Life
3106 prikaza

Supruge Tome i Zokija biraju tko će biti ministar, dižu i ruše političare...

Bračni parovi Karamarko i Milanović
1/8
PIXSELL
Sanja Musić i Ana Šarić, supruge Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka odigrale su značajnu ulogu u predizbornoj kampanji

Supruge hrvatskih političara nikad nisu bile odveć eksponirane, a žene bivšeg predsjednika i aktualnog premijera doista su rijetko u medijima. 

Za Tatjanu Josipović (kao i za muža njegove nasljednice na Pantovčaku, uostalom) doista se ne može reći da su imali bilo kakve skrivene ambicije povezane s funkcijom supružnika. No žena premijera Milanovića, Sanja Musić, jest za svoju znanstvenu poziciju, kao i za svoj društveni aktivizam, namjerno ili nenamjerno, rabila moć supruga. 

Znalo se da njezini programi, kojima je htjela promijeniti prehranu djece ili uvesti tjelovježbu u škole bez sportske dvorane, imaju - ako ništa drugoprohodniji put kroz okoštale i birokratizirane državne institucije. 

Nije tajna ni da je na izbornu listu opet, kao i prije četiri godine, progurala prijateljicu s Krka, Anu Komparić Devčić.

U jednom od rijetkih osobnih javnih istupa, kad su je pitali o mužu, otvoreno je rekla da “Zoran sluša” njezine političke savjete i da baš voli njegovu aroganciju.

Sanja Musić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

No Sanju Musić, baš kao i Karamarkovu drugu suprugu Anu Šarić, atraktivnu crvenokosu i zelenooku ženu koja je prije mjesec dana postala majkom malene Katarine, rijetko se moglo vidjeti na političkim druženjima. 

Ni utjecaj Ane Šarić na muža i šefa HDZ-a u stranci nitko ne spori. Štoviše, jedan dio visokopozicioniranih članova uvjeren je da “onaj tko se njoj svidi daleko dogura”.

Iako se špekulira kako ona nije previše sklona Milijanu Brkiću, glavnom tajniku HDZ-a, izvori u HDZ-u kažu da, kad je u pitanju prijateljstvo njih dvojice, tu vezu nitko, pa ni Ana, ne može razoriti.

Previše toga su oni prošli. Riječ je o prijateljstvu za cijeli život- objašnjava jedan visokopozicionirani HDZovac.

I dok rigorozna Sanja Musić ipak ne uspijeva pretjerano mijenjati prehrambene navike svog supruga, Ana Šarić je imala velik utjecaj na muža u duhovnom području.

Zadnjih godina ona je bila redovita na misama u zagrebačkom Sigetu kod fra Smiljana Kožula, poznatog egzorcista, te je prošle godine, na njenu inicijativu, na mise posljednje srijede u mjesecu krenuo i Karamarko. 

Mise su ga, kako je izjavio fra Kožul, “naprosto oduševile”. Upravo je fra Kožul i vjenčao par u svibnju ove godine, a navodno bi trebao i krstiti malu Katarinu.

"Pozvali su me jednu večer na dulji razgovor, gdje sam se dotaknuo činjenice da žive zajedno, ali nisu vjenčani i da bi, kao pravi kršćani, trebali poduzeti sve da se vjenčaju. Ana je poskočila od radosti i pitala je li to moguće pa sam joj objasnio da jest ako nisu bili crkveno vjenčanirekao je fra Kožul u jednom od svojih rijetkih istupa u javnosti."

Naime, oboje imaju brak iza sebe, Ana Šarić sa zagrebačkim snimateljem Sašom Schmidtbauereom, s kojim nije imala djece, a Karamarko s Enisom Mufić s kojom ima dvoje djece.

"Ana nema fige u džepu, ona kad voli voli sto posto i daje sve od sebe", rekla je jedna njena dugogodišnja prijateljica koja je poznaje od njene 26 godine života.

