Life
32733 prikaza

U grob je odnio sve tajne pogibije princeze Dijane

Posljednje snimke Princeze Diane i Dodia Fayeda
Press Association/PIXSELL
Urota britanske obitelji, nepostojeći Fiat, lažna trudnoća princeze - samo su neke od priča koje je podmetno John Macnamara

Svijet je još uvijek bio u nevjerici zbog smrti princeze Diane i njenog prijatelja Dodi al Fayeda kad je u osvit zore 1. rujna 1997. tamnozeleni helikopter uzletio s aerodroma u Batterseau na obali Temze te naglo skrenuo prema jugu, u Pariz.

U letjelici Dodijevog oca Muhameda al Fayeda bila su četvorica muškaraca, škotski patolog, al Fayedov američki odvjetnik, njegov šef osiguranja John Macnamara i novinar Tom Bower. Upravo on za Daily Mail otkriva da je Macnamara, bivši detektiv i šef odjela za prevare Scotland Yarda, smislio je kako zaštititi svog poslodavca i uništiti njegove neprijatelje.

"Taj sitni Škot, nalik na lasicu, bio je majstor ucjena, lažiranja, ubacivanja u tuđe redove i korupcije, a o prijetnji nasiljem da i ne govorimo", kaže Bower.

Iz Ritza u smrt

Macnamara je krenuo u Pariz proširiti najbesramniju laž, izmišljenu priču kako su se princ Phillip i MI6 urotili da ubiju Dianu i Dodija, da se oni ne bi oženili.

Ubrzo nakon toga, proširio je priču da je nesreću izazvao misteriozni Fiat, što je još jedna izmišljotina koja je obišla svijet, piše Bower.

Njegov cilj je bio sakriti pravu istinu o nesreći u tunelu kod Mosta Alme u kojoj je slavni par smrtno nastradao.

John Macnamara, koji je preminuo prije tjedan dana u 83 godini života, ponio je sa sobom u grob brojne tajne, ali Bower tvrdi da je vidio dovoljno da zna koliko je bio zao.

Macnamara je 28 godina radio za Scotland Yard, a njihova nesposobnost da ga privedu pravdi je sramotna, smatra Bower. 

Princeza Diana i princ Charles Slavna princeza Life Znala je: "Charles će me ubiti, planira prometnu nesreću"

Tijekom 90-minutnog leta za Pariz izmijenili su vrlo malo riječi, jer su bili potreseni Dianinom smrću. Bower je u to vrijeme bio blizak s Muhamedom Fayedom, koji mu je dopustio da intervjuira osoblje njegovog hotela Ritz u Parizu, odakle su Diana i Dodi neposredno prije ponoći odvezeni u smrt.

Dodi i Diana su odsjedali u kraljevskom apartmanu Ritza, ali su bili nestrpljivi oko prelaska u stambeni blok u blizini Elizejskih polja, kako bi imali više privatnosti. To je isto bilo u Fayedovom vlasništvu. 

Pariz: Posljednje snimke Princeze Diane i Dodia Fayeda | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Jedan od svjedoka telefonskog razgovora između Muhameda Fayeda i njegovog sina Dodija potvrdio je Boweru kako mu je otac predložio da s Dianom napusti hotel kroz stražnji izlaz te da se odvezu do novog smještaja kako bi se sakrili od paparazza koji su opkolili hotel. 

Macnamara, međutim, nije ni pomišljao na to da utvrdi istinu - ili bilo koju verziju istine koja ne bi bila dobra po njegovog poslodavca. Umjesto toga, tvrdio je kako su ljubavnici samo odlučili otići u Fayedovo naselje.

Macnamara je zatražio od dvojice konobara da opišu kako je Dodi kupio zaručnički prsten u obližnjoj zlatarni kao nagovještaj njihovog skorog vjenčanja.

Na kraju Bowerovog intervjua s osobljem Ritza, Macnamara je ušao u sobu i bio je bijesan.

"Očigledno je prisluškivao moje razgovore s osobljem hotela", kaže Bower.

Macnamara je poslije inzistirao na tome da Bower intervjuira još jednog svjedoka, koji je rekao da je vozač automobila Henri Paul prije kretanja na kobno putovanje "popio samo bezazleni biljni liker u baru", za što se kasnije ispostavilo da nije istina.

