Life
1854 prikaza

Tito, Staljin, Freud, Hitler i Trocki istodobno su živjeli na istom mjestu

Beč
Youtube
Dokument da su se neka dvojica od njih petorice ikada srela, s izuzetkom Trockog i Staljina, ne postoji. Ali ipak..

Prije nešto više od stoljeća i uoči Prvog svjetskog rata u centru Beča u jednom su kratkom trenutku živjeli i Adolf Hitler i Josif Staljin i Josip Broz Tito i Sigmund Freud i Leon Trocki, otkriva BBC. Puno godina poslije, prije nego što su ga pronašli Staljinovi ubojice u Meksiku, Trocki je opisao kako je u siječnju 1913. izvjesni brkonja Stavros Papadopoulos iz Krakova stigao u Beč vlakom. Imao je samo drveni kofer i takav je pokucao Trockom na vrata.

"Bio je nizak, mršav, smeđe-siva koža lica bila mu je rošava. U njegovim očima nije bilo trunke prijaznosti", opisao je Trocki čovjeka koji je zapravo bio Staljin glavom i brkom. Sigmund Freund u to je vrijeme već bio renomirani utemeljitelj sasvim nove znanstvene discipline, uostalom, imao je 57 godina i bio je ikona ne samo Beča i Austro-ugarske monarhije, nego i cijelog zapadnog svijeta.

Josip Broz Tito, tek 21-godišnjak, te je godine radio u Daimlerovoj tvornici automobila u Wiener Neustadtu, a Bečom je tumarao tražeći kakav bolji posao i, naravno, način da se zabavi. Gradom se u to vrijeme doslovno smucao i izvjesni 24-godišnji Austrijanac, porijeklom sa same granice Austrije i Bavarske, koji nije mogao prežaliti što su ga već dvaput odbili na prijemnom ispitu u Bečkoj Akademiji fine umjetnosti.

Bio je to Adolf Hitler i stanovao je praktično na rubu prosjaštva u ulici Meldermannstrasse. U samom središtu grada nalazila se i rezidencija nadvojvode Franza Ferdinanda, no to baš i nije nekakav kuriozitet, koliko god da je sljedeće godine njegovim ubojstvom u Sarajevu potpaljen fitilj koji je imperijalistički podijeljen svijet jedva čekao da jurne u potpuni sukob.

Beč je u to vrijeme bio tako popularan za okupljanje zato što je bio središte ne baš centralistički ustrojenog carstva sa 50 milijuna stanovnika, u kojem se govorilo 11 različitih jezika između 15 velikih nacija. Franjo Josip svima je dopustio državljanstvo i pristup školama i fakultetima. Postojalo je javno zdravstvo. Razvijala se prometna mreža.

Beč je bio grad u kojem je cvjetala umjetnost, u kojem su se miješali svi ti različiti kulturni utjecaji i koji je do tada temeljito razvio svoj način života okupljanjem u kavanama. Danas se tako zna da je Freud običavao dokoličariti i družiti se u Cafe Landtmann, a da su Hitler i Trocki navraćali u Cafe Central. S izbijanjem rata, svaki od njih petorice krenuo je putem koji ga je odveo do toga da uvelike zauvijek mijenja veliki dio svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.