Life
737 prikaza

Trgovci koji prodaju oružje ISIL-u: "Kupuju od nas svaki dan kao ludi"

ISIL
Youtube
Sa svakom novom pobjedom teroristi popunjavaju zalihe oružja, ali su zato municiju spremni kupovati svaki dan u ogromnim količinama

Novinari Financial Timesa istražili su s anonimnim trgovcima oružjem koji prodaju oružje Islamskoj državi načine na koje ga džihadisti kupuju. 

Glavna roba koju ISIL-ovci kupuju je municija, navode trgovci oružjem.

Nakon što su osvojili drugi po veličini irački grad Mosul u ljeto 2014. godine u njihove je ruke dospjela vojna tehnologija koja vrijedi stotine milijuna dolara.  

Sa svakom novom pobjedom teroristi popunjavaju zalihe oružja, ali su zato municiju spremni kupovati svaki dan u ogromnim količinama, navodi Financial Times.

"Kupuju kao ludi. Kupuju svakodnevno: ujutro, tijekom dana, navečer...", priča jedan od trgovaca. 

Prema procjenama trgovaca samo u borbama u okolici grada Deir Ezzora potrošeno je metaka u vrijednosti od najmanje milijun dolara. Isto toliko novca su potrošili u jednotjednoj opsadi u blizini tamošnjeg aerodroma.

Njihova nevjerojatna potražnja za mecima otkriva puno o njihovoj borbenoj taktici: uglavnom se oslanjaju na auto bombe i napade samoubojica, a u međuvremenu aktivno koriste automatske puške i kalašnjikove.

Kako bi im mogli isporučiti oružje obje su strane razradile lukavu taktiku dostave. Od strane islamista isporuku vode najviše vođe, što je zapravo slična taktika onoj u kupovini nafte. 

Kako navode trgovci, teroristima se oružje i municija šalje 24 sata nakon narudžbe.

Teroristi trgovcima oružja daju posebne potvrde nakon što njihov identitet odobre dva predstavnika Islamske države, a dozvola trgovcima jamči potpunu slobodu kretanja po Islamskoj državi u zamjenu za to da se roba isporuči isključivo Islamskoj državi.

Prema pričama trgovaca, teroristima uopće nije važno je li municija nabavljena od Iraka, sirijskog režima, pobunjenika, Izraelaca, Rusije...

Oružje se prevozi u kamionima koji izgledaju kao kamioni za prijevoz hrane, voća, povrća ili građevinskog materijala, odnosno bilo čega što izgleda kao da se prevoze stvari za civile.

Za isporuku granata trgovci oružjem najčešće koriste cisterne za benzin.

No, na kraju se najviše municije i oružja teroristima proda od pošiljki iz Moskve i Teherana koje su inače namijenjene Asadovom režimu. 

"Jako vole rusko oružje. Kupuju i iransko, ali onda traže nižu cijenu", priča jedan od krijumčara.

Od kad je koalicija počela sve žešće napadati Islamsku državu, džihadisti su prisiljeni sve više se sa svojim položajima udaljavati od turske granice, pa se tako i mogućnosti kupovine oružja ograničavaju, čime cijena oružja i municije rastu.

Islamska država s druge pak strane sve više povećava broj dozvola za trgovinu na njihovom teritoriju, te time povećavaju konkurenciju među krijumčarima koji su zbog toga prisiljeni spuštati cijenu.

Kako pričaju krijumčari za FT, ako netko od njih odustane od prodaje, na njegovo mjesto već čeka veliki broj ostalih krijumčara koji su spremni uskočiti i zaraditi.

"Nikoga nije briga otkud ste, bitan je jedino novac, a teroristima oružje", kaže jedan od njih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.