Iako se zadnjih godina nisu često viđale, one su i dalje u dobrim odnosima.

"Malo smo se zadnjih godina pogubile, ali ljubav je ostala. Oglasimo se tu i tamo jedna drugoj", rekla je naša sugovornica, koja o Ani ima ushićujuće dobro mišljenje.

Ne treba sumnjati da bi Ana slično djelovala i na širu javnost.

"Riječ je o vanserijski lijepoj ženi, njena crvena kosa i zelene oči ostavljaju svakoga bez daha. Sačuvala je i taj splitski naglasak, korigiran doduše", nastavila je prijateljica Ane Šarić.

Ana Šarić | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Malo ljudi zna kako je Ana Šarić diplomirala na liku i djelu Miljenka Smoje. Završila je medicinsku srednju školu u Splitu i potom je otišla studirati u Zagreb na Filozofski fakultet, gdje se rodilo još jedno veliko prijateljstvo, ono s bivšom ministricom kulture Andreom Zlatar Violić. 

Upravo je bivša ministrica bila i domentorica njenog diplomskog rada. U jednom od rijetkih intervjua Karamarkova supruga navela je Andreu Zlatar kao jednu od svojih omiljenih profesorica na Filozofskom fakultetu. 

No, njih dvije, uz još dvanaest drugih, suvlasnice su kulturnog dvotjednika Zarez, inače lijevo orijentiranog časopisa. 

S obzirom da je njen suprug šef stranke desnog centra HDZ-a, suvlasništvo Ane Šarić u tom časopisu bilo je medijski zanimljivo, baš kao i sukob interesa u kojem se nalazila bivša ministrica kulture kad je tom vlastitom časopisu dodjeljivala novce.

Sada su, čini se, sa Zarezom obje u problemima, jer izlazi neredovito i ima problema s donacijama iz Grada Zagreba i Ministarstva kulture. O političkim stavovima Ane Šarić mišljenja su oprečna.

"Ona definitivno nije desničarka, ne, čak bih prije rekao da je bila vrlo liberalna. Ali, zadnjih godina, baš kad je i krenula na mise u Siget, ona se nekako promijenila. Da, ona je uvijek bila vjernica, a sada je i praktična vjernica. A svoje prijašnje liberalne stavove je korigirala. Ajmo reć da se primirila", kaže nam naš sugovornik.

I Ana i Tomislav Karamarko na glasu su kao veliki humanitarci, no s time ne vole izlazit u javnost. Redovito novčano pomažu socijalno ugroženu obitelj. Ana Šarić trenutko je vlasnica dviju tvrtki – marketinške agencije Drimia i frizerskog salona Love Opium. 

Radi isključivo s privatnim klijentima jer za javni sektor ima ‘najstrožu kućnu zabranu’.

"Bavim se marketingom i komunikacijama, od 2011. vodim svoje dvije firme, a do tada sam provela više od deset profesionalno sjajnih godina u EPH. Stoga je teško reći da sam krenula od nule. Krenula sam u privatan biznis s ozbiljnim iskustvom medijskog diva kakav je EPH, poznavanjem tržišta, ne samo Hrvatske već i regije i kapitalom vještina koje razvijete u tako kreativnoj i poticajnoj kompaniji. EPH je bio spreman riskirati s mladim, novim ljudima i dati im priliku da ili uspiju ili uprskaju. Za njegov račun. Takvu priliku je dao i meni. Sa samo tridesetak godina vodila sam cijelu operaciju EPH u Beogradu, bez ikakvog prethodnog iskustva tog tržišta. Nakon povratka sam radila kao direktorica marketinga grupe. I evo, posljedica toga danas su moje male tvrtke. Svaku od njih osnovala sam s prijateljicama i partnericama – Drimiju, koja je marketinška agencija, s Anjom Lutilsky, a Love Opium, koji vodi frizerski posao, s Teom Matičević", izjavila je u intervjuu za Večernji list.

