Life
18198 prikaza

Titov Koki: Još uvijek psuje, ali tajne ne otkriva

Papiga Koki
1/4
Dusko Marusic (PIXSELL)
Na svijet je došao 1971. Tito ga je šest godina kasnije poklonio unuci. Danas živi na Brijunima

Stari, kako si? Kako se zoveš? Tito! Zdravo, Tito!..., samo je dio bogatog Kokijeva vokabulara, otkrivaju zaposlenici NP-a Brijuni, koji s Kokijem žive i rade godinama, desetljećima. Kažemo “rade”, jer je i Koki, ovaj vitalan 48-godišnji kukmasti kakadu, na Brijunima ne samo dugogodišnji stanovnik, nego i jako dobar turistički djelatnik.

Privlači pozornost

Animira posjetitelje, zavodi ih, privlači pozornost na koji god način može, samo da ga se vidi, gleda, sluša...

A kad je slušanje u pitanju, povjerili su nam zaposlenici Parka, zna Koki i sočno “zabeštimati” pa što bude...

"Kad je dobro raspoložen, od njega možemo čuti razna pitanja, ali i riječi koje ne bi bilo baš lijepo ponavljati", otkriva nam Vesna Danko Klunić iz NP-a Brijuni. 

Pruga Bar Beograd YU Čudo Life Nekad najvažniji Titov projekt danas je klopka smrti

Koki je, priča, jedna od brijunskih legendi, poznata Titova papiga. Rijedak je primjerak žuto-kukmastih kakadua, koji poživjeti mogu i do sto godina. Koki je, nema sumnje, tek na pola svojeg životnog puta. A kako je na Brijunima već dugo, tri i pol desetljeća, zna mnoge brijunske tajne. 

O njima, zasad, ne progovara, osim što opsuje s vremena na vrijeme. Tko ga je naučio rečenicama: “Stari, kako si?” ili “Zdravo, Tito!”, nije teško pogoditi, a je li isti učitelj Kokija učio i psovkama, ostaje tajna. Na svijet je došao 1971. godine i šest godina kasnije ga je “Stari” darovao unuci Saši Broz za njezin deveti rođendan.

"Koki je jedno vrijeme bio odsutan s Brijuna, ali posljednja tri i pol desetljeća je, uz slona Sonija i slonicu Lanku, najatraktivniji stanovnik otočja. Zbog svojeg doprinosa turističkoj afirmaciji Brijuna dobio je i ljetnu rezidenciju pa ljeti ne boravi u fazaneriji, nego u neposrednoj blizini hotela ‘Neptun - Istra’, otkriva Vesna Danko Klunić iz brijunskih odnosa s javnošću. 

Papiga Koki | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)
Kako se može čuti od povjerljivih neslužbenih izvora, Saša Broz je s Kokijem bila bliska i u dobrim odnosima, ali je u kući stvarao pravi “kažin”, rekli bi Istrani - zbrku, nered, metež... Nakon sedam godina života s Brozovima vratio se na Brijune, na kojima se od tada kočoperi.

Svi su se s njim fotkali

"Da, šepuri se, razgovara, ponekad se čak želi i ‘rukovati’. S njim su se fotografirale gotovo sve slavne ‘face’ koje su posjetile brijunsko otočje, primjerice Carolina od Monaca, glumac John Malkovich i brojni drugi", kaže Vesna Danko Klunić. 

Koki je rastom veća vrsta papige vrlo zdepastog držanja, što nimalo ne umanjuje Kokijev šarm, dapače. Ima prilično snažno i krupno tijelo, dugačak je čak pola metra. Podičiti se može i jakim, čvrstim kljunom te krijestom (kukmom) na glavi. Vrlo je inteligentna i umiljata ptica koja obožava kupanje. 

Izvorno stanište žuto-kukmastih kakadua su šumski predjeli Australije i Tasmanije, a omiljena su im hrana suncokret, kukuruz, bobice, voće i orasi. Najčešće žive u jatima od 10 do 20 primjeraka. Kokijeva je susjeda i slonica Lanka, koja je na Brijune stigla 1972. godine kao dvogodišnje mladunče.

Ako poželi, zna se i rukovati

Koki je pričljivac s bogatim fondom riječi. Poprilično dobro barata i sa psovkama, kažu upućeni radnici Brijuna, koji s njim provode vrijeme. Koki im pomaže i u radu jer je zabavan turistički animator, zavodnik i šaljivdžija. Ako poželi, zna se i rukovati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Penzić 23:03 02.Kolovoz 2019.

    Dali je drugarici Jovanki nešto znao opsovati u stilu "kur... jedn...