Life
21175 prikaza

Stjuardese u avionu ne piju vodu, na ulazu su im ruke iza leđa

Stjuardesa
Boris Roessler/DPA/PIXSELL
Nije riječ samo o vodi, već o kavi, čaju i bilo čemu što u sebi sadrži vodu iz slavine, a ruke... razlog je iznenađujuć

Sjeli ste u avion i uživate u letu (ili si mantrate da se ne treba bojati), prilazi vam stjuardersa i nudi piće - no treba li ga uzeti?

Odgovor je ne, barem tako kaže anonimna stjuardesa jedne američke aviokompanije za Business Insider. Naime, ona otkriva kako osoblje zrakoplova nikad ne pije običnu vodu iz slavine, kao niti kavu niti čaj koji se rade s njom.

Zrakoplov Čudo tehnike Life Tijekom leta u pravilu niste svjesni 25 stvari o avionima

To ne znači da su snobovi koji piju samo flaširanu vodu, već su upoznati s činjenicom da od osam aviona jedan ne prolazi na testu zdravstvenih standarda ispravnosti vode, a polovica njih jedva ga prolazi, pokazala je studija EPA-e (Enviromental Protection Agency).

Iako se regulacija pitke vode u zrakoplovima zahtijeva već posljednjih 15 godina, no ništa se ne poduzima. Iako važeća regulacija nalaže česta testiranja vode i ispražnjavanja te čišćenja spremnika u kojima se ona drži, to rijetko tko poštuje.

U provjeri takvih tvrdnji, većina je aviokompanija dala izjave kako drže do zdravstvene ispravnosti vode, dok su neki odbili komentirati.

Stjuardesa | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Avioni, kao strojevi koji lete, oduvijek su privlačili pažnju ljudi. Posebno sve vezano za putničke avione, a to znači posebno i za stjuardese. Prije nekoliko godina još jedan kratki Expressov članak o njima pobudio je veliko zanimanje čitatelja.

Prije samog leta, stjuardese uvijek koriste ovu pozu - razlog je vrlo važan ali i zanimljiv. Naime, osim što pozdravljaju putnike dok ulaze, stjuardese ih moraju prebrojavati. U njihovim šakama nalazi se mala brojalica koja im služi kako bi prebrojili sve putnike koji su ušli u avion i kako bi se njihov broj poklapao s brojem putnika koji je zapisan u službenim dokumentima aviona.

Zračna luka Putnički avioni Top News Razlog za brigu: Tisuće pilota pate od depresije

U pojedinim slučajevima ovo prebrojavanje može pomoći stjuardesi da procijeni težinu aviona, te je li potrebno teret u trupu aviona premjestiti kako bi se postigao balans, ali isto tako premještaju i putnike kada je riječ o malim avionima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.