Life
3000 prikaza

Ukrali su ove dragulje, vrijede milijardu - što će sad s njima?

Pljačka nakita u Dresdenu
1/9
REUTERS/DPA
Nakon "pljačke stoljeća" u Dresdenu, nameće se pitanje kako se uopće profitira od krađe povijesne kolekcije antičkog nakita

U utorak 26. studenog opljačkan je vrijedni "Zeleni trezor" u muzeju u Dresdenu, gdje je ukradena povijesna kolekcija antičkog nakita. 

Na temelju policijskih fotografija može se vidjeti da nedostaju istaknuti komadi dijamanta i dijamantskih ruža, kao i sjajni nakit kraljica: dragulj i zvijezda poljskog reda Bijelog orla, Veliki prsni luk, ogrlica saksonskih bisera, epaulette (komad ramena) i mač s više od 770 dijamanata.

Srećom, zvijezda cijele kolekcije - zeleni dijamant od 41 karata, trenutačno se nalazi u njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe".

No, što oni zapravo mogu učiniti s traženim predmetima, kako izvući novac i prodati dragocjenosti koje svi traže?

Pljačka je inače bila dobro isplanirana. Pljačkaši su zapalili mali požar da bi isključili struju za obližnje ulične svjetiljke. I vjerojatno su znali da čak i ako ih dvojica zaštitara vide preko još uvijek funkcionalnog CCTV-a, stražari su bili i nenaoružani, a standardni muzejski postupak diktira da ne rade ništa, osim da zovu policiju.

Pljačka nakita u Dresdenu | Author: REUTERS REUTERS
Provalnici su ušli i izašli "debelo" ispod vremena koje je trebalo policiji da reagira. Odvezli su se u automobilu za bijeg, kojeg su potom zapalili da bi uništili bilo kakve moguće dokaze.

Blago koje su provalnici ukrali neprocjenjivo je: državna vlada Saksonije, čiji je glavni grad Dresden, nikada ih ne bi prodala. Ali, ako bi se dragulji legalno prodavali na aukciji, cijena bi bila u rasponu od milijardu eura, rekla je policija.

No, provalnici neće moći dobiti ni blizu toga jer su dragulji u svom trenutnom obliku toliko prepoznatljivi kao - na primjer, kopča za šešir, mač ukrašen dijamantom i bodež, medalja u obliku zvijezde i još mnogo toga - da gotovo da i nema načina da ih prodaju takve kakve jesu.

Opljačkani nakit u Dresdenu | Author: REUTERS REUTERS
Zapravo, pitanje je hoće li na njima zaraditi i desetinu njihove stvarne vrijednosti, piše CNN

Prodaja može biti teži zadatak od krađe

To bi bilo kao da je lopov koji je ukrao slavnu Mona Lisu 1911. godine strgao platno na nekoliko dijelova te ih prodavao. Slika više ne bi imala svoju umjetničku vrijednost, a zarada bi bila mizerna.

I doista, ako policija uskoro ne vrati Dresdensku zbirku, dragulji će vjerojatno biti zauvijek izgubljeni kao umjetnička djela i transformirani tako da se mogu prodati, a da nitko ne posumnja u njihovo podrijetlo.

To se dogodilo u Kopenhagenu u Danskoj 1802. kada je lopov ukrao dva Zlatna roga, glazbene instrumente teške 7 kilograma iskovane u 5. stoljeću. Istopio ih je, zbog čega muzej u Kopenhagenu danas prikazuje replike napravljene na temelju starih crteža.

Opljačkani nakit u Dresdenu | Author: REUTERS REUTERS
Malo je vjerojatno da će lopovi sakriti dragulje i čuvati ih za sebe, iako postoji i takav slučaj - kad je francuski konobar Stéphane Breitwieser ukrao umjetnine tijekom 1990-ih iz čak 172 umjetničke kolekcije.

Cilj mu je bila vlastita i impresivna kolekcija. No, on je radio sam, a u Dresdenu je pljačku počinila ekipa te je malo vjerojatno kako će se zajedno diviti umjetninama.

Čak i nakon što izvade drago kamenje, provalnicima će biti teško prodati ih u dijelovima. Najlakše će biti podati male bijele dijamante, ali čak i to bi moglo biti komplicirano jer su rezovi na njima drugačiji od onih koji se koriste danas.

Zbog toga će lopovi možda morati obrađivati dijamante, uništavajući zanatske radove koji su ih proslavili i još im umanjujući vrijednost kao sirovinama.

Po narudžbi bogataša?

Lopovima će biti još teže prikriti identitet krupnijeg kamenja, onog s jarkim bojama koji su dobro poznati u toj industriji. Ako te dragulje razbiju da bi dobili manje kamenje, pretrpjet će ogroman gubitak vrijednosti. Primjerice, veliki plavi dijamant vrijedi puno više nego ukupna vrijednost tri manja plava kamena.

Opljačkani nakit u Dresdenu | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Naravno, postoji još jedna mogućnost, najpovoljnija za kriminalce, a to je da je neki bogataš poželio imati tu privatnu povijesnu kolekciju za sebe i za svoj gušt, te ju je naručio od njih po fiksnoj cijeni.

Ipak, gledaju primjere kroz povijest, takav je scenarij najmanje izgledan jer se bogataši vole razmetati svojom imovinom. A čemu imati kolekciju vrijednih dragulja koju ne možeš nikome pokazati?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.