Life
75203 prikaza

Ustaša koji je znao da Pavelić gubi: Svi moramo u partizane!

Ante Pavelić
Screenshot Youtube
Bitka na Neretvi uslijedila je u ožujku 1943., bitka na Sutjesci u lipnju iste godine, ali prije te dvije bitke, u siječnju, dogodilo se nešto neočekivano

Dokumenti okupacijskih talijanskih vlasti od prije 75 godina, 1943., stanje u Splitu opisuju više, manje takvim da praktično nikada nisu znali iza kojeg ugla će im doletjeti metak ili bomba, a u okolici grada – od Žrnovnice preko Splita, Kaštela i Trogira, odnosno na sjever do Sinja – svakodnevno je bilo mnoštvo diverzija. Pod talijanskom fašističkom okupacijom redovito se zbog vlastitih žrtava bunila i četnička komanda u Splitu, jer su partizani u svojim diverzijama s osobitim zadovoljstvom nišanili u kolaboracioniste.

Ustaše i četnici Top News Priča o bratstvu ustaša i četnika iza legendarne slike

Bitka na Neretvi uslijedila je u ožujku 1943., bitka na Sutjesci u lipnju iste godine, ali u cijelom tom kaosu koji se te godine odigravao u Splitu i okolici jedan od najzanimljivijih izvještaja splitske četničke komande potječe već iz siječnja. Bila je riječ o izvještaju tijela koje se zvalo „Srpski nacionalni komitet“ koji je imao direktne veze s Dražom Mihailovićem, a koji je zabilježio da je malo iza Nove godine u Split doputovao izvjesni Ante Gattin.

„Početkom siječnja doputovao je u Split hrvatski ustaški admiral Gatin, inače rodom Splićanin, poslan od grupe hrvatskih ustaša koji se kupe oko dr. Berkovića i dr. E. Bulata. Gatin je imao zadatak povezati sve hrvatske frakcije u Splitu i okolici, a govorio je ovako:

'Približava se konac ovome ratu, pobjeda je sigurna na strani Saveznika, i radi toga potrebno je da mi Hrvati mislimo o našem spasu. S Pavelićem se ništa ne može, on je lopov i izdajica i radi toga moramo mi svi bez njega, i protiv njega, da se udružimo i da spremni dočekamo kraj rata. Već sada svi mi Hrvati moramo stupati u redove partizana i pomagati ih svim silama i sredstvima. Svi, i domobrani i ustaše moraju k ovima, jer jedini oni moći će da nas spasu od zla koje nas može zadesiti radi bezglavo vođene politike sa strane hrvatsko-ustaškog vodstva. Ujedinjeni s njima moći ćemo se spasiti i osvete sa strane Srba i njihovim političkim prestižom moći ćemo pregovarati sa Srbima na ravnoj nozi i oboružani kao i oni…'“, zapisano je u tadašnjem izvještaju četničke komande u Splitu.

Split 1943., talijanska okupacija i otpor | Author: Bundesarchiv/ CC-BY-SA 3.0 Bundesarchiv/ CC-BY-SA 3.0

Istini za volju, izvještaj je kao rezultat obavještajnog rada četnika stacioniranih u Splitu, zapravo rojalista, bio sastavljen krajnje traljavo. Ante Gattin nije bio nikakav admiral, nego brodski pukovnik, kapetan fregate. Nije bio niti porijeklom Splićanin, nego rođen u Trogiru 1894.

Ali je unatoč svemu tome suština tog izvještaja morala biti točna; visoki ustaški časnik već u siječnju 1943. doista jest bio dijelom tajne opozicije u relativno visokim strukturama NDH, on doista jest već tada shvaćao da ustaški pokret s Antom Pavelićem, takvim kakav je već bio, nema nikakve šanse nego odjuriti do kraja rata ravno u propast, te je vrlo vjerojatno na toj liniji u to vrijeme bio i s ustaškim ministrom Edom Bulatom i s dr. Josipom Berkovićem koji je u NDH bio prvo potpredsjednik Sabora, a potom i diplomat.

Bulat je od 1922. do početka 1930-ih bio istaknuti član Organizacije jugoslavenskih nacionalista (ORJUNA) u Splitu, da bi rojalistički ekstremizam 1941. zamijenio ustaškim ekstremizmom, zbog čega je nakon sloma NDH morao spašavati glavu bijegom u Buenos Aires. Bulat je u životu imao i jednu tragikomičnu epizodu, Slavko Kvaternik ga je 12. travnja 1941. imenovao „ministrom za Dalmaciju“, da bi već 21. travnja vlast morao predati talijanskom okupacijskom zapovjedništvu, u skladu s Pavelićevom predajom ili prodajom dijelova Dalmacije Mussoliniju, odnosno Italiji.

