Life
7808 prikaza

Stop divljim turistima: Sve više gradova uvodi liste zabrana

Turisti na Hvaru
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Kazne su od 25 do 500 eura, najradije im ih ne bi naplaćivali, ali to je već pitanje opstanka

Poštujte Veneciju! Ovdje ste dobrodošli, ali morate igrati po pravilima – ili za to platiti. Gradske vlasti Venecije u ovakav su slogan sažele svoju kampanju namijenjenu turistima kako bi im objasnili da se moraju ponašati primjereno u gradu koji već nekoliko godina balansira na samom rubu kolapsa pod turističkom najezdom. Kampanja će se oglašavati plakatima, po društvenim mrežama, lecima koje će dijeliti posjetiteljima grada.

Nekome tko ne zna što znači voditi svjetsko turističko odredište, upute turistima u kampanji mogu se činiti smiješne; ne smije se plivati po kanalima, organizirati piknike u gradu na javnim površinama, predugo se zaustavljati po mostovima, bacati otpatke, voziti bicikl kroz grad ili se prošetavati u kupaćim kostimima. "Poruka koju im moramo isporučiti je da se ne šalimo", kazala je za lokalne novine La Nuova Paola Mar, gradska vijećnica zadužena za turizam.

Dubrovnik Druga strana medalje Life Venecija, Dubrovnik, Trogir nestaju pod udarom turista

Jedan od bitnijih argumenata kojima će objašnjavati da se ne šale su novčane kazne; od 25 do 500 eura. 12 zlatnih pravila, zabrana i uputa, oglašavat će na 10 jezika. Stanovnici turističkih gradova i mjesta u Hrvatskoj nesumnjivo će razumjeti o čemu govore Venecijanci. U Zadru, primjerice, već nekoliko godina sve je gori problem običaj pojedinih turista da svoja vozila za kampiranje parkiraju na parkiralištu zadarske opće bolnice.

Pa kad se uz automobile kupača obližnje plaže kod Kolovara na parkiralište svojim grdosijama za spavanje ugura na besplatno kampiranje i nekoliko turista iz Latvije, Nizozemske ili Poljske, naravno da pacijenti bolnice ili članovi njihove obitelji ne mogu naći mjesto niti za bicikl. Nedavni očajnički potez gradonačelnika Hvara zapravo vrlo nalikuje kampanji u Veneciji.

Hvarani su se žalili na turiste koji povraćaju po gradu, uriniraju "na svakom kantunu", hodaju bez majica ili više ili manje goli, spavaju gdje se sruše, pijani ili drogirani bauljaju i ne znaju za sebe. Nije riječ niti o većini turista, a Hvarani nemaju ništa protiv niti da turisti slobodno goli budu po plažama, ali po gradu Hvaru takvo će ih ponašanje ubuduće stajati 500 eura za žene u grudnjaku ili muškarce gole do pasa, 600 eura za šetnju u kupaćem kostimu, 700 eura za pijano teturanje s bocom u ruci ili ležanje u alkoholnoj nesvjestici.

Gradske vlasti su, istina, s visinom kazni za neke prekršaje možda i pretjerale, možda su se i zaletjele u svom višegodišnjem forsiranju reklamiranja Hvara kao partijanerske destinacije, ali sad kad im se život tijekom ljeta već pretvorio u pakao, oni naprosto moraju nešto učiniti. Što se Novalje tiče, tu je stvar već kompliciranija. Ako su gosti igdje raspojasani, onda su to partijaneri sa Zrča koji se povremeno neizbježno krenu kotrljati i po Novalji.

Domaći se žale na buku, mladi se povremeno u grad zapute pijani, drogirani, polugoli, goli. Međutim, 2003. Novalja je imala 500 tisuća noćenja, a deset godina debelo preko milijun. Samo od Zrča u gradsku blagajnu istrese se dva milijuna kuna. U srpnju noćenje u apartmanu za četiri osobe zapada do 120 eura i krenuti represivno na prekršitelje u takav profil gostiju vrlo je rizično. Posebno kad je činjenica da se kao na Woodstocku po Novalji ponaša samo jedan manji dio gostiju.

Tri velika putnička broda usidrena ispred grada Dubrovnika Ekološko samoubojstvo Znanost Užas na Jadranu: Kruzeri zagadili gore nego milijun auta

Novalja je zato, kad je prošle godine krenula u utjerivanje reda, bila vrlo oprezna. Kazne su do 500 kuna, ali goste ne deru čim ih vide na ulice gole ili pijane kako natežu iz boce, nego ih prvo upozore, nastoje to riješiti bez globe. Financijska represivna artiljerija se vadi tek kad ne ide drugačije. Prošle godine reagirao je i Dubrovnik. Tko se odluči za pokazivanje svog tijela kakve su stvorili priroda i eventualno tattoo majstor, riskira da ostane lakši za 1000 kuna.

Dubrovnik je osim toga počeo uvoditi i "prometnike" koji usmjeravaju protok jednog od najgorih ljudskih krkljanaca u svijetu kako ne bi dolazilo do zastoja. A to nije i jedina intervencija. Tim gradovima doista nije preostalo ništa drugo, kad već ne mogu spriječiti, kao u slučaju Dubrovnika, čak i trajno iseljavanje svojih stanovnika. U tom svjetlu i jest logično da kazna za nudizam po Stradunu bude ista kao i za prolazak automobilom kroz crveno, a da se seks na plaži kažnjava, ako se i kažnjava, puno blaže nego šetnje gradom u kupaćem kostimu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gucmirtl 10:46 28.Srpanj 2017.

    Istra je za ostatak države država u državi. Tko je ljetovao još osamdesetih u Poreču ili Rovinju, zna o čemu govorim. Za njih je ovo što proživljavaju naglo razbuđeni dalmoši, oduvijek normalno i nitko se nije bunio. Pijanih istetoviranih engleza ... prikaži još!leza i engleskinja s crvenim štiklama sam se nagledao tamo. Izgleda da se opet vraćamo na ono - što uopće dolaze, zašto ne ostanu doma, a nama samo novce pošalju.

  • nelson 10:16 28.Srpanj 2017.

    treba bit neki red