Ana Šarić i Tomislav Karamarko | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

U istom intervjuu Ana Šarić progovorila je o svom odnosu sa Tomislavom Karamarkom i nezadovoljstvu njegovim javnim imidžem, odnosno slikom kakvu o njemu stvaraju mediji.

Prozvala je medije da ga vrlo često “pogrešno citiraju i loše kontekstualiziraju”, a njegov način nastupanja pripisala tome što on “iznimno ozbiljno shvaća svoj posao”, naglašavajući da za njega “javno djelovanje i javni nastupi nisu igrokazi i predstave”. Rekla je da je”Tomo privatno dobronamjeran, opušten i vrlo duhovit čovjek koji poznaje finu ironiju i autoironiju”. 

Ana Šarić se voli družiti s ljudima iz svijeta mode, šminke, lifestyle biznisa, u zagrebačkom lounge baru Khali često sjedi s nekim od vizažišta, i stilista, te modnih kritičara.

Oni su je i nagovorili na otvaranje frizerskog i kozmetičkog salona, oni joj šalju najviše klijenata, tvrtka joj je ne posluje spektakularno, a u salon dolazi i puno klijenata koji se uljepšavaju besplatno. 

Ana Šarić je nakon odlaska iz EPH osnovala tvrtku Drimia, no ni s njom nije pokazala veliki poslovni uspjeh, pa je 2013. godinu je primjerice završila sa 566- 000 kuna gubitka.

Druži se s producenticom Marinom Marinović, s kojom se zna godinama, i Romanom Pezić, vlasnicom firme za prevođenje, inače sestrom Hrvoje Pezića, jednog od čelnika HOK osiguranja. 

Kod Romane Pezić Karamarko već dulje vrijeme odlazi na satove engleskog jezika, a Hrvojem Pezićem je dobar, kažu i poslovno. Obitelj Pezić prisutna je na svim HDZovim svečanostima.

" Ana Šarić ima doista zavidnu kolekciju odjeće u ormaru– markirane torbe, kapute od kašmira kupljene u najboljim francuksim dućanima, obožava Zanottijeve štikle i Chanelove torbe. Dok je kao direktorica marketinga radila u jednoj je medijskoj kući slovila za najbolje odjevenu ženu u firmi."

"Radeći kao direktorica marketinga, Ana Šarić je na posao dolazila sa svojom kujicom Gitom, kavalirskim španijelom kralja Charlesa. Njezine tajnice, pa i ostale zaposlenice, su tog psića morale šetati po određenom rasporedu. U uredu je najvažnija stvar bila je li Gita taj dan jela i je li bila u šetnji. Kad bi Ana išla van na sastanak, Gita je ostajala u uredu. Jednom prilikom, slaveći svoj poslovni uspjeh, Ana Šarić je svima napisala mail u kojem je, između ostalog, stajalo: ‘I Gita je rekla ‘Bravo!’’.

Za Karamarka je Ana Šarić, na početku njihove veze, prijateljicama pričala da je vrlo galantan, nesebičan i duhovit... 

U HDZ-ovim se kuloarima priča kako je Ana Šarić znala Karamarka odvući u smjeru suprotnom od onog što su mu ga savjetovali njegovi najbliži suradnici, naročito kad se radilo o medijima.

Tako je upravo Ana osmislila kako će se i gdje medijski plasirati njihovo ‘polutajno’ vjenčanje, da bi se u jednom trenutkukad su pristigli i nepozvani papparazzi- zaključilo kako im situacija izmiče kontroli.

Slična je kaotična situacija nastala u još par navrata. Krizni su trenuci bili kad je Karamarko snimljen u mercedesu Ane Šarić, ali i kad je u javnost izbila priča o njezinim vezama s ruskim poduzetnicima. 

O tome se, naprosto, u HDZ-u premalo znalo i štetu je bilo teško kontrolirati. Zanimljivo, Ana Šarić je pokrenula još nekoliko akcija da utječe na Karamarkov imidž u javnosti, i to pred sam kraj kampanje.

