Life
25436 prikaza

Top 5 špijunki: Šutjele i kad su im nokte čupali

Saveznička špijunka Nancy Wake
Wikipedia
U Drugom svjetskom ratu špijunaža je ponekad bila važnije oružje od direktne borbe

Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svjetskog rata jer je to bio jedan od najučinkovitijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju... Upravo zato velikih pobjeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinjak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i riskirajući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike.

Pokazalo se kako u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci - lakše ih se prihvaćalo u društvo, zavodile su svojom ljepotom, a opet ostavljale dojam nevinosti - sve u svemu dokazale se su se boljima u igri pretvaranja.

Jedan od preduvjeta špijunskog posla je spremnost žrtvovanja vlastitog života za domovinu, a ove dame su to višestruko puta činile.

Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svjetskom ratu spadaju Nancy Wake kodnog imena "Bijeli miš", Violette Szabo kodnog imena "Louise", Virgina Hall kodnog imena "Diane", Odetta Hallowes kodnog imena "Lise" te Lise de Baissac, kodnog imena Odile.

Bijeli miš

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živjela je u Marseillu kad je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obavještajla, no zarobili su je Nijemci. Zbog toga je dobila zadatak raditi na specijalnim operacijama. Poslana je natrag u Francusku, gdje je imala zadatak ubiti i sabotirati što više nacističkih snaga. U jednoj je prilici ubila stražara golim rukama.

Louise

Bila je britanska obavještajna časnica rođena u Francuskoj, a posao joj je bio dobavljati što više informacija o nacistima s okupiranih područja Europe. Dva dana prije Dana D., Louise su zarobili časnici SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili te je deportirana u njemački koncentracijski logor Ravensbruck gdje je pogubljena.

Američka špijunka Virgina Hall | Author: Wikipedia Wikipedia

Diane

Bila je američka špijunka koja je djelovala u sklopu britanskih obavještajnih agencija. Nijemci su joj dali nadimak "Artemis", a Gestapo ju je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. U ožujku 1944. vratila se u okupiranu Francusku s krivotvorenim dokumentima koji su joj dali idenitet Marcelle Montagne. Zavaral je Gestapo te stupila u kontakt s pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane i zapovijedi iz Velike Britanije te je pronalazila sigurne kuće.

Lise

Bila je obavještajna časnica Saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta te ispitivao i mučio u zatvoru Fresnes. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obilježena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt na što je Nijemcima odgovorila "Morat ćete se odlučiiti na temelju koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umrijeti samo jednom". Naposljetku je, bez da je odala ijednu informaciju, poslana u koncentracijski logor Ravensbruck. 

Odile

Bila je heroina specijalnih operacija tijekom Drugog svjetskog rata, a u listopadu 1942. bila je jedna od prvih ženskih agentica koja je padobranom sletjela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze mreže znanstvenika.

Pogledajte više u videu o njima:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.