Life
4932 prikaza

Teroristi su je ubili, a imala je samo dvije godine

Christine Lee Hansen, najmlađa žrtva 11. rujna
1/7
YouTube
Christine je imala dvije godine, bilo joj je to prvi put u životu da leti avionom i sjedila je između mame i tate

Bilo je oko 9 sati ujutro, a tada 68-godišnji Lee Hanson još uvijek je razgovarao sa svojim sinom Peterom na mobitelu.

"Televizor nam je bio upaljen...", prisjećao se nekoliko godina poslije stariji Hanson.

"Ja sam ga uključila", dodala je njegova supruga Eunice koja je s njim, zahvaljujući pozivu, shvatila što se događa i prije nego što su vidjeli vijesti, već onog trenutka kad im se javio sin.

A sin je bio Peter Hanson, 32-godišnji suprug tri godine starije Sue Kim i nježni otac dvogodišnjoj Christine Lee Hanson.

"Odjednom je Peter rekao, vrlo mekanim glasom... Rekao je...: 'O moj Bože. O moj Bože. O moj Bože.' Mislim da sam začuo ženu kako je zavrištala i, onda, više ništa", opisivao je Lee Hanson što je čuo na mobitelu 11. rujna 2001. u 9.03 sati, istodobno gledajući kako se Boeing 767-222 u punoj brzini zabija u južni toranj "Blizanaca" Svjetskog trgovačkog centra.

Veliki putnički avion je uletio ravno u zgradu, skoro da se moglo učiniti kao da je u trenu nestao, da nije bilo ogromne vatrene kugle koja je suknula, u sekundi se probila na drugu stranu nebodera. Unutra, Lee Hanson je znao da se nalaze njegov sin, njegova snaha i njegova unuka, najmlađa žrtva od njih skoro 3000 koji su pobijeni u terorističkim napadima toga dana.

Obitelj njegovog sina živjela je u gradiću Grotonu od samo 10.000 stanovnika u Massachusettsu, u bijeloj dvokatnici, izgrađenoj u kolonijalnom stilu. Obožavao je saditi stabla, s puno ljubavi oko kuće ih je zasadio 30. A nije uvijek bio baš takvog kova. Prije nego što je 1993. upoznao svoju Sue, živio je isključivo za to da obožava The Grateful Dead. Vjerovao je da će doći dan kada će kultna grupa iz kraja 60-ih postati klasik uz bok Beethovenu, Bachu i Mozartu, a i trsio se u isto uvjeriti i svakoga s kime bi razgovarao.

Khalid Sheikh Mohammed, čovjek koji je organizirao 11. rujna 2001. Guantanamo Top News Osmislio napad na 'blizance', a presudit će mu tek 2035...

A onda, 1993., sve se promijenilo kada je upoznao svoju buduću suprugu. Ako je tko i sumnjao, ljubav je planula na zajedničkoj ljubavi prema The Grateful Dead. Kako bi se po izgledu uklapao uz Sue Kim na vjenčanju, odrezao je svoje duge riđe dredlokse, naučio vezati kravatu i slične stvari. Sue Kim je u to vrijeme pripremala doktorat iz mikrobiologije, Peter je sasvim promijenio svoj životni hipijevski stil, zaposlio se u tvrtki za trgovinu softwareom... Život nije mogao biti ljepši kada im se 1999. rodila kći.

Bila je godina zeca i baka Eunice, Peterova majka, s puno ljubavi i štosa svojoj unuci je prvom prilikom kupila plišanog Zeca Petera, lika iz knjige Beatrix Potter. Bio joj je to najbolji prijatelj prve dvije godine života. A onda je došlo vrijeme da joj baka kupi Teletubbyja, najmanjeg naravno, onog crvenog, Poa.

"Ona je bila najslađa mala curica na svijetu. Ona je bila samo otjelovljenje ljubavi", opisivao ju je nekoliko godina poslije djed.

Imala je sreću da su joj i djed i baka upravo otišli u mirovinu, tako da su imali puno vremena za nju, a i energije za igrati se s njom, jer su bili i dobrog zdravlja i zapravo vrlo "svježi" umirovljenici. Maloj Christine ipak je najdraže bilo pratiti u stopu svoga tatu. Recimo na igralište. A posebno u vrt, gdje je tata činio sva ona čudesa sa stablima. Za Sue Kim Hanson bio je to život iz snova.

Napadi 11. rujna Osuđeni na smrt Life Preživjeli su 11. rujan, a danas umiru od raka

Sa svojom bakom živjela je u Južnoj Koreji do svoje šeste godine, a otada sve dok nije upoznala Petera, odrastala je i jurila karijeru u Los Angelesu. Eunice se nakon 11. rujna prisjećala da je imala nekakvu foru saditi kakve biljke, a onda, kada bi bila gotova, rekla bi im, biljkama: "Kladim se da ste žedne. Idem vas dobro zaliti, a onda ću vas sve izgrliti."

