Life
10861 prikaza

Tajni sef: Nitko ne zna što je s Titovih 11 vreća zlata i novca

Jovanka i Tito
Povijesni arhiv
Titovo bogatstvo je prije točno 35 godina spremljeno u trezor u Narodnoj banci Srbije i otada ga nitko nije vidio

Prošle su četiri godine od otvaranja Titovog sefa, slavnog depoa 555 koji se nalazi u Narodnoj banci Srbije, ali ni danas se ne zna što se u sefu nalazilo. To ne znaju ni Titovi nasljednici, a jedino što se zna je da je 1982. godine, kada su Titove stvari spremljene u sef, tamo pohranjena ogromna količina vrijednih stvari.

Prema dostupnim podacima, u sefu je bilo oko 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2.663 komada velikih i malih zlatnika, 149 dijamanata i brilijanata, 1.271 komada numizmatičkog novca ogromne vrijednosti, 13 odlikovanja, 251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala, 18 kompleta posuđa od srebra s pozlatom, 83 medaljona, bisera, privjesaka, značaka i pozlaćene dugmadi, veće svote dolara i maraka.

Međutim, Titovi nasljednici ne znaju što je ostalo od svega toga niti kada će se odlučivati o sadržaju sefa.

Depo 555 je osnovan nakon smrti Josipa Broza Tita, a sadržaj je popisala komisija na osnovu odluke Predsjedništva SFRJ od 30. ožujka 1982. i predala na čuvanje Trezoru NBS-a s oznakom 'državna tajna'. 

Oznaku tajnosti je skinuo u veljači 2013. predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Međutim, javnosti do danas nije priopćeno što je državna komisija pronašla u vrećama iz depoa 555.

Navodno su se u vrećama, kojih je bilo 11, nalazile sve stvari koje su u trezoru spremljene prije 35 godina, a osim Brozovih, dio vrijednosti potražuje i obitelj Karađorđević.

Među stvarima je navodno i kruna kraljice Marije, zlatni medaljon s njezinim likom i lika kralja Aleksandra, te privjesak s fotografijom Romanovih. Odvjetnica nasljednika Broz smatra kako obitelj nikad neće dobiti Titove stvari, jer sve što se do sada radilo po pitanju Titovog sefa, od njegovog osnivanja pa do popisivanja stvari za njih nije relevatno, jer sud o tome ne može vještačiti. Obitelj naime, nikada nije bila prisutna kada su vlasti otvarale sef i popisivale njegov sadržaj, kao ni predstavnici suda.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zorba 14:41 29.Ožujak 2017.

    Tito je sve podijelio obitelji, a nas Tudjman Rvackoj...On, nas Franjo nije mario za osobne probitke. Evo ostavio je Ankicu na socijali, a sitimo se kako su mu dica bailjala mezbrinuta po Zagrebu I nadnicarola za crkavicu, a unuci Bogradjami ... prikaži još! malne prosoli po ulicama da me crknudu od glada. Eto taki je bija nas Tuki, jet se nija tija ugledat na svojeg idola I vodju Marsala u cijoj je vojci bio general, a u SKJ izoriti clan...