Life
852 prikaza

U Hrvatskoj bi zabranili pobačaj poljskim zakonom iz 1993.

Kršćanski fundamentalistički prosvjed
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Hrvatski konzervativci dopustili bi pobačaj samo ako je trudnoća rezultat silovanja ili ugrožava život ploda i žene

Zabrana abortusa nije mjera prvenstveno pronatalitetne politike. To je civilizacijsko pitanje. Postoji znanstvena potvrda života u trenutku začeća. Stoga moramo štititi taj život. Iznašao bih načina da se riješe ekonomski i stambeni problemi žena, koje one navode kao uzroke za odluku na pobačaj, izjava je Ladislava Ilčića, predsjednika marginalne stranke HRAST, koja je članica vladajuće Domoljubne koalicije. Ilčić je, kao i njegova stranka, do prije nekoliko godina bio potpuno marginalna pojava na hrvatskoj političkoj sceni. Prvi je put završio u medijima kao protivnik spolnog odgoja koji se pokušavao uvesti u hrvatske škole. Postao je poznat po svojoj izjavi da nikad nije masturbirao. Sve se promijenilo dolaskom Željke Markić i njezine prvo inicijative, zatim udruge, pa i stranke U ime obitelji. Markić nije javno tražila zabranu pobačaja, ali njezina inicijativa za uvođenjem ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene može se smatrati prvim korakom konzervativnog udara na Hrvatsku. Referendum je prošao i Markić je sa sobom na scenu povukla velik broj konzervativaca koji su onda krenuli i s drugim inicijativama. Tako je na borbi protiv pobačaja aktivirana inicijativa "40 dana za život".

Udruga U ime obitelji na svom štandu | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Njezini članovi mole ispred bolnica u kojim se obavljaju pobačaji. Na njihovoj internetskoj stranici stoji kako su "spasili 27 života u Hrvatskoj od 2014. godine". Plod inicijative je, kako navode, smanjeni broj pobačaja u pet hrvatskih bolnica od 2014. godine. U Hrvatskoj bi se sljedećih mjeseci moglo puno više govoriti o pobačaju. Ustavni sud će, kako se očekuje, sredinom godine objaviti odluku o pitanju koje je u njihovim ladicima od 1991. Tada je predložena ocjena ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, pojednostavljenoo odlučivanju Ustavnog suda o pobačaju. Kontroverzna je i tema liječničkog priziva savjesti, o čemu se počelo razgovarati prošle godine. Na vidjelo je došla činjenica kako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, ali sve teže dostupan. Službeno, pet bolnica ne radi pobačaje jer su svi liječnici iskoristili pravo na priziv savjesti. Bolnica i u tom slučaju mora imati vanjski tim koji će obavljati pobačaje na zahtjev žene (i to je zakonski regulirano), no nema sankcija za bolnice koje takav tim nemaju. Tako žene u bolnicama u Kninu, Požegi, Našicama, Vinkovcima te na zagrebačkom Svetom Duhu ne mogu obaviti pobačaj.

Ruža Tomašić | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Prvu pravu raspravu o zabrani pobačaja pokrenula je u Hrvatskoj Ruža Tomašić. O njoj se, još prije izbora, očitovao i Tomislav Karamarko, rekavši da nema ništa protiv rasprave o zabrani pobačaja, ali je dodao: "Kao vjernik apsolutno smatram da pobačaj doista nije prihvatljiv i na tome bih se zaustavio". Neposredno prije parlamentarnih izbora u javnosti je vrlo izložen postao dr. Ante Ćorušić, inače specijalist ginekolog, koji je neslužbeno bio kandidat za HDZ-ova ministra zdravlja.Ljudski život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice. Prema tome, ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovore na forma. Ali forma nasilnog prekidanja ljudskog života. Današnji zakon o pobačaju donesen je 1978. godine, za vrijeme totalitarnog sustava i moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme komunističkog režima. Mi to moramo promijeniti, uljuditi, poboljšati proceduru, a u interesu zdravlja žena, ali i u interesu te nerođene djece – rekao je Ćorušić prošle godine. Dodao je usput kako "apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir" te predložio poljski model iz 1993. To znači da bi inducirani pobačaj bio dozvoljen u tri slučaja: ako je ugrožen život djeteta ili majke, ako je plod teško oštećen ili ako je trudnoća plod silovanja ili incesta.

