Life Svjetsko prvenstvo 2018
5722 prikaza

Utakmica dostojna finala, a svi znaju tko je bio bolji

Luka Modrić, trenutak s utakmice Hrvatska-Francuska 2:4
DAMIR ŠAGOLJ/REUTERS/PIXSELL
Hrvatska je dominirala prvim poluvremenom utakmice, Luka Modrić je savršeno povlačio sve poteze u igri

Bila je to divna bajka. Bajka u kojoj je reprezentacija, po FIFA-oj ljestvici prije prvenstva plasirana na 20. mjestu, stigla do svog prvog povijesnog finala Svjetskog prvenstva u nogometu. I ostat će zauvijek upisan u povijesti. Utakmica koji mnogi prije početka ovog prvenstva nisu mogli ni zamisliti, pa čak ni mnogi hrvatski navijači koji su sa strepnjom gledali nastup reprezentacije kojoj su i kvalifikacije na prvenstvo bile upitne. 

Talentirana momčad, u mnogim dijelovima utakmice igrala je bolje od Francuske, piše CNN. Unatoč odličnoj igri koju su pokazali na cijelom turniru i došli do njegovog samog kraja, što nije uspjelo ni reprezentacijama poput Njemačke, Španjolske, Argentine i Portugala koje su mnogi vidjeli na svjetskom nogometnom tronu, finale je bio jedan korak kojeg ipak nisu mogli odraditi do kraja. 

Hrvatska je dominirala prvim poluvremenom utakmice, smatra CNN, te naglašava kako je čarobnjak Luka Modrić, najbolji igrač ovog prvenstva, savršeno povlačio sve poteze u igri. 

Luka Modrić, trenutak iz utakmice Hrvatska-Francuska 2:4 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Ivan Rakitić, Marcelo Brozović i odlični Ivan Perišić, potpuno su nadigrali francuske veznjake Pogbu i N'Golu. No unatoč svoj energiji koju su hrvatski igrači pokazali na terenu, ne zaboravimo na sedam udaraca prema golu u usporedbi s jednim francuskim u prvih 45 minuta, na odmor su ipak Francuzi otišli s prednosti. 

Njihov prvi gol došao je sa 'hrvatske glave', a onaj drugi stigao je tek nakon intervencije argentinskog suca, piše The New York Times. No sljedeća dva gola prebacila su trofej svjetskog prvaka u francuske ruke. I potvrdila ono što su mnogi govorili i prije početka ovog finala, čak i prije početka samog prvenstva; Francuska je po mnogima uz Brazil bila glavni konkurent za osvajanje naslova prvaka. 

Unatoč porazu od 4:2 Hrvatska, druga najmanja zemlja koja se plasirala u finale svjetskog prvenstva, kako piše ESP, još je jednom dokazala kako je čudo. A Francuzi su igrali kako uvijek igraju, s onim osjećajem kako bi uvijek mogli više i bolje, ali to ne čine. 

Luka Modrić skriva suze na utakmici Hrvatska Francuska Stisnuto grlo Life Modrić zaplakao: 'Ti navijači, to te čini sretnim i ponosnim'

"Je li Francuska lijep prvak? Ne znam, ali znam da smo prvaci i da ćemo to biti sljedeće četiri godine", rekao je trener Didier Deschamps nakon utakmice.

Francuska strategija ovaj je put bila kao i u većini utakmica ranije, othrvati se napadu protivnika i kazniti svaku njihovu pogrešku. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka, igrači su potrčali u zagrljaj svom treneru Deschampsu, koji može biti posebno ponosan. On je naime titulu prvaka osvojio kao igrač na prvenstvu 1998. godine i sada 20 godina nakon, 2018. godine. I samo je jedan od troje ljudi u povijesti kojima je to pošlo za rukom, ili bolje rečeno nogom.

I na tome mu moramo čestitati, kao što je i francuski predsjednik Emmanuel Macron čestitao Luki Modriću na osvajanju titule najboljeg igrača ovog prvenstva. 

"Ne žalimo za ničim jer smo bili bolja momčad tijekom utakmice. Nažalost neki nespretni golovi presudili su u njihovu korist. Oni će slaviti, no mi možemo biti ponosni i držati glavu visoko", rekao je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić

Luka Modrić proglašen najboljim igračem SP-a 2018. Dirljiva snimka Life Ovako je Macron dugo grlio i tješio Modrića

Nekoliko stvari Francuzima je pošlo za rukom. Onaj slobodan udarac koji je otvorio njihove golove, pogreška Marija Mandžukića u slučaju koje nije korištena video snimka. No korištena je u presudi koja je dovela do jedanaesterca kojim je Antoine Griezmann odveo Francusku do 2:1 u 38. minuti. 

"Koliko nas je sreća pratila tijekom turnira, toliko nam je nedostajala u finalu. Mislim da ne možete dati takav kazneni udarac u finalu Svjetskog prvenstva, no to nimalo ne umanjuje pobjedu Francuske", naglasio je trener hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.
 
Nakon mjesec dana uzbudljivih utakmica ovo je prvenstvo dobilo finale kakvo zaslužuje, piše ESPN. U ovom smo finalu vidjeli najviše golova i to sve od one 1958. godine kada je 17-godišnji Pele zabio gol kojim je Brazil pobijedio Švedsku. Mladić malo stariji nego što je Pele u tom finalu bio, 19-godišnji Kylian Mbappe, posljednji četvrti gol za Francusku u ovom finalu postigao je u 65. minuti. 

Finale Svjetskog prvenstva Hrvatska Francuska | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
No unatoč golu Marija Mandžukića u 69. minuti koji je doveo do rezultata 4:2 momčad koja je odigrala jednu utakmicu više od sadašnjeg prvaka i imala 24 sata manje odmora, nije uspjela osvojiti prvenstvo. 

Francuzi su se titulom svjetskih prvak okitili drugi put u dvadeset godina. I oba puta na neki način preko 'leđa' Hrvatske. 

Tih 20 godina i dva prvenstva ostat će posebno u sjećanju upravo ove dvije reprezentacije, mladih igrača koji su se divili generaciji iz 1998. Vatreni iz 1998. godine u polufinalnoj utakmici nisu mogli pobijediti Francusku i na kraju su osvojili treće mjesto, dok su Vatreni iz 2018. godine, opet posustali pred preprekom moćne Francuske.

Možda će generacija onih koja će odrastati na njihovim uspjesima i doživljavati njih kao svoje uzore, za novih 20 godine, a nadamo se i prije, uspjeti učiniti nešto je je njima izmaklo za dlaku. I to baš za dlaku. Osvojiti naslov svjetskog prvaka i pobijediti Francusku. I to možda sve na istom turniru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.