Life
210 prikaza

Što predsjednici rade sa svojom plaćom?

Pantovčak
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Dok su neki predsjednici rado donirali svoje plaće u humanitarne svrhe, drugi su skoro bankrotirali...

Posao predsjednika SAD-a dolazi s plaćom kao i svaki drugi, a 2001. ona je iznosila 400.000 dolara godišnje uz 50.000 koje su predsjednici imali za razne troškove. Plaću određuje Kongres, a uz nju je predsjednicima na raspolaganju i medicinski tim. Bivšim predsjednicima pak uz mirovinu je na raspolaganju i zaštita Tajne službe koju mogu imati dok su živi. No, zanimljivije od plaće koju primaju je što su neki od predsjednika s njom učinili.

JFK je svoju plaću donirao u humanitarne svrhe

Kad je 1961. stupio na dužnost, John F. Kennedy bio je imućan, a vrijednost njegove obitelji bila je oko milijardu dolara.

Sam Kennedy imao je zakladu vrijednu više milijuna te mu predsjednička plaća nije bila nužna za preživljavanje. Ona je tada iznosila 100.000 dolara godišnje uz 50.000 dolara za razne troškove te je odlučio sav iznos donirati.

Novac je dobilo šest udruga, među kojima su savezi izviđača. Kennedy je donirao i svoju plaću tijekom 14 godina u Kongresu i Senatu.

Obame su tek otplatili studentske kredite

Dok su svoje plaće donirali i neki drugi predsjednici, poput Herberta Hoovera, nisu svi bili te sreće.

Barack Obama je 2012. u govoru na Sveučilištu Sjeverne Karoline rekao da je tek prije osam godina otplatio studentski kredit. Govoreći pred studentima ispričao je da su on i Michelle bili u istom problemu kao i brojni studenti. Dok su još otplaćivali svoje kredite morali su početi razmišljati i o tome kako štedjeti za školovanje svojih kćeri.

Neki predsjednici su gotovo bankrotirali

Predsjednici su imali pristojnu plaću, no neusporedivu s nekim od najplaćenijih ljudi. Babe Ruth je jednom komentirao kako njegova plaća od 75.000 dolara nije velik iznos, no ipak zarađuje više od Hoovera. 

Danas je razlika između predsjedničke plaće i iznosa kojeg dobivaju poznati sportaši još i veća. 

Jefferson je tijekom svog mandata završio u većim dugovima nego je bio prije nego je postao predsjednik, a Truman se godinama mučio s financijama zbog loših ulaganja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.