Life
38069 prikaza

Udana za kralja kokaina: Prava istina o ženi P. Escobara

Tata Escobar
screenshot/youtube
Život žene jednog od najvećih gangstera svijeta prava je enigma

Mito ili smrt, ili na španjolskom “plata o plomo” način je na koji je Pablo Escobar držao cijelu Kolumbiju u šaci. Radilo se o ultimatumu koji je postavio svakom policajcu ili bilo kome drugome koji mu je stao na put. U prijevodu, mogli su birati hoće li učiniti ono što Pablo želi ili će primiti srebrni metak.  

Kao dječak je krao nadgrobne spomenike Osim kokaina, za uspjeh Pabla Escobara zaslužni su odanost, nasilje i mito. Na tim je temeljima Escobar gradio svoje carstvo - kartel Medellín, koji je u osamdesetima svaki dan samo u Sjedinjene Američke Države krijumčario 15 tona kokaina.

Pablo Escobar | Author: Youtube Youtube
Većina se odlučila za “plomo”, vodstvo, i omogućila mladiću iz kolumbijskog gradića Rionegro da u svojim rukama drži 80 posto svjetske trgovine kokaina. O nevjerojatnom životu najpoznatijeg i najbogatijeg dilera drogom na svijetu snimljena je Netflixova uspješnica, serija Narocs koja je zaludjela svijet.

Slavna "Tata Escobar"

Danas, čak 24 godine nakon smrti CIA još uvijek traži njegove tajne zalihe, pa je lako zamisliti da je brak s takvim čovjekom doista priča za sebe.

Nezaustavljiv vodopad novca koji se slijeva, svi oko njege previše ustrašeni da mu kažu ne na svaki njegov hir? Pa, i nije bilo baš tako. Naime, dok serija Narcos možda predstvalja njegovu ženu Mario Victoriu Henao kao odanu i proračunatu partnericu svom supurugu, potrebno je razlučiti stvarnost od fikcije. 

Kad znaš, onda znaš

Dok je Escobar bio sin skromnog farmera i učiteljice, Maria "Tata Escobar" zapravo potječe iz puno prestižnije obitelji. Imala je samo 13 godina kad su se upoznali, a udala se s 15. Budući da je još k tome bila i punih 11 godina mlađa od Pabla, možete zamisliti koliko je njena obitelj bila oduševljena s cijelom pričom.

 

When nothing can stand in your way. #Narcos

Objavu dijeli Narcos (@narcos)

Pokušali su spriječiti da se viđaju, smatrajući ga previše priprostim za Mariu. No, ona je bila tvrdoglava i buntovna, a njene riječi zašto se udala kasnije je prepričao njihov sin: " Zaljubila sam se u njegovu želju da pomaže drugim ljudima i njegovu empatiju za one u nevolji. Nas dvoje smo se vozili u siromašne krajeve i sanjarili o tome kako ćemo tamo graditi škole za siromašne. Od samog početka, on je uvijek bio džentlmen. 

Iz toga se daje zaključiti kako Maria baš i nije bila upućena u planove kriminalnog osvajanja svijeta svog muža.

Puno puno prevara

Iako je za pretpostavititi da su se voljeli, to ne znači da Pablo Escobar nije žudio za užicima "sa strane". I ne samo to, on je navodno imao nebrojene afere, najčešće s mnogo mlađim ženama. Među ljubavnicama kralja kokaina spominje se novinarka Virgina Vallejo, koja je s njim imala vezu koja je trajala pet godina, a hvalila je njegov šarm, karizmu, strast, ljubavničke sposobnosti, ali i njegovu okurtnost u svojim memoarima iz 2007. s naslovom Loving Pablo, Hating Escobar.

Stalno u bijegu

Iako je možda spavao na vrećama love, no Escobar je naodno imao i privatan avion samo u svrhu prijevoza njegovih bilješki - čini se kako niti jedan novac ovog svijeta ne kupuje nužno slobodu.

Nakon Escobarobe smrti, Maria i njihova djeca pobjegli su u Buenos Aires, bojeći se odmazde rivalskih narko kartela. Argentina im je dala azil i ona je promijenila svoje ime u Maria Isabel Santos Caballero. Prije toga, obitelj je otputovala u Mozambik, a čak su i Vatikan molili za pomoć, no bili su odbijeni.

Čak i s novim identitetom, život u Argentini nije bio jednostavan. Satima nakon što je javno otkrivena njihova prisutnost u toj zemlji 1999., Maria i Juan Pablo su uhićeni pod optužbama pranja novca. Ne želeći se odreći svog luksuznog života i navodnih 1 milijarde dolara koje su imali od poslova s narko kartelima, izvukli su se bez posljedica. Detektivi su kasnije rekli da ih ne bi niti uhitili tako rano da njihovi identiteti nisu bili razotkriveni. Maria je, s druge strane, tvrdila kako je cijela istraga i uhićenje bilo politički motivirano.

Naposljetku - neizvjesnost

Nakon cijele stvari s Argentinom, Maria je ostala neka vrsta misterije. Nitko zapravo ne zna gdje je onda danas, što je za nju samu vjerojatno odlična stvar. 

Budući da oboje njene djece i dalje žive u Argentini, postoji dobra šansa da ona još uvijek živi tamo, pritajena, a možda i operirana. No, postoje i neke tvrdnje kako se ona pod drugim identitetom preselila u Sjevernu Karolinu, u SAD. Njeno zadnje pojavljivanje u javnosti bilo je u dokumentarci iz 2009. Sins of my father, s kojim je Juan Pablo tražio iskupljenje za ponašanje svog oca.

Kažu kako iza svakog moćnog muškarca stoji velika žena, no budući da ona i 20 godina nakon njegove smrti živi pod pseudonimom, jasno je kako je Maria i cijela njena obitelj platila ogromnu cijenu za kriminalan životni stil koji je Pablo odabrao.

Više od svega, Marijin život otkriva nam da biti žena gangstera nije nimalo toliko glamurozno koliko se da naslutiti kroz filmove - već se prije svodi na osvrtanje preko ramena i skrivanje cijelog života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.