Top News
1567 prikaza

Priča seksualne robinje u ISIL-u: Najmlađa je imala deset godina

Isis
Youtube
Kao seksualne robinje nisu završile samo one koje su nedugo prije otmice rodile i još uvijek doje bebu

Mnogi iz grada Sinjar u Iraku, uglavnom naseljenom Jazidima nisu uspjeli pobjeći kada su grad u kolovozu prošle godine napali džihadisti Islamske države. Više tisuća su završili kao taoci i odvedeni u zarobljeništvo.

Muškarci su imali dva izbora – prijeći na islam ili će biti ubijeni. Odvojili su mlade žene i djevojčice kako bi ih prodali kao seksualno roblje.

Vukli ih za kosu dok su ih odvajali

U posljednjem broju časopisa Dabiq, glasilo Islamske države preko kojeg islamisti šire svoju propagandu objavljen je tekst u kojem opravdavaju svoje postupke i zašto je 'ispravno' žene Jazida prodavati kao roblje.

Kao seksualne robinje nisu završile samo one koje su nedugo prije otmice rodile i još uvijek doje bebu, jer se smatraju 'nečistima'. Hanan, koja ima 19 godina, nije bila među njima i tako je završila među robinjama.

"Sve su nas odvojili. Vukli su nas za kosu dok su nas odvajali jedne od drugih. Uzeli su i udane žene, one mlade. Najmlađa koju su uzeli imala je samo deset godina. Stalno smo plakale", počinje svoju priču Hanan za CNN.

Tukli ih svaki dan

"Rekli su nam: Sve ćemo vas oženiti i zaboravit ćete na svoje obitelji."

Prvih tjedan dana Hanan je provela s još 50 djevojaka. Tukli su ih svaki dan i prijetili da će ih mučiti, a za hranu su dobili samo zdjelicu riže. Nakon tjedan dana odveli su ih u jednu trokatnicu u Mosulu, koju Hanan opisuje kao bordel za seksualne robinje gdje su držali stotine žena, djevojaka i djevojčica.

"Nas pedeset bi poredali u vrstama po deset i naredili nam da se ne mičemo i ne plačemo, jer će nas prebiti. Potom bi došli muškarci, borci, i opisali kakvu djevojku žele, a onda bi odabrali koju su htjeli", prisjeća se Hanan.

Pobjegle tijekom noći

I sama je bila izabrana više puta i silovana. Jednom je odabrana skupa s još 25 djevojaka. Odvojili su ih od ostalih i odveli u kuću u selu. Na vratima su stajala dvojica boraca i naredili su im da se okupaju.

"Doveli su nam jednu djevojku koja je s njima već bila dva mjeseca. Nosila je nikab i rekli su nam da će nama napraviti sve ono što su napravili i njoj. Djevojka nam se obratila na kurdskom i rekla da su je tukli, vezali i silovali."

Hanan i ostale djevojke su odlučile da moraju pokušati pobjeći. Iste večeri su se njih pet iskrale kroz prozor, ali tada su ugledale svjetlo baterijske lampe. Dvije koje su posljednje izašle kroz prozor su uhvaćene. Ostale su trčale kroz noć i nekako uspjele pobjeći. Nakon četiri sata više nisu bile na području Islamske države.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 17:32 14.Travanj 2015.

    Čitam članaj o nesretnim djevojkama pa i djeci koju ISIL zlostavlja,bez daha sam pročitala članak,još uvijek sam pod strašnim utiskom njihove nemoći.Imali kraja terorizmu ISIL-ovaca.Do kada će svijet mirno gledati na to.