Peteru je posao išao jako dobro. Jedino što je svako toliko morao putovati kako je napredovao. Tako je jednog dana smislio savršeni plan, spojit će ugodno s korisnim. Pretvorit će svoj poslovni put u najbolje putovanje svojoj curici u cijelom njenom životu. Putovat će u Los Angeles, što znači da će mala Christine po prvi put letjeti avionom.

Christine Lee Hansen, najmlađa žrtva 11. rujna | Author: YouTube YouTube

A ne samo to, nego će u Los Angelesu vidjeti i svog djeda, tatu svoje mame. A nije niti to bilo sve, otići će u – Disneyland. Tko zna kakve stotine čudesa je još očekivala vidjeti mala Christine i sanjala o njima u svojoj sobi, obloženoj tapetama na lavove, žirafe i gljive. Uglavnom, došao je i taj dan. Spakirani još od večeri ranije, roditelji su je probudili u zoru i sve troje su se zaputili na aerodrom, pa kroz aerodromsku zgradu, pa u taj ogromni avion...

Samo, u taj isti avion tog jutra oko 7.20 ukrcali su se dvojica mladih putnika iz UAE-a i trojica Saudijaca. Veliki avion u koji je inače moglo stati 168 putnika, bio je popunjen samo trećinu; bilo ih je unutra samo 56, uključujući i petoricu ljudi iz arapskih zaljevskih monarhija, kako će se ispostaviti, pripadnika al Kaide, organizacije Osame bin Ladena. Oko 8 sati ujutro mala Christine je između svojih roditelja gledala kako avion kreće prema uzletnoj stazi.

U 8.14 iskusila je onaj čudesni osjećaj kad su se kotači aviona odvojili od tla. I dok si se okrenuo mami ili tati reći kako je to super i ludo, već su bili visoko u zraku. Danas se procjenjuje da su otmičari izboli jednog od stjuarda i preuzeli avion između 8.42 i 8.46 sati. Bilo je to samo nekoliko trenutaka prije nego što će se avion American Airlinesa na letu 11 zabiti u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra. Je li mala Christine vidjela ubojstvo u avionu?

Christopher Wray, novi Trumpov šef FBI 11. RUJNA Top News Trumpov izbor za šefa FBI - nezakonito uhićivao Amere

Lako je moguće da nije, jer kad je Peter nazvao svog oca na mobitel, zvučao je vrlo mirno, curica, smještena između njega i njegove supruge, nije plakala. Rekao je da im je avion otet, da je stjuard ubijen, a onda su prekinuli razgovor. Kad je nazvao drugi put, bilo je očito da je otmičar već preuzeo komande u pilotskoj kabini. Svom ocu je ispričao da se avion tako trese i poskakuje na 10.000 metara visine, da su neki od putnika počeli povraćati. A onda mu je rekao i što misli da se sprema:

"Mislim da namjeravaju naš avion obrušiti u neku zgradu... Ne brini, tata. Ako se to dogodi, bit će to brzo."

Lako moguće da je Peter Hanson cijelo vrijeme s ocem razgovarao nježno kako ne bi preplašio malu dvogodišnju curicu pored sebe, kako ga ne bi čula i shvatila što se događa. Bili su nad Manhattanom kad je Peter vidio da iz jednog od "Blizanaca" suklja dim i da punom brzinom jure prema drugom neboderu.

"Uzeli su nam naše snove, oteli su nam budućnost", svjedočio je poslije pred komisijom koja je istraživala nesreću Lee Hanson.

Prisjećao se kako je puno vremena poslije, kad su istražitelji prikupili ostatke žrtava za identificiranje, otišao do kuće u kojoj je živjela njegova unučica, u kojoj su živjeli njegova snaha i njegov sin, kako bi iz kupaonice pokupio vlasti kose s četki za kosu i zubne četkice. Za DNK analizu. Nekoliko godina poslije, nakon osnutka Memorijalnog muzeja 11/9, on i njegova supruga donirali su dva eksponata u spomen na svoju unučicu koja bi danas imala 19 godina; Zeca Petera i crvenog Teletubbyja Poa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mirodub 01:06 11.Rujan 2018.

    Tko je (stvarno!) bio taj terorista ? Koja se , važna, zgrada ( po svom sadržaju) srušila u blizini WTC-a nekoliko dana poslije? Tko je postavio eksploziv u WTC? Kako su piloti, koji su jedva letjeli na školskim avionima, pilotirali ... prikaži još!li avionima za koje iskusnim pilotima treba posebna obuka? Kako su teroristi uopće ušli u zaštićeni kokpit?! JADNO DIJETE UHVAĆENO U KRUG POLITIČKE IGRE KOJA DAN DANAS TRAJE!