Life
55939 prikaza

Sin najvećeg dilera: Život nam je bio Disneyland

Pablo Escobar sa sinom ispred Bijele kuće
screenshot/youtube
Nekada je živio gotovo neviđeno luksuznim i ekstravagantnim životom, ali sada živi daleko od domovine skrivenog identiteta

Juan Pablo Escobar, najstariji sin zloglasnog kolumbijskog dilera Pabla Escobara, odrastao je u luksuznim kućama gdje su slonovi i zebre slobodno lutali dvorištem. Nakon smrti njegova oca i propasti kokainskog carstva, morao je promijeniti ime i pobjeći iz Kolumbije 1993. godine.

Usprkos svemu, kaže da se i dalje divi svom ocu kojeg i dalje voli.

"Živjeli smo kao u Disneylandu. Žirafe, slonovi, motocikli, svašta smo mogli raditi i na svašta smo mogli trošiti novac. Bio sam spreman umrijeti za njega. Ne postoji šansa da sam ikako mogao mrziti oca jer nisam bio potpuno siguran što je radio", ispričao je Juan Pablo za informativni magazin 60 Minutes.

Stotine milijuna dolara

Pablo Escobar odrastao je u siromašnoj obitelji na periferiji grada Medellina na sjeveroistoku Kolumbije. Na vrhuncu trgovine kokainom u SAD-a, pretpostavlja se da je najmoćniji svjetski diler zarađivao oko 420 milijuna dolara svakog tjedna.

Zatvor Pabla Escobara | Author: Wikipedia Wikipedia

Na početku zloglasne karijere je Escobar upravljao svojim narkocarstvom iz dubokih kolumbijskih džungli. Kasnije u svom životu postao je zloglasan po tisućama ubojstava, pokretanju rata, a u jednom trenutku postavio je bombu na zrakoplov kako bi ubio samo jednu osobu. Međutim, na početku karijere zvali su Robin Hood iz Kolumbije zato što je ogromne količine novca davao siromašnima u Medellinu. 

Narkobos gotovo bezgranične ambicioznosti, Pablo Escobar u jednom trenutku odlučio se na ulazak u političke vode.

"Bila mu je to najgora odluka u životu. Jednom kad je ušao u politiku svi su počeli obraćati pažnju", rekao je Juan Pablo. Najstariji sin zloglasnog kriminalca uvjeren je da bi njegov otac i danas bio živ samo da nije ušao u politiku.

Uspješno bježao policiji

Pablo Escobar uspješno je izbjegavao atentate, policijske racije, a nekoliko puta je bježao iz zatvora. 2. prosinca 1993. godine ubijen je u okršaju s kolumbijskom policijom.

Juan Pablo kaže da je samo desetak minuta ranije razgovarao s ocem, a nakon smrti oca je najavio nastavak kartela Medellin i obiteljskog posla krijumčarenja drogom. Ubrzo je promijenio mišljenje i kaže da je odlučio baviti se mirnijim poslovima.

Isječak iz serija Narcos s Pablom Escobarom | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube

"Deset minuta nakon smrti oca bio sam ljut, ali nakon još deset minuta sam nazvao novinare i rekao im da neću nastaviti očevim stopama. Otad živim mirnim životom svaki dan", kaže Juan Pablo.

On je postao arhitekt i odselio se u Argentinu, a tek je u posljednjih nekoliko godina odlučio progovoriti o svom ocu. Kaže da ne odobrava kriminalni život Pabla Escobara, ali da će uvijek braniti svog oca od optužbi da je bio loš roditelj. "Ne ponosim se nasiljem, ali se ponosim njegovim osjećajima prema meni. Ljubavi prema mojoj majci i mojoj sestri. Radio je neke stvari zbog kojih su ga voljeli, radio je neke stvari zbog kojih su ga voljeli, ali to je moj otac", kaže Juan Pablo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.