Zoran Milanović i Sanja Musić | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović je, tako je zovu neki mediji, heroina zdravlja. Da se nju sluša ne bi bilo sokova u prehrani, kozlića u školama, svi bi vježbali i hranili se crnim, tankim šnitama kruha. Pušači i debeli bi plaćali poseban porez. Živjeli bismo u zemlji bez stresa i pucali od zdravlja.

Ali njezina čelična disciplina je popustila suprugu kojem je premijerski posao dodao nekoliko kilograma. Ona i Zoran Milanović rano su se upoznali. Zoranov otac Stipe u Milanovićevoj je biografiji rekao kako vjeruje da je Sanja bila prva Milanovićeva djevojka. 

Rekao je kako je mlađi brat Krešo bio nestaško i već sa 17 godina dovodio djevojke kući, dok su Zorana zanimale samo knjige. Tijekom studija u Bruxellesu, gdje je Sanja magistrirala na frankofopnom sveuličištu Universite Libre, bila je proglašena najboljom studenticom u zadn jih 15 generacija. 

Musići inače potiču iz Hercegovine, i obitelj, kako tvrdi biograf Robert Bajruši, nije ljevičarska... Premijerova supruga je zaposlena u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gdje je osmislila program “Živjeti zdravije”, a unutar njega mali, vlastiti potprojekt premka kojemu bi čak 120 škola koje nemaju dvorane za vježbanje trebalo dobiti čunjiće, marame, kolutove.

Na natječaj Zavoda se javila samo jedna tvrtka. Riječ je o tvrtki Videa čiji su vlasnici David Karolj i Tibor Skala. Potonji je poslovni partner brata premijera Milanovića, Krešimira. 

Nakon što je Tportal otkrio cijelu priču, i Skala i HZJZ su opovrgnuli da je riječ o bilo kakvom pogodovanju i utjecaju preko premijerske obitelji.

U već glasovitoj izjavi za hrvatski radio o crnom kruhu rekla je potpunu istinu, ali u zemlji u kojoj 10-ak tisuća školske djece završava školsku godinu gladno, većina ljudi prima plaću ispod prosjeka i 30 posto građana je na rubu siromaštva, doživljena je kao nevjerojatan ispad bahatosti i nerazumijevanja okoline u kojoj se nalazi. 

Braneći kupnju crnog umjesto bijelog kruha iako je on skuplji, poručila je svima kako se snaći.

"Crni kruh se može rezati na tanje šnite, pa će zato trajati dulje", poručila je javnosti i navukla bijes javnosti te nezasluženo stekla nadimak hrvatske Marije Antoinette.

Milanović je jednom rekao da su veoma slični karakterom, a očito im jednako dobro ide i davanje izjava i povlačenje poteza kojim se prikažu kao elita koja živi u nekom visokom dvorcu, daleko od običnog puka. 

Bivši ministar Slavko Linić odlučio je svojedobno opaliti viši porez onima koji dobivaju dvije plaće no Milanović je, navodno upravo zbog Sanje, sasjekao tu ideju.

"Ona je zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo, a dobiva i novac od Medicinskog fakulteta na kojem je asistent. Ona je bila protiv novog načina oporezivanja i premijer ju je poslušao", rekao nam je jedan SDP-ovac. 

Milanović je još ranije isticao da mu je supruga korektiv i da sluša njezine savjete, ali sa svojim životnim navikama otkako je premijer diže joj tlak. 

Upravo je Sanja rodonačelnica ideje da pušači i oni koji se hrane nezdravo u Hrvatskoj plaćaju još dodatnog poreza ili dodatno zdravstveno osiguranje. Zastupnica Ana Komparić Devčić, Sanjina prijateljica, navodno se upravo zahvaljujući tome dobr pozicionirla u SDP-u...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 13:22 20.Studeni 2015.

    dobro je to dok rade supruge,bu grdo kada to pocneju punice