Life
1371 prikaza

Tajna pisma Ivana Pavla II otkrila njegovu vezu s udanom ženom

Papa Ivan Pavao II.
/Press Association/PIXSELL
Ovih dana otkrivena su pisma koja je jedan od omiljenih i najutjecajnih ljudi 20. stoljeća pisao udanoj ženi

Anna Teresa Tymieniecka, poljska filozofkinja, rado je čuvala stvari, pa je tako sačuvala i sve povezano s njezinim 32-godišnjim prijateljstvom sa svetim Ivanom Pavlom.

Nakon njezine smrti, pronađene su tako mnoge njihove zajedničke fotografije na kojima je omiljeni papa pozirao u skijaškom odijelu i kratkim hlačama. No ono što je još zanimljivije su pisma koja je Anna Teresa prodala Nacionalnoj poljskoj knjižnici 2008. godine, a koja su donedavno bila čuvana izvan očiju javnosti.

Kad su se Anna i kardinal Karol Wojtyla upoznali 1973. godine, odmah su shvatili da imaju puno toga zajedničkog. Anna je također proživjela nacističku okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata, samo što je nakon rada otišla studirati u inozemstvo, te je ostala u SAD-u u kojem je izgradila akademsku karijeru, udala se i rodila troje djece.

Svima je poznato da su se Karol i Anna dopisivali četiri godine pri čemu su raspravljali o njegovoj knjizi, pa se tako Anna pojavljuje i u nekoliko njegovih biografija. No njihova veza je bila puno dublja i kompleksnija, te je trajala puno dulje nego što se prethodno vjerovalo.

2008. godine poljska Nacionalna knjižnica došla je u posjed pisama za koje su izdvojili prilično visoku svotu. Iako biste očekivali da će to biti objavljeno na sve strane i da će pisma biti dostupna barem akademicima, ova su zadržana u tajnosti.

1970-ih godina u Poljskoj se naime bilo kakva veza između pripadnika klera i ženskih osoba činila rizičnom. Komunistički režim je na katoličku crkvu gledao kao na neprijetelje, a tajna policija je konstantno nadgledala crkvene poglavare. Pritom su posebno motrili kardinala Wojtylu, te su provjeravali i čitali sva njegova pisma.

Upravo zato se prvi nagovještaj romantične veze ne može iščitati iz pisama poslanih iz Krakova, nego tek kad je kardinal proveo mjesec dana u Rimu, u jesen 1974. godine. Sa sobom je ponio nekoliko njezinih pisama i napisao joj toliko osobne odgovore, kao da su pisani posebnim filozofskim šiframa.

Pri kraju pisma je dodao: "postoje teme o kojima mi je preteško pisati", no teško je reći o čemu točno piše budući da da nisu sačuvana njezina pisma. Pa ipak, novinar BBC-a, koji je dobio papina pisma na uvid, smatra da je Anna Teresa u ljeto 1975. godine rekla Wojtyli da ga voli.

Totalno drugačiji papa

Kao papa, Ivan Pavao je "napisao" nova pravila za vođu poglavara katoličke crkve, jer je putovao svijetom kao nijedan papa prije njega, te je dočekivan (pogotovo na početku) kao rock zvijezda gdje god je došao.

Njegovi odgovori Anni pokazuju da je i u privatnom životu živio iznad očekivanih konvencija, te joj je čak poslao škapular - dio odjeće koji se stoljećima nosio kao simbol predanosti kršćanskom životu, a kojeg je Wojtyla dobio od svojeg oca.

Wojtyla je inače imao puno prijateljica, uključujući i Wandu Poltawsku - psihijatricu s kojom se također desetljećima dopisivao. No u ljeto 1976. godine, odveo je delegaciju poljskih biskupa na veliko katoličko okupljanje u SAD, pri čemu je odsjeo kod Annine obitelji u Vermontu.

Uživao je u vremenu provedenom u prirodi, te ga fotografije nastale tijekom tog posjeta pokazuju u najopuštenijem izdanju ikad. Pretpostavlja se da mu je Anna tad ponovno izjavila ljubav, jer njegovo prvo pismo nakon povratka ukazuje da se mučio pokušavajući pronaći smisao njihove veze u kršćanskom smislu.

Napisao je tako da je ona za njega božji dar i dodao: "Da nisam tog uvjerenja i moralne sigurnosti u ovu milost, te da ne osjećam poslušnost prema Njemu, ne bih se usudio ovako ponašati".

Kad je proglašen papom, pisao joj je da ne želi prekinuti njihovu povezanost i razmjenu ideja, no ubrzo su se posvađali radeći zajedno na knjizi koju je Anna brzo poslala u tisak. Vatikan je pak podigao tužbu i ona je optužena da je deformirala ideje novog pape. Budući da papa nije stao u njezinu obranu, Anna se osjećala izdano.

Svejedno, nako nekog vremena su se pomirili i iz tog razdoblja datiraju neke od najljepših njihovih fotografija i pisama.

Kad je početkom 1990-ih papi dijagnosticirana Parkinsonova bolest, Anna ga je počela češće posjećivati i stalno mu je pisala i slala fotografije svojeg doma.

Anna ga je posljednji put posjetila dan prije smrti 2005. godine, a svega devet godina kasnije, proglašen je svetim, te zaista ni iz njihove prepiske ništa ne ukazuje na to da nije zaslužio tu kanonizaciju. 

Iako njihova veza nije bila nedopuštena, ona u svakom slučaju pruža novi uvid u njegov privatni život.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.