Life
13820 prikaza

Tajna Dedinja: S vjenčanja Tita i Jovanke ne postoji nijedna fotka

Tito, Jovanka Broz i Nixona
White House
Na današnji dan, 15. travnja 1952. godine vjenčali su se Jovanka i Tito

"Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom najzad osigurao spokojstvo i sreću”... Ovim riječima Tito je zaprosio rasnu Ličanku. Iako su do tada pet godina ljubovali u tajnosti, Jovanka je ostala zatečena. Godinama nikome nije otvarala dušu niti otkrivala kako joj je Maršal stavio prsten na ruku.

Jovanki je na početku razlika u godinama bila problem

Svojedobno se povjerila najdugovječnijem Titovu savjetniku Blaži Mandiću, koji je u svojoj knjizi “S Titom” u detalje opisao prosidbu najpoznatijeg jugoslavenskog para. O odnosu s Titom znala je razgovarati i s njegovim osobnim liječnikom dr. Aleksandrom Matunovićem.

"Treba li reći koliko sam bila iznenađena i zbunjena? Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim nazorima. Meni je najprije razlika u godinama isključivala i pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam - neće biti neskromno da to kažem - dopadljive vanjštine i imala sam više udvarača..."

Nije se lako predala

"I odjednom šok", kaže Jovanka na prosidbu. Tito ju je s pitanjem toliko oborio s nogu da se više ni ne sjeća što joj je u tim trenucima prolazilo mislima.

"Ali ne, ne. Nisam se ja brzo s tim pomirila i lako predala. Potrajalo je to. No blizina i vrijeme, a svakako i moja opčinjenost ličnošću, učinili su svoje. I poslije nekog vremena počela je ta naša veza..."

Nikada, ističe, nije požalila što je (uz Teslu) najpoznatijem Slavenu rekla “da”. Pune 32 godine, koliko je bila mlađa od svog supruga, prema Jovankinim riječima, nisu predstavljale zapreku. 

Čitala mu je Šantića, Radičevića...

Štoviše, upravo je prva dama Jugoslavije svojom intimnom ispoviješću mnogima otvorila oči i zatvorila usta jer su šuškali i ogovarali je da se “udala za starca koji ništa ne može”.

"Razlika u godinama je bila velika, no ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan", rekla je. 

Presudna bliskost uslijedila je nakon Titove operacije bruha 1947. na Brdu kod Kranja.

"Ta operacija nije prošla lako. U jednom trenutku ozbiljno se zakomplicirala", pričala je Jovanka, koja se tih dana nije odvajala od njegove postelje. 

Čitala mu je, kako je rekla, najljepše epske pjesme. Mnoge je znala i napamet pa mu je recitirala stihove Alekse Šantića, Branka Radičevića.

Uživao je slušajući Jovanku

"Njemu je to bilo nepoznato jer je ponikao i rastao u drugoj sredini", rekla je opisujući kako se mlad otisnuo u svijet: “Najprije u bliže europske zemlje, da bi poslije kao ranjenik i zarobljenik, dospio u Rusiju i stjecajem okolnosti ondje duže vrijeme ostao”. 

Jako mu se dopalo nasljeđe koje mu je prenosila Ličanka.

"Imala sam dojam da uživa slušajući me..."

Samo tri godine kasnije Tito je opet obolio. Ovog puta morila ga je upala žuči. Jovanka se ni tada nije odvajala od njegove postelje, samo su to manje skrivali od javnosti. 

Bravar kakvog svijet nije vidio

U travnju 1952. objavili su da su u braku. Titov osobni liječnik dr. Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” Titovu četvrtu suprugu opisao je kao ambicioznu ženu koja je htjela naslijediti Tita. 

Nakon njegove smrti za maršala je rekao da je to “bravar kakvog svijet nije vidio”. Tito je sa 60 godina bio vitalniji od ijednog mladića, pohvalila mu se Jovanka. 

Jednom prilikom bivši predsjednik SFRJ potanko mu je opisao zbog čega ne može odoljeti ženama: 

Davorjanka Paunović bila mu je ljubav života

“Mladost je bujna i raskošna, ona je proljeće života, puna je hormona kao biljka sokova. Mladost je očaravajuće poticajno i kreativno doba. Mlado tijelo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj djevojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav okus. On je najjači prirodni afrodizijak koji djeluje preko čula mirisa i okusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja.”

