Top News
6291 prikaza

Dečko s cigarom koji sramoti Kolindu - tko je 'nestašni' Luka?

Luka Đurić
Express
Luka Đurić je karijeru započeo u Zakladi Konrad Adenauer koja aktivno surađuje s HDZ-om

S obzirom na to da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila kako je prehlađena i da taj dan prekida sve aktivnosti, možda će glasnogovornik Luka Đurić objaviti datum parlamentarnih izbora - rečenica je koja je pretprošlog ponedjeljka kružila društvenim mrežama i iz koje se jasno da iščitati da su građani poziciju predsjedničina glasnogovornika izdigli, doduše u šali, iznad same predsjednice.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Luka Đurić, mlad i zgodan muškarac koji govori jezike (kriteriji koji su, govorilo se u krugovima bliskim Kolindi Grabar Kitarović nakon pobjede bili presudni u imenovanju glasnogovornika na Pantovčaku) nije bio nimalo atraktivan medijima, ni po dobrom ni po lošem, dok nije priredio neugodan incident.

Naime, Đurić je bez okolišanja nervoznim glasom, prekinuo intervju koji je predsjednica Grabar Kitarović davala Ivani Petrović s Nove TV. 

Razgovor je tekao nesmetano dok je Kolinda Grabar Kitarović mogla govoriti o temi za koju je jako zainteresirana, “uspravnici Jadran - Baltik”, no čim je razgovor izašao izvan koordinata koje je Luka Đurić smatrao poželjnim, nervoznim ga je glasom prekinuo.

Luka Đurić upada u riječ Kolindi Grabar Kitarović i prekida razgovor.

"Daj, Ivana, mislim, stvarno moram prekinuti jer smo se dogovorili da će ovo biti intervju Jadran - Baltik i skrenula si na Mađarsku, a sada si završila na Srbiji..."

Kolinda Grabar Kitarović tada zbunjeno kaže:

"Iskreno o ovome... Da, naravno", a potom Đurić, obraćajući se predsjednici na ‘ti’ govori:

"Nemoj se miješati, znam što će pustiti u živom razgovoru."

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Tu se razgovor prekida. Kamera se isključuje. Zbog ovakva ponašanja odnosno odnosa prema predsjednici, jedan dio HDZ-ovaca, stranke koja je Kolindu Grabar Kitarović dovela na tu visoku poziciju, smatra da Đurić mora ekspresno odstupiti s tog položaja zato što je instituciju predsjednika (predsjednice) javno osramotio.

Pa nije predsjednica neka tamo piljarica kojoj se može upadati u riječ ili, još gore, u intervju. 

Priča se kako on zna docirati novinare, pa čak i samu Kolindu Grabar Kitarović, ali ako je to istina onda to nikako nije dobro - kratko je komentirao izvor iz HDZ-a. 

S druge strane jedan bivši visoki dužnosnik uvjeren je da je Đurić postupio u dogovoru s predsjednicom jer se tako nešto ne bi usudio nitko napraviti, pa čak ni svojedobni PR mag Ratko Maček Jadranki Kosor ili Ivi Sanaderu.

"Pa dajte, ne budite naivni. To je napravljeno tako da Kolinda ispadne ‘good girl’, a Đurić ‘bad gay’, a sve u svrhu da se izbjegnu neugodna pitanja", objasnio je naš izvor, inače i sam nekad dijelom visoke politike i s velikim iskustvom s glasnogovornicima.

Mnogi koji su imali kontakt s Đurićem opisat će ga kao muškarca koji ima veliko samopouzdanje iako nema mnogo životnoga ni radnog iskustva. 

Novinarima često zna dijeliti lekcije, tipa “uozbiljite se”, “to je trivijalno’... 

Nekim novinarima se i ne javlja na telefon, zapravo to ovisi o tome je li taj novinar prema njegovu sudu dobar ili ne, a ponekad i prekida poziv, često je “nedostupan” jer je u tunelu ili na nekoj nepoznatoj lokaciji.

Kad je tek došao na Pantovčak, predsjedničini su ga suradnici opisivali kao dobrog dečka. 

Navodno ga je Kolindi Grabar Kitarović preporučio Tomislav Madžar, inače volonter na Pantovčaku (tako se barem govori u HDZ-u, gdje Madžar nakon Pantovčaka vodi jedan ured, a u izbornom stožeru stranke vodi pak odjel). 

Ova se informacija mora uzeti s rezervom, riječ je o spekulaciji, ali da su dvojica mladih lavova bliska potvrđuju njihova česta druženja u središtu Zagreba gdje su više puta viđeni.

Đurić je karijeru započeo u Zakladi Konrad Adenauer koja aktivno surađuje s HDZ-om. 

Prvo na poziciji tehničkog asistenta, zatim voditelja programa, a na kraju je postao zamjenik voditelja Ureda zaklade u Zagrebu zadužen za Hrvatsku i Sloveniju. 

Tijekom studija na Veleučilištu VERN stručnu praksu obavljao je u Europskom parlamentu, u uredu Doris Pack. 

U službenoj biografiji na stranicama Ureda predsjednice navedena je još hrpa škola i tečajeva koje je Đurić pohađao: think-thankova, lobiranja, MBA, odnosa s javnošću i drugih.

Gaf koji je napravio može se opravdati neiskustvom glasnogovornika i njegovim prevelikim samopouzadnjem, ali predsjednica je ta koja sada mora građanima objasniti gdje je nestalo njezino zalaganje za transparentnost za koju se tako grčevito zauzimala u kampanji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:22 09.Listopad 2015.

    Bilo je to kranje degutantno,neprofesionalno,na kraju i ne poznavanje svog posla.Po meni on nema što više tražiti u uredu predsjednice.Ako se to ne dogodi,onda je u pitanju nešto drugo,što nije dobro.