Ante Pavelić i Benito Mussolini Bombardiranje Life Kako je Pavelić prodao, pa izdao Zadar

Berković je, pak, izvorno bio HSS-ovac, da bi do uspostave NDH toliko radikalizirao stavove da se uklopio u ideologiju kvislinške države. Drugim riječima, i Bulat i Berković, unatoč svemu, ipak su u političkom smislu bili materijal koji je realno mogao shvatiti već pri kraju druge godine tog rata da je NDH i vojna i politička katastrofa.

Što se Ante Gattina tiče, njega u svojim istraživanjima naveliko spominje Branka Boban u svom radu u Zavodu za hrvatsku povijest „Vojno-obavještajni rad dr. Karla Radoničića i grupe domobranskih mornaričkih časnika za NOP i veza s I. S. (1943. - 1944.)“. Ona u tom radu navodi da je 1944. Redarstvo oružanih snaga NDH pohvatalo na desetke pripadnika ilegalnog pokreta otpora u Zagrebu koji su radili direktno za partizane, ali i desetke domobranskih, pa čak i ustaških časnika.

„Ratni sud Zapovjedništva grada Zagreba 9. lipnja 1944., zbog rada za Narodnooslobodilački pokret i jednu stranu obavještajnu službu, osudio je grupu od četvero civila i šesnaest domobranskih časnika, nazvanu od suda 'Radoničić i drugovi'. Kako ni braniteljima optuženih nisu dati materijali na temelju kojih je podignuta optužnica, niti je do samog suđenja dozvoljen razgovor s optuženima, nemoguće je ustanoviti kako su ustaške vlasti otkrile rad te grupe“, napisala je povjesničarka Boban.

Split 1943., talijanski oficir nad ubijenim djetetom | Author: ratnakronikasplita.com ratnakronikasplita.com

Od djelatnih časnika najviše činove su imali glavnostožerni pukovnik Josip Hočevar i umirovljeni brodski pukovnik kapetan fregate Ante Gattin, umirovljeni glavnostožerni potpukovnik Marijan Žmavec, te brodski bojnik Micho Marchi. „Strana obavještajna služba“, kako se iščitava iz konteksta, skoro je sigurno neka britanska služba.

Kako su vlasti NDH uspjele provaliti neprijateljske obavještajce u svojim redovima, ona ne navodi, ali piše da sve ukazuje na to da su pali nakon što je izvjesni domobranski nadsatnik Katušil poginuo kod Dubrovnika, pa mu je ustaška policija u dokumentima koji su ostali iza njega pronašla materijal kojim je sve te domobranske i ponekog ustaškog časnika poslala ili na strijeljanje ili u Jasenovac ili u zatvor.

Bilo je tu i jezivih mučenja tijekom saslušavanja, no posebno su se gadno proveli oni koje su osudili „zbog kaznenog djela protiv vojske“, nešto blaže oni koji su osuđeni zbog „kaz. djela protiv obstanka države i njenog ustavnog uredjenja“, što je opet tragikomično zato što NDH uopće nije imala zapisan ustav, pa doslovno nije postojalo nikakvo ustavno uređenje koje se moglo kršiti.

Ante Pavelić Povijesno istraživanje Kultura Evo što su sve ustaše kopirale od četnika

Od svih osuđenih Gattin je prošao najblaže, dobio je samo šest mjeseci zatvora, i to samo zato što su mu na sudu uspjeli doznati tek to da je napisao dio rada za pravnika Karla Radoničića, kojega su vlasti samo dva tjedna prije uhićenja mobilizirale kao pričuvnog poručnika suca. Ispalo je da je bila riječ o planu po kojem bi se plovila i oružje koje je NDH imala na Jadranu nakon pada Italije, predala partizanima i Saveznicima.

Radoničića su tada osudili na smrt, da bi mu glavu spasilo to što je bio očito toliko dobro umrežen da je za njega urgirao osobno Mile Budak. Pavelić mu je kaznu preinačio u „strogu doživotnu robiju“, usput dodavši da je Radoničić "počinio sramotno djelo". A Gattin?

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 08:18 23.Lipanj 2018.

    I nakon svega ovoga u Hrvatskoj se opet ustaše uzdižu i polako ali sigurno ulaze u sve pore države i uvode ustašiju, i opet će poćeti rasprodaja lijepe naše , ali više nema Tita da poslije vrati sve prodane dijelove ... prikaži još! Hrvatske u sastav Hrvatske, bit ćemo mali i skućeni samo u okolici Zagreba dom i njega ne prodaju.

  • nelson 17:50 22.Lipanj 2018.

    ustaše su izgubile 2 svj rat