Žena u bolnici | Author: Thinkstock Thinkstock

Osim toga, Ćorušić, koji se pohvalio kako je "trećinu žena s kojima je razgovarao odgovorio od obavljanja pobačaja", predložio je da postane obavezno da žena prije pobačaja "razmisli tjedan dana", a obavezan bi bio i razgovor sa svećenikom ili, ako žena nije vjernica, sa psihologom. Konzervativna je scena u Hrvatskoj pravi procvat doživjela upravo dolaskom na vlast Domoljubne koalicije. Ćorušić ipak nije postao ministar zdravlja, ali sve su glasniji oni koji traže rigidniji zakon o induciranom pobačaju. Spominje se i revizija zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Uvođenje spolnog odgoja stopirano je odavno. Ipak, rijetki su oni koji priznaju da su za zabranu pobačaja. Pod egidom "pro-life" u Hrvatskoj poznati pjevači snimaju pjesme o "nerođenoj bebi koja ti je poslana ravno s neba" i koja "želi živjeti, roditi se i govoriti", a kad se izravno upita jesu li za zabranu pobačaja, nemaju komentara. Na nedavno održanom simpoziju ginekologa liječnici specijalisti tvrde kako je "apsurd da dijete u majčinoj utrobi nema nikakva prava, a kad udahne zrak, ima ih".Mi samo želimo da možemo djelovati i spasiti mu život ako je ugrožen. Žene imaju pravo na pobačaj, kao što ginekolozi imaju pravo na prigovor savjesti.

Poljska prosvjed - pobačaj | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Ne smiju se uzeti majčina prava, ali se prava trebaju dati i djeteturekao je dr. Vladimir Blagaić na simpoziju, a sa zahtjevom da fetus postane pravni subjekt u Hrvatskoj složio se i Ladislav Ilčić. Inače, statistički podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju kako se u Hrvatskoj 2014. godine obavilo 3020 pobačaja na zahtjev žene. Većina žena ima između 30 i 39 godina, 63 posto njih već ima djecu, a 45 posto je u braku. Broj induciranih pobačaja u Hrvatskoj je u padu te imamo jednu od najnižih stopa u Europi. A dok konzervativna struja u Hrvatskoj tek uzima maha, u Poljskoj, koju vole zazivati mnogi naši protivnici pobačaja, stvari se ozbiljno zahuktavaju. Oni su novu vladu dobili u listopadu prošle godine, ali njihova djeluje puno brže nego naša.Draga premijerko, danas osjećam probadanje u lijevom jajniku.

Poljska prosvjed - pobačaj | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Mislim da ovuliram, samo je jedna od objava Poljakinja na društvenim mrežama upućena premijerki Beati Szydlo pod hashtagom #TrudnyOkres, odnosno "Teška Menstruacija". Odgovor je to na plan konzervativne vlade da se potpuno zabrani pobačaj, čak i u slučajevima incesta, silovanja ili ugroženosti života djeteta ili majke. Za one koji prekrše zabranu predviđena je kazna zatvora od pet godina, a žene koje su imale spontani pobačaj morat će dokazati da ga nisu ni na koji način inducirale. U suprotnom će u zatvor na tri godine. Poljakinje s premijerkom na društvenim mrežama dijele detalje o svojim menstruacijama, "s obzirom na to da vlada želi kontrolirati njihove maternice, jajašca i trudnoće". Potpuna zabrana pobačaja inicijativa je poljskih pro-life aktivista, a imaju snažnu potporu Katoličke crkve, koja je tradicionalno jaka u Poljskoj, ali i premijerke i cijele konzervativne vlade stranke Pravo i pravda. Masovni prosvjedi obilježili su prošli tjedan pod parolom "Krunice dalje od moje maternice".