Macnamara je kasnije rekao Boweru da ne može prenoćiti u Ritzu, već u Fayedovom stanu.

Bower je bio očajan što mora napustiti mjesto zbivanja takve drame, ali se sat vremena kasnije utješio, jer je u stanu iznad njega bio netko tko će odigrati dragocjenu ulogu u stvaranju vjerodostojne slike o onom što se događalo između Dodija i Diane.

Rene Delorm ranije je tog ljeta bio Dodijev sluga i nekoliko je dana proveo s parom na Fayedovoj jahti dok je ona bila usidrena u Saint Tropezu.

Princeza Diana | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL

"Te noći mi je Delorm rekao dovoljno o njihovoj ljubavi da me uvjeri kako je Macnamarina verzija lažna", tvrdi Bower.

Delorm se sjećao kako je bilo tenzija između njih dvoje na jahti, a da je Dodijeva neočekivana odluka da ostanu u Parizu još više naljutila Dianu, jer je namjeravala provesti neko vrijeme sa sinovima u Londonu prije nego što oni ponovno krenu u školu.

Dodi je, kako je kasnije tvrdio njegov otac, želio da njih dvoje ostanu u Parizu kako bi joj mogao kupiti zaručnički prsten, ali Delorm je rekao Boweru kako Diana nije bila raspoložena za to da bude zaprošena a kamoli da pristane na brak.

Princeza Diana i princ Charles Za umrijeti od srama Life Velika laž Charlesa i Diane: Što je čudno na ovoj fotki?

Nakon što se vratio u London počeo je istraživati neautoriziranu Fayedovu biografiju, Bower se zapanjio kad je shvatio da je Macnamara mjesecima, pa čak i godinama nakon Dianine smrti išao po Europi i tragao za svjedocima i tzv. stručnjacima kako bi dokazao apsurdnu tvrdnju da je princ Phillip organizirao zavjeru za ubojstvo.

Navodna Dianina trudnoća

Počeo je tako što je osigurao izjavu škotskog patologa Petera Vanezisa, koji je okarakterizirao francusku policiju kao "nepouzdanu", zato što su rekli da je razina alkohola u krvi vozača Henri Paula bila tri puta veća od dopuštene. Vanezis, koji je bio u spomenutom helikopteru na putu do Pariza, izjavio je to iako nije imao ni prilike pogledati tijelo vozača, kao ni napraviti analize krvi. 

Macnamara je zatim pokušao pronaći razloge za sudar i počeo je tvrditi kako je Diana bila trudna i da je to motiv za njeno ubojstvo. Angažirao je francuskog policajca da dokaže kako MI6 stoji iza zavjere i da je agencija postupala prema naređenjima princa Phillipa.

Potom je izmislio priču o bijelom Fiat Unu koji se u tunelu namjerno zaletio u Mercedes u kojem su bili Diana i Dodi. Kada je, zahvaljujući Macnamarinoj "istrazi" to vozilo "otkriveno"  - svi su prenijeli vijest kako je to oružje kojim je izvršeno ubojstvo, iako je to vozilo već analizirala francuska policija i odbacila ikakvu vezu, piše Daily Mail.

Takve lažne vijesti kolale su sve do 2008., kada ih je istraga o tragediji definitivno oborila.

Macnamara je u unakrsnom ispitivanju priznao da nema dokaza kako je Diana žrtva zločina te da nema dokaza protiv princa Phillipa te da je lagao kako Henri Paul nije pio alkohol te kobne noći u Ritzu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 21:16 05.Prosinac 2019.

    Nigdje nikada od nikoga nisam pročitao što je apsulutna vidljiva doaziva krivica za pogiblje tih osoba . Kao prvo je bolesno nepotrebna jurnjava. Voziš normačlnom brzinom spuštene rolete ili suoer tamna stakla i voziš u svoje dvorište otvaraju se željezna ... prikaži još!zna vrata i zatvaraju i marva ostaje vani van vile ...U tom tunelu se stavlja stranična ograda uz stupove nosaća koji dijele 2 vozne trake; i da i što dogodi - neko nekoga gurne je apsolutno sigurnije i nije nikada tko katastrofalno ....