Life
3732 prikaza

Tko je tu lud? Zbog čepova spojenih s bocom troši se više novca i- još više plastike!

Paradoksalno, umjesto da EU čini sve kako bi se što manje plastike koristilo u industrijskom pakiranju proizvoda, njena ograničenja i propisi čak povećavaju količlinu plastike koja je potrebna za proizvodnju

Direktiva EU-a zbog koje boce i čepovi moraju biti nerazdvojni silno je iznervirala građane. U Njemačkoj je to obvezno od sredine tjedna, a i kod nas gotovo sve boce imaju spoj čepa i plastike na boci. Cilj te direktive je reduciranje plastičnog otpada i bolja zaštita okoliša, čepovi doista predstavljaju golemu količinu otpada, plaže mnogih hrvatskih otoka su zatrpane upravo čepovima. No, je li ta direktiva doista učinkovita?

Već i prije njenog usvajanja, prije prije pet godina, čule su se oštre kritike proizvođača pića. Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu! To je, zapravo, i logično jer se treba proizvesti i plastika koja spaja čep i bocu. No, prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća.

Grad Jenjarom prekriven plastikom Unosan posao Life Užas: 19 tona plastike i smeća prekrilo gradić na moru

Neki proizvođači poput Coca Cole, piše Deutsche Welle, na čepovima već imaju poruku „Ne skidaj me“, ti novi čepovi („tethered caps“), no i to na društvenim mrežama izaziva puno bijesa potrošača. Žale se i udruženja potrošača. Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. S druge strane, podsjeća se da je i prije bilo protesta kada su se uvodili poklopci na limenkama koje se prilikom otvaranja pića trebalo „gurnuti“ u limenku („stay on“). Danas je sasvim normalno da se te poklopce na limenkama ne odvaja i ne baca zasebno. Za pretpostaviti je dakle da će i nerazdvojni čepovi na plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu također biti samo stvar navike.

Topljenje Antarktike i plastični otpad Kataklizma Znanost Do 2050. u morima će biti više plastike nego riba

Od srpnja ove godine sve plastične boce za jednokratnu upotrebu (volumena do tri litre) moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira radi li se o vodi, Coca Coli, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila još 2019.

U Njemačkoj se kaucija, piše Deutsche Welle, plaća praktički na sve plastične boce za jednokratnu upotrebu, ali automati za povrat kaucije uzimaju i boce koje nemaju čep. Istraživanje EU-a je pokazalo da u prirodi doista često završe upravo plastični čepovi, a to je na nekim plažama naših otoka vidljivo i golim okom. Po navodima stručnih udruženja, u Njemačkoj potrošači vrate otprilike deset posto boca s kaucijom koje su bez čepa.

Turist pije vodu iz boce Čista voda Znanost Sve više vodu pijemo iz plastičnih boca, a sve je gora

Paradoksalno, umjesto da EU čini sve kako bi se što manje plastike koristilo u industrijskom pakiranju proizvoda, njena ograničenja i propisi čak povećavaju količlinu plastike koja je potrebna za proizvodnju. I u mnogim drugim sferama života europski birokrati slično razmišljaju. Ne rješavaju problem tamo gdje nastaje, već kompliciraju život običnim ljudima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.