Poljska prosvjed - pobačaj | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Vjernice organizirano napuštaju katoličke mise na kojima svećenici govore o zabrani abortusa. No zabrana pobačaja nije sve. Prošli mjesec najavljeno je ukidanje državnih poticaja za medicinski pomognutu oplodnju pod izlikom da je postupak "preskup", a žele i zabraniti prodaju pilula za "dan poslije" bez recepta, koje su postale dostupne prošle godine, kao i u Hrvatskoj. Sve to pravdaju "zabrinutosti za žensku dobrobit, osobito najmlađe žene". U Poljskoj se, inače, godišnje obavi manje od 2000 pobačaja godišnje. Zemlja ima 38 milijuna stanovnika. Prema dostupnim podacima, 2014. godine obavljeno je 1800 legalnih pobačaja, dok ih je prošle godine bilo manje od 1000. Procjenjuje se da oko 100.000 Poljakinja godišnje pobačaj obavlja u inozemstvu, a na crnom tržištu cijene se kreću od 400 do 800 eura za ilegalni pobačaj. Tek 14 posto stanovnika Poljske podupire potpunu zabranu pobačaja, pokazala su istraživanja. No vlada je prijedlog zakona prihvatila i on ide u parlamentarnu proceduru, a tamo većinu ima vladajuća stranka Pravo i pravda, pa je izvjesno da će ga parlament prihvatiti.

Poljski recept za Hrvatsku: Zabraniti pobačaj, potporu za oplodnju, pa i kontracepciju!

Poljska nacionalno-konzervativna stranka PiS Jaroslawa Kaczynskog u anketama je i dalje uvjerljivo najjača politička snaga u toj zemlji. No Poljska je zbog toga postala apsolutno podijeljena zemlja, a zahtjev za apsolutnu zabranu pobačaja do kraja je sve radikalizirao 

JAVNI MEDIJI

Novi zakon vladajućima daje veliku kontrolu nad javnim radijom i televizijom, medijima koji su vrlo utjecajni u Poljskoj. Otpustili su ravnatelje svih javnih medija, a nove po zakonu imenuje ministar financija. Smanjili su broj članova nadzornih i upravnih tijela javnih medija. Na taj zakon reagirala je Europska komisija, koja razmatra radi li se o kršenju temeljnih prava EU, odnosno zajamčene slobode medija.

KULTURA

Donijeli su zakon da sve općine u idućih godinu dana preimenuju sve ulice, trgove i mjesta koja imaju nazive po komunistima ili imaju veze s komunističkim simbolima. Procjenjuje se da ih ima oko 1500. Predložili su i uklanjanje oko 500 preostalih komunističkih spomenika. Žele ih sve staviti u "muzej na otvorenom" u bivšoj vojnoj bazi na istoku zemlje. Ministar kulture htio je zabraniti izvedbu drame austrijske nobelovke Elfride Jelinek u Wroclawu jer "ne želi financirati pornografiju". Predstava je ipak izvedena, a publiku su na izlazu dočekali skinheadsi. Direktora kazališta gađali su jajima i rajčicom.

ZDRAVSTVO

Zakon o potpunoj zabrani pobačaja uskoro ide u parlamentarnu proceduru. Dosad je rigorozniji zakon u Europi imala samo Malta. Ukidaju i bezreceptnu kontracepciju (pilule za "dan poslije"). Ukidaju i potpore za medicinski pomognutu oplodnju.

PRAVOSUĐE

Iz Ustavnog suda izbacili su novoizabrane suce koje je instalirala prethodna vlast. Sad je za svaku odluku potrebna dvotrećinska suglasnost i prisutnost najmanje 13 od 15 sudaca. S obzirom da je većinu sudaca imenovala vladajuća stranka, nijedna odluka neće se donijeti bez njihove suglasnosti.

OBRANA I UNUTARNJA POLITIKA

Poljska vojna policija upala je u privremene urede kontraobavještajnog ureda NATO-a. Došli su natjerati ravnatelja ureda da odstupi s dužnosti bez prethodne konzultacije s NATO-om. Policija i obavještajne službe dobili su veće ovlasti.

JAVNA UPRAVA

Novi zakon posve olakšava otpuštanje u javnoj upravi, pa se sada provodi politička čistka kadrova.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.