U posljednje vrijeme čokoladu se reklamira kao lijek koji je dobar za liječenje anemije, angine, astme, uzrujanosti. Kaže se i da pobuđuje apetit te da je dobar afrodizijak. Ono što izaziva zdravstvene blagodati u čokoladi je zapravo kakaovac za kojeg se već tisućama godina vjeruje kako je povezan s liječenjem i terapijom više od 100 bolesti i raznih stanja. Legenda o lijeku koji može izliječiti sve seže do 2.000 godina u prošlost. Kakaovac se preko Maya i Azteka uz pomoć španjolskih osvajača preselio u Europu u 16. stoljeću.
U 19. stoljeću napitak od čokolade postao je dovoljno jeftin kako bi omogućio svoj razvoj u tvrdu čokoladu i mlijeko od čokolade. Poslije je došlo do dodavanja šećera i ostalih dodataka koje možemo naći u današnjim čokoladama. No prodaja čokolade u posljednje vrijeme nosi se s novim izazovima - zdravom prehranom. No proizvođači su pronašli odgovor i na to pitanje. Počeli su proizvoditi, kako ju reklamiraju, organsku čokoladu, bogatu kakaom s prirodnim dodacima. I čini se poslali modernu i zdravu poruku - današnja nova i poboljšana čokolada, posebno ako je crna čokolada izuzetno je dobra za zdravlje. Neki bi ju svrstali i u novu kategoriju superhrane.
No to baš i nije tako.
Naime, u posljednjih nekoliko desetljeća jako dobro i pažljivo se radi na pozitivnoj reklami čokolade. Studije objavljene prošle godine pokazale su kako su oni koji konzumiraju čokoladu manje izloženi riziku razvoja nekih problema sa srcem, i da će žene koje jedu čokoladu manje biti izložene srčanom udaru.
Flavonoidi ili antioksidansi koji se nalaze u čokoladi povezani su sa smanjenjem krvnog tlaka. 2016. godine konzumacija čokolade bila je povezana s kognitivnim sposobnostima ljudi iznad 65 godinu, a i s različitim poveznicama s dijabetesom i smanjenim rizicima od kardiovaskularnih bolesti. Studije su ponudile tisuće izvještaja s detaljima.Zapravo je riječ o istraživanjima koja su koristila puno veću količinu flavonoida od onih koji se nalaze u kakau ili čokoladi. Prosječni čovjek morao bi konzumirati oko 12 običnih 100 grama čokolade dnevno kako bi taj isti iznos unio u organizam.
Europski stručnjaci za sigurnost hrane ipak su odobrili jednu pomalo skromnu tvrdnju vazenu uz čokoladu i njezine dobrobiti za ljudsko zdravlje - da neke posebne vrste tamne, crne čokolade, s ekstraktima kakao i u nekim pićima sadrže 200 mg flavonoida i "doprinose normalnom cirkulaciji krvi" jer održavaju elastičnost krvnih žila.
Prof Marion Nestle, nutricionistkinja sa sveučilišta u New Yorku, napominje kako se većina ovakvih studija financira novcem čokoladne industrije što onda i oblikuje rezultate istraživanja.
"Takva istraživanja onda interpretiraju po sebi potrebnim rezultatima, a interpretiraju ih na način ikoji podržavaju njihove interese", napominje Nestle.
Njezino istraživanje je pokazalo kako kad različite kompanije plaćaju provođenje istraživanja, rezultati će pokazati kako čokolada pomaže u održanju zdravlja. Američki istraživači koji su pregledali oko 206 studija o raznim napicima, sokovima i mlijeku, npr., pokazali su kako oni koji dobivaju novce od različitih industrija imaju šest puta veću vjerojatnost da će dobiti rezultate koji zapravo potvrđuju dobrobit od onih koji to ne učine.
Tako se i publika zavarava idejom kako je čokolada zdrava, kažu. I to je povezano s odabirom istraživanja koje određeni istraživači i mediji prenose i koje koriste. Dodatni problem stvar što u većini istraživanja čokolade oni koji sudjeluju zapravo znaju jesu li dobili čokoladu ili neki placebo. Većina ljudi očekuje dobro o čokoladi jer ju zapravo voli i spremni su reagirati pozitivno. Mogu i sami postati opušteniji, i tako podići razinu endorfina i neurotransmitera i potaknuti kratkotrajne psihološke rekcije.
"Na odgovor onih koji sudjeluju u studiji veliki utjecaj mogu imati njihova dotadašnja vjerojavanja i pretpostavke o čokoladi", rekla je dr. Duane Mellor. Oni koji sudjeluju u testiranjima, volonteri, vjerojatnije je kako se voditi svojim mišljenje o čokoladi kojeg imaju već od ranije, naglasila je. Većina studija koja promatra utjecaj čokolade na ljudsko zdravlje ima manji broj sudionika.
Tijekom 1990. godine znanstvenike je zanimao francuski paradoks - danas objašnjeni rezultati po kojima je u Francuskoj mali broj bolesti srca unatoč tome što je nacionalna prehrana bila bogata zasićenim mastima. Neki znanstvenici smatrali su kako je tome tako zbog velike konzumacija flavonoida ili grupe proizvoda pronađenih u crnom vinu i čaju te koji u visokim dozama može biti povezan s prevencijom staničnih oštećenja. Posebno je svijetom odjeknulo američko istraživanje kako stanovnici Kune, u Panami, imaju niski tlak zbog toga što piju više od pet šalica flavonoidom bogatog kaka tijekom dana.
Negativni publicitet čokolada je dobila nakon dokumentaraca Channel 4 u kojem je prikazano kako djeca i robovi rade u proizvodnji kaka u Gani i Obali Bjelokosti, gdje se i nalazi većina svjetske čokolade. Kritičari kažu kako je industrija upravo tada uložila veliki dio sredstava u znanost kako bi odmakla pažnju s ovih otkrića. Posebno su optužili Mars koji je, navodno kako kažu iskoristio znanost kako bi svoje proizvode prikazao u boljem svijetlu, piše Guardian.
Kada su ga pitali jesu li ranije bili uključeni u upotrebu istraživanja kako bi sugerirali da je čokolada zdrava, njihov potpredsjednik Matthias Berninger je naglasio: "Vjerujem kako je ideja primamljiva i da Mars nije mogao odoljeti. Ako pogledate unatrag 20 godina, postojala je ta ideja kako bi to moglo nam to moglo donijeti niz novih mogućnosti". No kaže to se ipak primijenili i više u takva istraživanja nisu uključeni najmanje deset godina, napominje.
I kritičari i ljubitelji se slažu u jednom - iako čokolada najvjerojatnije nije zdrava, nije ni štetna kada se konzumira u normalnim količinama", naglašavaju.
"Čokolada je slatkiš, a dobra je kao dio umjerenog načina prehrane", dodaje Nestle.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Dr. Nestle vjerodostojno priča o čokoladi. 😁