Life
566 prikaza

Sve što do sada niste znali o "Blues brothersima"

Blues brothers
Zašto je ovaj film imao veze s glazbenim hitom iz "Ghostbustersa" četiri godine kasnije, tko je plaćao kokain na setu, svjetski rekord u broju uništenih automobila na filmu...

Glazbena komedija "Blues brothers" svojim megauspjehom otvorila je kinematografiju 1980-ih. Uspomene na film žive i danas, ali je malo poznato da je tim filmom začet i "Ghostbusters", još jedan hit iz 1984. U jednoj sceni Elwood Blues na benzinskoj crpki u stopu prati svog brata Jakea u telefonsku govornicu. I kada mu ovaj coolerski objašnjava da mu nije rekao da će oni obaviti razgovor, nego on, Elwood ga pita: "Koga ćeš nazvati?"

"Who ya gonna call?" je četiri godine poslije postao u to vrijeme najpoznatiji stih u svijetu, jer ga je Dan Aykroy, koji je glumio i Elwooda Bluesa i Raya Stanca u "Istjerivačima duhova", ubacio u pjesmu Raya Parkera. Pjesma je bila nominirana čak i za Oscara kao najbolja originalna glazbena tema, ali je bolja od nje bila Steve Wonderova "I Just Called to Say I Love You".

"Blues brothers" je 18 godina nosio i jedan Guinessov rekord, onaj u broju uništenih automobila u jednom filmu. Uništili su ih ravno 60, najviše policijskih, a taj rekord na neki način film nosi i danas. Jer kad su 1998. snimali "Blues brothers 2000", namjerno su uništili 61 automobil. Čisto štosa radi, ne zbog posebne potrebe. U originalnom izdanju priče o braću Blues jedan od automobila vozio je kao kaskader Ethan Wayne, sin slavnog Johna Waynea.

Za scenu jurnjave kroz šoping centar, koji su poslovično demolirali, poslužio im je napušteni Dixie Square prodajni centar u gradu Harveyju u Illinoisu. Tada je za volanom prvog policijskog automobila koji je stradao bio sam redatelj John Landis, a, opet iz štosa, među ploče prodavaonice ploča istaknuli su LP kojem je na naslovnici glumac Robin Williams kao pop zvijezda.

Johna Belushija su tijekom snimanja zvali "Crna rupa", i to zato što je, glumeći lik Jakea Bluesa, uništio stotine pari tamnih naočala. Naprosto nije bio u stanju zadržati nijedne, nakon svake scene bi ih gubio, pa su mu morali donositi nove. U cijelom filmu, inače, on naočale skida samo jednom, kad njega i brata napokon uhvati Jakeova zaručnica, koju je bezočno ostavio.

Pred puškom koju je uperila u njih, u bezizlaznoj situaciji, Jake poduzima očajničke korake; on laže kao pas i – skida naočale, čemu zaručnica (Carrie Fisher, glumila princezu Leiu u "Zvjezdanim ratovima") ne može odoljeti. Dugo se tajilo da je u troškove filma bio uključen i kokain za glumce. John Belushi ga je koristio najviše, tvrdio je da mu to pomaže u snimanju. Kako bilo, dvije godine nakon epohalne uloge, Belushi je umro od droge.

U filmu se automobilima jurcalo velikim brzinama. Malo je poznato da su to često bile i stvarne brzine. "Bluesmobil" je bio u stanju potegnuti čak 190 km/h, a za takve brzine redateljska ekipa morala je ishoditi posebne dozvole od policije. Zbog sigurnosti statiste koji su glumilli prolaznike naknadno su dodavali.

Posebne dozvole morali su ishoditi i za scenu nacističkog karavana koji pada s mosta. Pritom su uništili najmanje šest automobila. Prvi zato što su morali dokazati da mogu predvidjeti gdje će pasti automobil kad ga puste iz zraka. Dva automobila morali su prepiliti kako bi unutra smjestili kameru. Još dva su upropastili bacivši ih s mosta, a jedan za bacanje u rupetinu u asfaltu na cesti.

Nacistička skupina u filmu zvala se “American Socialist White Peoples Party” (Američka socijalistička bjelačka narodna stranka, očita asocijacija na Hitlerov NSDAP), što je skraćeno bilo ASWPP. Odnosno kad se pročita kao dvije riječi "Ass Wipe” (brisanje dupeta). U filmu se pojavljuje mnoštvo legendi bluesa, Aretha Franklin i John Lee Hooker. I dok je film polučio planetarni uspjeh, na američkom jugu uopće ga nisu prikazivali u kinima. Zbog previše crnaca u filmu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.