Life
1091 prikaza

Najnasilniji zatvorenik u Americi - 23 sata dnevno je u ćeliji

Zatvorenik
Thinkstock
Jedan muškarac proveo je posljednje 32 godine po 23 sata dnevno u ćeliji

Kad je Thomas Silverstein prvi put poslan u samicu, Michael Jacksonov 'Thriller' upravo je postao hit, a Al Pacino je glumio Tonyja Montanu u 'Scarfaceu'. Ovaj, prema mišljenju mnogih, najnasilniji zatvorenik u SAD, provodi u ćeliji po 23 sata dnevno već 32 godine. Da, od 1983.

Prvi put je završio u zloglasnom zatvoru u Kaliforniji - San Quentinu, sa svega 19 godina, 1971., nakon oružane pljačke. 

Sljedeći put je došao 1977. godine, nakon što je izveo tri oružane pljačke s biološkim ocem i rođakom.

Sa svega 25 godina čekala ga je 15-godišnja kazna u Leavenworthu zbog ukupno ukradenih 11.000 dolara (koje je potrošio na drogu). Da je imao sreće, izašao bi van oko 40. rođendana, no u zatvoru ga je čekala druga sudbina.

Prvo se pridružio arijevcima (nosio je očuhovo prezime). A zatim su počela ubojstva.

Zatvor | Author: Thinkstock Thinkstock

Zbog jedne krive optužbe završio u začaranom krugu nasilja

Nije sigurno je li zaista počinio prvo ubojstvo za koje je optužen. Iako je poslije oslobođen optužbi za ovo ubojstvo, ono ga je 'koštalo' prve doživotne kazne i prebačen je u puno 'teži' savezni zatvor u Marionu u Illonoisu.

U Marionu ga je pratila reputacija o rasnoj pristranosti, a do trenutka kad je konačno oslobođen optužbi za prvo ubojstvo, već je ubio (točnije zadavio) nekog drugog. I to pripadnika D.C. Blacksa, zatvorske bande. 

Iako je Silverstein tvrdio da je nevin, više rangirani član D.C. Blacksa zakleo se da će ubiti Silversteina, što je i pokušao više puta, budući da su smješteni u ćelije jedan do drugoga. Nastavljao je pokušavati sve dok Silverstein i još jedan zatvorenik nisu ubili njega.

Silverstein ga je izbo nožem 67 puta, da bi ga zatim takvog krvavog vukao po katu. 

Tu je na pozornicu izašao službenik Merle E. Clutts koji je dobio zadatak da dovede red u Silversetinovu zatvorsku jedinicu. A ujedno je to i mjesto na kojem se priče počinju razilaziti.

Silverstein se u to vrijeme počeo baviti umjetnosti, što mu je postalo svojevrsnim 'ispušnim ventilom'. Nakon što mu je Clutts uništio neke radove, Silverstein je Cluttsove napore da uvede red počeo smatrati osobnim napadom, te je držao da je vrijeme za osvetu.

Jedan dan, dok je Clutts koračao ispred Silversteina, potonjem je drugi zatvorenik skinuo lisice i Clutts nikad nije uspio napustiti kat. 

Silverstein je kasnije izjavio da je dao sve od sebe, da su se borili, ali da je on neprestano ubadao Cluttsa i osjećao se kao da mu je sa svakim novim ubodom sve lakše i lakše. Iako mu nakon svega nije bilo nimalo lako.

Nakon njegog čina, došlo je do ubojstva još jednog čuvara, te je Silverstein brzo prebačen u drugi zatvor, što je standardna procedura. Ono što pak nije bilo standardno, bilo je slanje Silversteina u ćeliju u kojoj mu je zabranjen ikakav ljudski kontakt. Točnije, počeo je provoditi 23 sata zatvoren u ćeliji, te jedan sat sam u zatvorenom dvorištu, u kojem je sve što je mogao vidjeti bilo nebo.

Nitko nije očekivao kaznu koja je uslijedila

"Prilično je je*eno nevjerojatno postaviti stvari u neku perspektivu kad ste tamo. Ljudi, čak i loši, društvena su bića. Uzmite im to i što imate?", objašnjava Sam McBride, osuđeni ubojica koji je u samici proveo pet mjeseci.

Thomas Silverstein | Author: Wikipedia Wikipedia

"Premda znam da želim živjeti i uvijek sam preživljavao, često sam poželio umrijeti", pisana je izjava Silversteina u izvještaju Amnesty Internationala. "Ali ono što znam jest da ne želim umrijeti. Ono što želim je život u zatvoru kojeg mogu ispuniti nekim smislom", dodao je dalje, iako je riječ o prilično kompliciranoj želji kad znate da je smješten u najčuvanijem zatvoru u SAD-u, točnije u ADX-u u Coloradu.

Tamo nisu smješteni dobri dečki, ali nije u redu ni da im se ne pruži neki oblik rehabilitacije, smatraju mnogi.S druge strane, nisu svi za to da se zatvorenicima olakša ostatak života.

"Stvarnost je takva da vam i u zatvoru treba neki oblik kažnjavanja kojim ćete ispraviti loše ponašanje. Mislim, kakvu biste poruku slali ako možete ubiti nenaoružanog čuvara ujutro i uživati u svojoj udobnosti navečer?", pita se bivši policajac Eddie Williams.

A poruka je to o kojoj Silverstein razmišlja već 32 godine. Njegov odgovor je sljedeći: "Nakon dugih, teških godina u nekim od najgorih i najstrožih američkih zatvora, točno znam zašto je irski dramaturg, novelist i pjesnik Oscar Wilde rekao ono što je rekao nakon služenja zatvorske kazne zbog homoseksualnosti... Da ako ikad želite vidjeti najveće ljudsko smeće, samo morate otići u lokalni zatvor i promatrati kako se mijenjaju čuvari".

Unatoč tome što biste mogli misliti, Silverstein ne dobiva podršku od svoje bijele braće. A jedina poveznica s vanjskim svijetom, koja nema veze s kaznama, jest pozornost koju privlači svojim umjetničkim djelima, koja pokazuju amaterski ali smireni rad kojim prikazuje svijet kojeg više nikad neće vidjeti, piše Ozy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.