Life
5745 prikaza

Kriminalci otkrivaju: Kako izvesti najveću pljačku keša?

Novac
Thinkstock
Ostavljali su DNK, nisu uzeli 100 milijuna, našli su im oružje. Može li se to i bolje?

Najveću pljačku u povijesti Velike Britanije izvela je prije nekih desetak godina skupina kradljivaca iz Londona i središnje Engleske. Bila je riječ o depou Securitasa, švedske zaštitarske tvrtke, u Kentu. Imali su svog insajdera koji je uspio depo snimiti iznutra. Potom su oteli obitelj upravitelja depoa, vezali 14 radnika i odnijeli 53 milijuna funti. Počinili su skoro svaku zamislivu pogrešku koju su mogli. Ostavili su tragove DNK na alatu koji su koristili, odali su inkriminirajuće podatke  javnosti, čak su slučajno snimili telefonski razgovor u kojem su planirali pljačku. Novac povezan sa pljačkom pronašli su im u kućama, oružje su ostavili u kombiju, a jedan od počinitelja je poslije pljačke u svojoj kući sačuvao planove depoa Securitasa.

Okruglu obljetnicu pljačke odlučili smo obilježiti tako što smo pitali iskusne kradljivce kako bi oni to izveli. Johnny Mac iz južnog Londona, koji je prije svoje petnaeste godine već sudjelovao u krađi dijamanata vrijednih 250 tisuća funti, nimalo nije impresionairan metodama pljačkaša depoa. Otišao je toliko daleko da se pitao kakve ima logike ići u krađu tolikog novca.

"Kad bi mi netko predložio da idemo u krađu 50 milijuna, odbio bih ga jer ne znam za nijedan slučaj krađe tolikog novca, a da kradljivci nisu uhvaćeni. Ovi, da su to prodali na crnom tržištu, dobili bi za to 20 milijuna. Bolje bi prošli da su pokušali sa zlatom ili dijamantima", kazao je on.

Stewart Campbell se s njime slaže. "Jednom kad dijamant obradiš i izbrusiš, njemu se više ne može ući u trag", kazao je kradljivac koji smatra da je svakako bolje ići u nekoliko manjih krađa nego u jednu tako veliku.

Jedno od slabih mjesta bilo je, kaže Mac, to što su angažirali kći policajaca da ih umaskira. Nju su izabrali zato što je bila školovana šminkerica, no baš je ona bila ta koja je poslije, pritisnuta u policiji, sve odala i sada je jedina u programu zaštite svjedoka. "Biste li vjerovali kozmetičarki uključenoj u nešto s tolikim novcem? Što se tiče takvih stvari, što manje ljudi je uključeno, to bolje. A za ovo je znalo previše ljudi", smatra Mac.

Oko jedne stvari svi se slažu da su jako dobro izveli; bilo je to uključivanje čovjeka iznutra. Banda je angažirala radnika Securitasa Emira Hisenajya da skrivenom kamerom snimi unutrašnjost depoa, kako bi se upoznali s mjestom koje će opljačkati.

"Loše je to što su, iako su imali snimku, ipak morali ostaviti za sobom preko 100 milijuna funti, zato što nisu došli dovoljno velikim kombijem. Trebali su procijeniti kolika je svota unutra, i da dođu u vozilu potrebne veličine", kaže Campbell. Za to što nisu koristili rukavice i što su ostavljali novac i oružje na sve strane, nitko od onih s kojima smo razgovarali ne može dokučiti što im je bilo. Jer to su temeljne stvari na koje bi pazili.

(VICE/Nick Chester)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.