Life
215 prikaza

Ruski predsjednik poklanja neobične darove: Mačiće i kalašnjikove

Vladimir Putin
?VATICAN POOL/IPA/PIXSELL
Puno toga možete saznati o osobi kad vidite kakve darove poklanja, a što najradije dijeli Vladimir Putin, mnoge će iznenaditi

Vladimir Putin sam voli izabrati poklone za visoke uzvanike, premda mu njegova služba protokola uvijek predlaže moguće varijante.

Glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, tvrdi da Putin stranim gostima najčešće poklanja umjetnine (slike ili tradicionalne ruske ručne radove), iako u obzir dolazi i oružje ili životinje. Vrijednost predsjedničkog poklona službeno nije ograničena.

Oružje

U Rusiji nije dozvoljeno poklanjanje oružja u službenim prigodama, jer je za njega potrebna dozvola. Međutim, ova zabrana se ne odnosi na predsjednika države, tim više što te „opasne“ darove on poklanja šefovima drugih država.

Bliskom prijatelju Silviju Berlusconiju Putin je u travnju 2002. godine poklonio knjigu "Effetto Berlusconi" (koju su napisali Giancarlo Lehner i Marina Sinitsyna), a koja govori o karijeri talijanskog političara.

Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel 2006. godine, za rođendan, poklonio je pak tradicionalnu rusku malu sliku, a 2013. godine litografiju posvećenu 1894. godini, kada je potpisan rusko-njemački trgovački sporazum.

Suveniri iz Rusije

Na summitu azijsko-tihooceanske ekonomske suradnje (ATES) u Pekingu 2014. godine, Putin je predsjedniku Kine - Xi Jinpingu - poklonio ruski pametni telefon YotaPhone druge generacije, na kojem su bile - posebno za tu priliku instalirane - „pozadine“ sa simbolima Rusije, Kine i ATES-a. U tom trenutku telefon se još nije službeno pojavio na tržištu, pa je Jinping bio prvi vlasnik novog modela.

Američkom predsjedniku je Putin poklanjao obične, ali korisne stvari. Na summitu G-8 iz 2013. godine, ruski predsjednik je Baracku Obami poklonio set šalica za kavu.

Iste godine na summitu G-20 u Sankt-Peterburgu vođa SAD-a je dobio set tanjura sa slikama Sankt-Peterburga. servis za čaj i DVD s nastupima baletne trupe Marijinskog teatra. Sada Obama ima sve što mu treba kako bi mogao organizirati večer uz klasičnu glazbu.

Neki Putinovi pokloni su posebno simpatični. Ruski vođa je 2012. sam izabrao sibirskog mačića za Norihisu Satakea, japanskog političara i guvernera Akita prefekture. Prije toga je ruski predsjednik od njega dobio akita štenca, kao znak zahvalnosti za pomoć koju je Rusija pružila sjeveroistočnoj regiji Japana kad ju je u ožujku 2011. godine pogodio potres.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.