Life
17211 prikaza

Ukrao pola milijuna dolara - i više nikad nije viđen

Bill Brennan, pljačkaš Casina
screenshot/youtube
Ono što je Bill Brennan napravio u Stardust kasinu bolji je zaplet od najboljih akcijskih filmova

Bill Brennan je 22. rujna 1992. došao u Stardust Casino u Las Vegasu, javivši se na posao baš kao i svaki drugi dan. No, kad je tog jutra otišao kući, sa sobom je iznio i vreću s 500 tisuća dolara u gotovini i čipovima.

Iako pljačka kao takva nije nešto neobično, ono što čini cijeli slučaj zanimljivim je kako ga baš niti jedna od brojnih nadzornih kamera nije snimila, a menadžment tvrtke nije imao pojma da im je njihov dugogodišnji radnik ukrao toliku količinu novca.

Savršen zločin

Na brojne načine to je bila pljačka o kojoj svaki lipov sanja - Brennan da bi došao do bogatstva nije morao upotrijebiti niti pištolj niti prijetnje - samo je uzeo novac i otišao. 

Naravno, takva stvar uopće ne bi trebala biti mogzća u kasinu koji svake godine ostvaruje profit od više stotina miljuna dolara i koji ima najbolji i najskuplji mogući sustav osiguranja. Ono što čini priču istinski nevjerojatnom je činjenica kako se Bill izvukao - i do danas nije uhvaćen zbog toga.

Čim su u kasinu shvatili da su opljačkani i tko stoji iza toga, osoblje je dalo Brennanove podatke i policija je krenula na njegovu adresu. No, tamo mu nije bilo ni traga ni glasa. Tjedni potrage su prolazili, a svaki trag iza njega se hladio.

Nitko nije mislio da je dovoljno pametan za to

Obično se osumljičenike uhvati kad pokušavaju kontaktirati svoju obitelj ili prijatelje, no kod Brenanna je bio problem što on nije imao nikoga, barem koliko je policija znala - živio je sam s mačkom koji je poveo sa sobom dok je bježao iz Las Vegasa.

Oni koji su ga poznavali rekli su kako baš nikad ne bi pomislili da bi on mogao napraviti takav zločin, jer je bio apsolutno prosječan u svemu, a povrh svega krajnje pristojan.

Ipak, sve se to promijenilo kad se počeo družiti s velikim kockarom u kasinu, kojeg su djelatnici opisali kao "mutnog". Tada se počeo čudno ponašati, najavljivati povlačenje s posla, pa čak i čitati knjige o promjeni identiteta, izvijestili su policiju njegovi kolege. Nekoliko tjedana nakon što je nestao Brennan, nestao je i njegov prijatelj kockar.

Zajednički podvig?

Mnogi su zbog toga pomislili kako je dvojac zajednički isplanirao pljačku, što je doista moguće rješenje. Bogati je kockar lako mogao imati veze s organiziranim kriminalom, a Brennan je bio koristan čovjek iznutra za izvršenje zločina. Savršeni partneri - jedan ukrade lovu, a drugi omogući promjenu identiteta.

Ili mrtav ili u Las Vegasu

Ipak, ni danas, 25 godina kasnije, nitko zapravo sa sigurnošću ne može tvrditi što se zapravo dogodilo. Brennan se i dalje vodio kao jedan od najtraženijih bjegunaca SAD-a na listi FBI-a.

Jedna od teorija je da je Brennan dobio nove dokumente i otišao živjeti negdje drugdje u svijetu te uživati u novcu, no druga teorija kaže kako nikad nije napustio grad i da više nije živ - već da ga je mafija iskoristila samo da se dočepa novca i potom riješila kad im nije bio potreban.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • magarac 11:29 17.Siječanj 2018.

  i bogom danoj legalno šupljoj hrvatskoj demokratskoj proceduri

 • magarac 11:27 17.Siječanj 2018.

  Ukrao pola milijuna dolara - i više nikad nije viđen uopće nije problem -zdipi sinko poput Todorića - svima pred nosom i još se usput u svjetskim metropolama šepuri - sve zahvaljujući nekom Bobanu i Juri - i bogom danoj ... prikaži još! legalno šupljoj hrvatskoj demokratskoj proceduri

 • magarac 11:20 17.Siječanj 2018.

  Ukrao pola milijuna dolara - i više nikad nije viđen Samo treba slijedit trag novca ... tako govori Mesić i svaka druga prostodušna i naivna - hrvatska ovca