Od dvije nevjenčane i dvije zakonite supruge Matunović tvrdi da mu je Davorjanka Paunović ipak bila najveća ljubav života. Ozakonili bi svoju vezu da su stigli, no pred kraj rata njegova domaćica, tajnica i najveća ljubav oboljela je od tuberkuloze. 

Zbog Davorjanke skoro isključen iz Partije

Umrla je u Beogradu. Zbog nje je Tito za vrijeme rata umalo bio isključen iz Partije. Žestoko su ga napadali jer održava odnose u divljem braku nije podržavala. Nije pognuo glavu pred članovima Vrhovnog štaba.

Prije bi se partije odrekao nego Zdenke, ali bolest mu ju je uzela. Zdenku nije olako zamijenio s Jovankom.

Između nevjenčane i vjenčane supruge, Titove emocije bila je okupirala slavna operna pjevačica Zinka Kunc, koja je bila udata, i to, kažu, sretno, za Titova generala. 

Zinka je imala sve što je priličilo budućoj supruzi maršala. Točnije imala je previše - muža. A Jovanka tada mladost i ljepotu. 

Nedostajalo joj je obrazovanja za Titovu suprugu

Sa 17 godina stupila je u partizane, prošla vojnu obuku i bila vrstan strijelac. Čak je dva puta ranjavana. Svog supruga je prvi puta vidjela u Daruvaru. Zamijenila je Zdenku na mjestu njegove tajnice i ulazila u kalup žena kakve je Tito rado imao za ljubavnice. 

Za Titovu suprugu nedostajalo joj je obrazovanja. Kraj njega je mogla opstati samo učena žena, koja je znala razgovarati o umjetnosti, povijesti koliko i kozmetici.

Jovanka je više znala o kalibrima pušaka nego o visokoj modi. Bila je mladi borac, a istodobno se brinula o mlađim sestrama Zori i Nadi, koje je svojedobno izvukla iz domova za ratnu siročad u Vinkovcima i Otočcu. 

Objava o njihovom braku osvojila je medije

One nisu zaboravile njezinu žrtvu i jedine su koje su ostale uz nju kada joj je nakon Titove smrti svijet okrenuo leđa. Bliska suradnja Tita i Jovanke urodila je brakom. Tajno su se vjenčali u travnju 1952., a njihovoj ženidbi svjedočili su kao kumovi Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak

U dvorcu Dunavka kod Iloka proslavili su uz ručak. No s tog povijesnog datuma nema niti jedne fotografije.

To samo govori koliko su se krili od očiju javnosti. Jovanka je tada imala 28 godina, a Tito 60. Objava o njihovu braku odmah je osvojila medije. 

U Rimu i Opatiji učila je o protokolarnim susretima

Njegovu Ličanku opisivali su kao zanosnu crnku, krupnih očiju i bujne kose. Vanjštinom, Jovanka mu je bila idealna partnerica. Nedostatak obrazovanja morala je brzo nadoknaditi nakon udaje pa ju je Tito poslao u Opatiju i Rim. 

Tako je Jovanka učila kako se treba ponašati u protokolarnim susretima i kako se odijevati. Za nju je čak iz Rusije došla profesorica koja ju je učila govoriti ruski, a usporedno je učila francuski i engleski. 

Ubrzo se Jovanka iz vojnika preobrazila u otmjenu ženu. Postala je prva dama u svakom smislu te riječi. U totalnom makeoveru pomagale su supruge visokih jugoslavenskih rukovodilaca poput Vere Velebit, Pepce Kardelj, Milice Vukmanović, Slavke Ranković, Pjere Popović i Lepe Popović

Svoju sposobnost i prirodnu nadarenost iskoristila je kao najjače oružje za upijanje znanja jer je imala visoke ambicije: biti vladarica, a ne samo formalna prva dama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ranko75 18:34 20.Veljača 2018.

    Tito je bio vanserijska licnost i nervira me koliko ima tupana koji ga nazivaju najvecim zlocincem ili nesto slicno.Vasi su mozgovi sto ga tako nazivate truli, a ne onih silnih drzavnika koji mu dodjose na sprovod, oni su imali zdrave ... prikaži još! mozgove,zato su i dosli.