude muslimanka, no odustala je i otišla u manastir. Nikome nije bilo jasno kako je do toga došlo budući da su svi znali njezinu narav. Nisam siguran ni da je tada bila punoljetna - priča dobro upućeni 'Blicov' izvor.

U sljedećoj sceni ovog filma - čiji žanr ima elemente ratnog, krimi ili trilera - Danijela je igumanija u manastiru Trumane. Njeno novo ime je - mati Ksenija.

- Često je odlazila za Beograd, iako nitko nije znao zašto. Navodno je ostajala kod neke prijateljice. Čim bi napustila manastir, skidala je mantiju i ponašala se potpuno drugačije. Njeni odlasci na Kosovo bili su sve češći, sve je bilo pod velom tajne. Nakon nekog vremena postala je sumnjiva policiji - kaže naš izvor.

Milorad Dodik Mali Rusi Top News Putin bilda paravojne snage u Republici Srpskoj

Ubrzo je, na sveopće iznenađenje, otkriveno da "mati Ksenija" zapravo dila drogu koju i sama nerijetko koznumira, govori osoba koja dobro poznaje njezin život. Zbog toga je uhapšena i čak osuđena na zatvorsku kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, Danijela doslovno nestaje. Prekinula je kontakte s porodicom, prijateljima i počinje potpuno novi život. Prema saznanjima "Blica", Srbiju je napustila u studenom 2014. godine.

- Otišla je u istočnu Ukrajinu, u mjesto Snežnoe, i pridružila se komandi "Oplot", u čijem sastavu je djelovala proruski orijentirana paravojna jedinica pod nazivom "Srpski husarski puk". U okviru ove jedinice Lazovićeva je bila u pješadiji a onda je raspoređena u vod koji je bio specijaliziran za rušenje bespilotnih letjelica. Sudjelovala je u više oružanih akcija na području Donbasa gdje se istaknula vještim rukovanjem snajperom, govori sugovornik 'Blica'.

Dnijela Lazović Bagira, snajperistkinja u Ukrajini | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Protiv Danijele Lazović viši javni tužilac u Beogradu je u lipnju 2015. godine pokrenuo je istražni postupak zbog sumnje da je počinila kazneno djelo sudjelovanja u ratu ili oružanim sukobima. Budući da se nije odazivala pozivima na saslušanje, policija je utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, kao i da članovi porodice ne znaju gdje se nalazi. U Ukrajini je od tada postala prava 'ikona' proruskih dragovoljaca, a rado iznosi i svoje političke stavove.

Tijekom intervjua koji je dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnosti prema Rusiji i njenom narodu.

Ne zna se jesu li u njezinom slučaju, za odluku o odlasku na ratište presudili politički čvrsti stavovi jer 'plaća' za ovakve ratne usluge varira ovisno od zasluga i činova, ali može biti i do 2.000 dolara mjesečno.

U javnosti se u lipnju 2016. godine pojavila informacija o pogibiji Bagire u sukobu sa ukrajinskim snagama sigurnosti, u okolini mjesta Gorolovka, ali se ispostavilo da je riječ o dezinformaciji. Prema saznanjima do kojih smo došli, ona već nekoliko godina živi u Rusiji sa svojom djevojkom.

Arkadij Babčenko Mega-fake-news Top News Kijev: 'Rusi nisu ubili novinara, to smo mi namjerno lažirali'

Danijela Lazović je u Ukrajinu, prema informacijama srpskih službi sigurnosti, doputovala najvjerojatnije posredstvom svoje veze - Dejana Berića, rodom iz Putinaca u Rumi. Berić je jedan od najpoznatijih boraca iz Srbije na ukrajinskom ratištu na strani proruskih snaga. Javnost ga je upoznala 2015. godine, kada je "uhitio" Radomira Počuču, bivšeg novinara i glasnogovornika Protuterorističke jedinice, zbog sukoba između dragovoljaca na ukrajinskom ratištu.

Berić je i sam imao zanimljiv životni put. Srednju školu je završio u Zemunu, gdje je bio i golman lokalnog nogometnog kluba. Do 2013. godine imao je tvrtku za proizvodnju PVC stolarije. Zbog dugova otpustio je radnike i otisnuo se u Soči i Adler. Iduće godine kao dragovoljac otišao je na ratište u Donjeck, gdje se dokazao kao snajperista. Ratno iskustvo je stekao tijekom sukoba na prostoru bivše SFRJ jer je bio vojni izviđač. Ruski mediji objavili su i da je Berić za "iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske" odlikovan najvećim priznanjima Novorusije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gorki 10:13 28.Listopad 2018.

    u 24 sata vise vjeti iz srbije nego iz hrvatske zasto ne date ime novinama 24 časa pas ma te r