Znanost
9726 prikaza

Jezivo: Otkrili zmije koje love u grupama

Leglo zmija u Kanadi
Screenshot National Geographic/YouTube
Dvometarske zmije redovito surađuju kako bi ulovili više plijena

Znanstvenici sa sveučilišta u Knoxvilleu, Tennessee, otkrili su jednu vrstu zmije, kubansku bou, koja lovi u grupama što im povećava šanse da će uhvatiti plijen. Po prvi put su znanstvenici vidjeli reptile u koordiniranom lovu, a autor istraživanja Vladimir Dinets, piše u sažetku svog rada piše da zmije dolaze na otvor pećine gdje hvataju šišmiše negdje pred sumrak. Svaka pojedina zmija se postavi tako da maksimizira šanse zajedničkog hvatanja plijena.

"Zmije koje su dolazile na otvor špilje su češće odlazile tamo gdje su već bile neke zmije što bi dovelo do stvaranja prave ograde preko otvora i povećavalo šanse da će uhvatiti plijen", prenosi CNN. Kao u nekom pravom hororu, dvometarske zmije hvataju šišmiše tako što vise sa stropa špilje. 

"Koordinirani lov iziskuje visoku kompleksnost ponašanja zato što svaka životinja mora uzeti u obzir što će druge jedinke uraditi", piše Dinets i dodaje da su nek prijašnja istraživanja pokazala da zajednički lov može predstavljati vrstu društvene aktivnosti zato što nije nužno da povećava unos hrane svim pojedincima.

Povremeno su zabilježene zmije koje pokušavaju uloviti isti plijen, kao što je bio slučaj s nevjerojatnom snimkom bijega male iguane na Galapagosu.

U kadru se vidi prvo leglo zmija, a malo dalje od njih stoji morska iguana, koja je upravo izašla iz svog gnijezda i ide prema moru. Ono što je uslijedilo pravo je čudo prirode - zmije izvode nevjerojatno koordiniranu akciju lova na iguanu, i čak je u jednom trenutku uhvate. Iguana se uspijeva izvući, no zmije nastavljaju lov... Kako je završila potjera pogledajte u videu, kojeg je u dva dana pogledalo više od pola milijuna ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.