Life
9779 prikaza

Upozorili: U Europu stiže velika najezda pauka

Pauk
Thinkstock
S dolaskom hladnijeg vremena, pauci traže svoja skloništa u našim domovima, a u Europi ih nikad nije bilo više

U posljednjih 150 godina u Europi se nastanilo 87 novih vrsta pauka, a njihov broj ubrzano će rasti zbog jačanja svjetske trgovine, navodi se u studiji obavljenoj na sveučilištu u Bernu. 

Vrste koje dolaze iz Azije sve su veće

Nova vrsta pauka u Europu stiže svake dvije godine, a uskoro će to biti svake godine, ističu istraživači s instituta za zoologiju, a prenosi Pincom. U studiji se navodi da su unesene vrste, prije svega one koje potječu iz Azije, često veće od autohtonih.

- Evolucija klime u Europi stvara uvjete života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta - upozorio je profesor zoologije Wolfgang Nentwig.

S jedne strane, pauke je dobro imati jer hvataju razne insekte, no često nam djeluju prijeteće dok osvajaju kuteve naših prostorija svojim mrežama.

Gadni, ali korisni

Pauk koji se penje po ruci | Author: Thinkstock Thinkstock
Strah od pauka ili arahnofobija jedna je od najučestalijih ljudskih fobija, a studije pokazuju da se oko 15 posto ljudi užasavaju te životinje. Oni se ne boje nas - a poput većine hladnokrvnih životinja privlače ih topli ljudski domovi.

Iako ih se mnogi boje, pauci su neophodni za život na Zemlji jer jedu insekte koji bi mogli uništiti usjeve. Također, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji.

U videu pogledajte što bi se dogodilo da na svijetu nestane pauka:

Prirodni načini rješavanja

Ulje eukaliptusa i čajevca zadržat će pauke dalje od vaše kuće. U bočicu sa raspršivačem ulijte 10 do 15 kapi eteričnog ulja i promućkajte. Poprskajte oko prozora i vrata. Možete koristiti i ocat, ali zbog neugodnijeg mirisa radije birajte eterična ulja.  

Puci ne vole miris citrusa pa možete po vašem domu rasporediti citruse kako biste ove male glavonošce držali što dalje. Naravno, provjerite i da nemate pukotine između zida i prozora ili vrata kroz koje pauci i ostali nepozvani gosti mogu ući.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.