Life
41250 prikaza

U vašem imenu kriju se tajni znakovi

Ljudi na ulici
Pixabay
Godinama znanstvenici pokušavaju otkriti koliko tajni o vama je moguće saznati samo iz imena

Može li vaše ime odlučiti i vašu sudbinu? Neke primjere kao što je britanski sudac Igor Judge možemo odbaciti kao slučajnost, ali pojavljuju se istraživanja koja bi mogla dokazati da ime doista utječe na ponašanje u školi, popularnost u društvu ili čak i mogućnost pronalaženja novog posla.

Jedno od pojašnjenja takvog fenomena je implicitni egoizam koji kaže da nas privlače zanimanja koja su slična našim imenima. Implicitni egoizam objašnjava zašto Nina želi postati novinarka ili zašto Ivan želi živjeti u Ivanić-Gradu.

Međutim, imena igraju i veliku ulogu u tome kako nas drugi doživljavaju. Prije tri godine je britanska kolumnistica Katie Hopkins priznala da dječja imena povezuje sa stereotipima o njihovom socio-ekonomskom statusu. Rekla je da više voli da joj se djeca igraju s drugom djecom koja imaju staromodna imena ili imena grčkog i latinskog porijekla.

Usprkos halabuci koju su takve izjave izazvale, istraživanja su pokazala da su takva mišljenja raširenija nego što to želimo priznati.

Ime i socio-ekonomski status

David Figlio sa sveučilišta Northwestern iz SAD-a proveo je nekoliko istraživanja o utjecaju imena.

On je prvo ustanovio koja su imena najčešće povezana sa siromaštvom ili crnim obiteljima. Sufiks "isha" u imenu, kao što je to Lakisha, ili apostrofi (Du'Quan) najčešća su obilježja imena asociranih sa siromaštvom. Zatim je usporedio parove braće u kojoj je jedan imao "siromašno" ime, a drugi je imao uobičajeno ime. Rezultati su ga nemalo iznenadili.

Otkrio je da su djeca sa "siromašnim" imenima ostvarila lošiji uspjeh u školi. "Nije to samo zato što siromašnije obitelji daju djeci imena koja zvuče 'siromašno'. Postoje i određena društvena očekivanja povezana s konotacijama nekih imena", rekao je Figlio za BBC.

Bebe KARTA IMENA Life Ovo su najpopularnija muška i ženska imena po zemljama Europe

Takav učinak može potrajati i nakon osnovne škole. Gregory Clark usporedio je imena 14.000 studenata s Oxforda. Otkrio je da je Oxford pohađalo trostruko više Eleanora od prosjeka u društvu. Shane, Shannon, Paige i Jade su bili lošije sreće.

Negativan efekt imena može se odraziti i na zapošljavanju. Kako su istraživači u Americi otkrili nakon što poslali identične životopise na oglase za posao. Životopisi su bili potpuno izmišljeni, ali razlikovali su se samo u imenu. Kandidati s bjelačkim imenima kao što je Emily Walsh ili Greg Baker gotovo dvostruko češće su pozivani na razgovore za posao od kandidata s crnačkim imenima kao što je Jamal Jones ili Lakisha Washington.

Prezime govori o tijelu

Čak i prezime može dati za naslutiti neke općenite karakteristike osobe. Kao što su to ustvrdili austrijski istraživači, prezime može otkriti i kako osoba izgleda. Pretpostavlja se da djelomično nasljeđujemo građu tijela od predaka koji su često dobivali prezimena po svojim zanimanjima.

Nakon što su godinu dana pratili sva atletska događanja u Velikoj Britaniji, Austriji i Njemačkoj. Zaključili su da Tailori (krojač) češće se natječu u sportovima izdržljivosti, a da Smithevi (kovač) se češće natječu u sportovima snage.

Svima nama s pomalo nesretnim imenima može biti utjeha to da čak i najbolji imaju ponekad problema s imenom. Kako je to američki predsjednik Barack Obama rekao o svom srednjem imenu Hussein: "Srednje ime mi je dao netko tko nije mislio da ću ikad se kandidirati za predsjednika".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.