Life
313 prikaza

Stigao je svježi portugizac, traže se fini pečeni kesteni...

1/4
Luka Stanzl/PIXSELL
Mladi crnjak s Plešivice najavljuje hladniju jesen. Ne grije tijelo, ali razgaljuje dušu. Suha vina od portugisca izvrsno pristaju pačjim i gusjim pečenjima, bunceku i kobasama s kiselim kupusom...

Mali je prinos portugisca bio ove godine zbog vremenskih nepogoda, ali zato je grožđe bilo bolje kakvoće, a probrane grozdove su članovi Udruge Portugizac Plešivica “stavili na hrpu” i od njih napravili zajedničko suho vino Portugizac Selection Mlado. Napunili su oko 2000 boca.
- Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz postizanje bolje cijene – rekao je tajnik Udruge Željko Gregorić na predstavljanju prvog ovogodišnjeg vina u zagrebačkome Matisu.
Mladi portugizac vjesnik je hladnijeg dijela jeseni. Grožđe dozrijeva vrlo rano, a lako ga je i brzo preraditi, tako da dva, tri tjedna nakon berbe već može biti spreman za čašu. Nekad su njime naši vinari krijepili berače kasnih sorata poput rizlinga, a danas ih veseli i zato što ga mogu prodavati prije Martinja 11. studenog, kad se slavi “pretvaranje” mošta u vino, a relativno ga lako i brzo naplate. Kao suho vino odlično pristaje pečenim kestenima te tipičnim jesenskim jelima kontinentalne Hrvatske poput pačjeg i gusjeg pečenja ili bunceka i krvavica te kobasica s kiselim kupusom i restanim krumpirom.

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.