Top News
6799 prikaza

Hrvat s više identiteta vodio najveće pljačke na svijetu

Vinko Tomić
1/2
Screenshot
Ležao je u u zatvorima od Las Vegasa, Havaja pa sve do Monaca

Zbog sumnje da su početkom godine u Veneciji tijekom izložbe opljačkali nakit vrijedan tri milijuna dolara uhićenoj četvorici hrvatskih državljana na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je određen ekstradicijski pritvor, doznaje Hina na sudu.

Riječ je o 60-godišnjem Vinku Tomiću, državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen jedan od dvojice njihovih srpskih suradnika.

Skupina pljačkaša se sumnjiči da su u razdoblju od 31. prosinca 2017. do 2. siječnja ove godine s izložbe 'Blaga mogula i maharadža', koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti 3 milijuna dolara.

Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu.

Olivera Ćirković Pink Panther Life Srpska pljačkašica: Ukrala je 500 milijuna dolara

Petorica pljačkaša su se najprije namjeravali domoći dragulja tako što su pokušali nasilno otvoriti vitrinu s dragocjenostima, no u tome ih je spriječio zaštitar koji je skupinu posjetitelja odvojio od izložbenih vitrina. U drugom pokušaju provale skupinu pljačkaša su omeli posjetitelji, a u svojem naumu uspjeli su tek iz trećeg pokušaja, doznaje se na sudu, javlja Hina.

Četvorica hrvatskih državljana uhićena su nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, priopćio je u četvrtak MUP, dodajući kako se protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke i PU istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Vinko Tomić | Author: Screenshot Screenshot

Jedan od uhićenih se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u nekoliko europskih država u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panther" te je za njim raspisana međunarodna potraga, dok ga švicarsko pravosuđe traži zbog krađe nakita u vrijednosti od 8 milijuna švicarskih franaka u Baselu tijekom izložbe "Baselworld 2011" u ožujku 2011. godine, priopćio je dan ranije MUP.

Hina neslužbeno doznaje kako je riječ o Vinku Tomiću koji se smatra ''mozgom operacije'' krađe dragulja na izložbi u Veneciji, a kojeg se dovodi u vezu s spektakularnim višemilijunskim pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Monaku i Švicarskoj.

Potvrdi li se da je riječ o Tomiću, njega se ne "dovodi u vezu" s pljačkama diljem svijeta. On je ležao u zatvoru zbog krađe i to nekoliko puta, koristeći nekoliko lažnih identiteta. 

Brdo novca Po naredbi Life Ukrali milijardu dolara, a trebao im je samo jedan papir

U ožujku 2004. godine je osuđen u Las Vegasu zbog krađe Milenijske ogrlice vrijedne milijun dolara. Sama pljačka provedena je dvije godine ranije i to savršeno profesionalno. Las Vegas Sun objavio je prije nekoliko godina točan tijek pljačke, koristeći se snimkama nadzornih kamera i iskazima istražitelja.

Trebalo im je točno tri minute i 52 sekunde za krađu ogrlice početkom prosinca 2002. godine, a Tomić je uhvaćen pukom srećom, ali i dobrom policijskom pripremom. Glavni istražitelj krađe Milenijske ogrlice Brian Mildebrandt znao je da će izložba skupocjenih dijamanata održana samo nekoliko mjeseci nakon te pljačke biti prevelik izazov za kradljivce pa je podijelio snimke kamera svojim kolegama. Narednica Priscilla Green patrolirala je konferencijskim centrom gdje je održavana izložba JCK Show i zamijetila je muškarca nevjerojatno sličnoga jednom od kradljivaca Milenijske ogrlice.

Vinko Tomić | Author: Screenshot Screenshot

Počela ga je pratiti i vidjela da je ispustio ključ sobe hotela. Ona je zgrabila ključ i stavila lisice sumnjivcu. Prema njegovim dokumentima, radilo se o Juri Markeliću, porijeklom iz Zvornika u Bosni i Hercegovini. Kazao je da je on kuhar te da mjesečno zarađuje 1.500 dolara. I onda je uspio nagovoriti odvjetnika Johna Momonta da ga zastupa na sudu, a Momont je među skupljim odvjetnicima u SAD-u. Na kraju se nagodio s tužiteljstvom, dobio godinu dana zatvora i morao je platiti 125.000 dolara odštete. 

Tek nekoliko mjeseci kasnije, vlasti savezne države Nevade izručile su ga Kaliforniji gdje su ga tražili zbog pljačke dućana Cartiera samo devet dana prije krađe ogrlice. Tamo je priznao krivnju, ali se zadržao samo sedam mjeseci kada je poslan na Havaje gdje su ga tražili zbog provale u draguljarnicu iz 1995. godine kada su otuđeni satovi vrijedni više od milijun dolara. 

Na Havajima je pak koristio ime Vinko Osmakčić pa se to ime pojavljuje u službenim dokumentima, uključujući i priznanje krivnje. U sudskim dokumentima, piše Las Vegas Sun, spominje se i da je tjedan dana prije krađe satova, Tomić sa suradnicima ukrao tri sata vrijedna pedesetak tisuća dolara iz jednog dućana u Tokiju. 

Na suđenju je Tomić iznio svoju tužnu sudbinu. Navodno je 1991. godine sudjelovao u ratu u Bosni i Hercegovini, a njegova majka i brat su pobjegli u Hrvatsku. U ratu je ranjen, pa je i on otišao u Hrvatsku, a odatle u Njemačku gdje je bezuspješno tražio posao. U Njemačkoj se okrenuo kriminalu i dobro se snašao u njemu. Bratu je platio studij arhitekture, obnovio je kuću u Bosni, a plaćao je i redovne račune. 

Kraljevske krune i kugla ukradeni u Švedskoj Dugoprstići Life Sedam najdrskijih krađa koje su šokirale svijet

Sucu se obratio dirljivim pismom: "1992. godine je moje selo napadnuto i uništeno. Čitava moja obitelj je preko noći završila na ulici. Jedina nada u spas bio je bijeg iz države. Radio sam što god je trebalo samo da mi obitelj preživi. Ne navodim opravdanja za moja djela. Samo želim objasniti zašto sam ih radio. Nadam se da ćete uvažiti moju situaciju".

U ožujku 2006. godine osuđen je na 21 mjesec zatvora, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru. Izišao je na slobodu osam mjeseci kasnije, u prosincu iste godine.

Jedno vrijeme je nestao iz medija, što je vjerojatno i najveća želja svakog ozbiljnog lopova, ali do idućeg uhićenja trebalo mu je tek nešto više od tri godine. I drugi kontinent.

Naime, uhvaćen je u lipnju 2009. i to u Monacu. Na ruci je nosio sat vrijedan 200.000 dolara što je bio, prema riječima jednog monegaškog detektiva, njegov Trojanski konj. Kad bi netko od osoblja vidio skupocjeni sat, odmah bi mu otvarali vrata najskupljih dućana i pokazivali najskuplje primjerke. 

Kao i uvijek do sada, i u Monaku je proveo samo nekoliko mjeseci u zatvoru da bi nestao s lica zemlje do neke druge pljačke. 

Krajem prošle godine su nestala tri dijamanta prstena vrijedna više od dva milijuna eura tijekom sajma umjetnina Masterpiece u Kraljevskoj bolnici u Londonu. Scotland Yard je u svibnju ove godine objavio da je jedan od pljačkaša identificiran kao Vinko Osmakčić, ali da koristi identitete Vinko Tomić i Jure Markelić. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.