Life
1532 prikaza

(VIDEO) Ovo je mjesto koje ima najgore vrijeme na svijetu

Mount Washington
Najveća zabilježena brzina vjetra bila je 372 kilometra na sat, uraganski vjetar tamo imaju 110 dana godišnje

Amerikanci smatraju Mount Washington mjestom s najgorim vremenskim prilikama na svijetu, a klimatski podaci govore da tome doista i jest tako. Barem u konkurenciji izvan Arktika i Antarktike. Na planini koju Indijanci zovu Agiocochook, Mjesto Velikog Duha, izmjerena je brzina vjetra od 372 kilometara na sat, što je bio rekord u cijelom 20. stoljeću i još je uvijek rekord ukoliko se ne računaju tropske ciklone. Kako izgleda dan na planini pogledajte ovdje.

Mount Washington | Author: Youtube Youtube

Mada, skoro 400 kilometara na sat strašna je brzina vjetra čak i u konkurenciji najrazornijih ciklona. Na vrhu planine samo je glavna meteorološka stanica u stanju oduprijeti se takvim vjetrovima, točnije do brzine od 480 kilometara na sat. Sve ostale zgrade zakovane su lancima za tlo kako ih ne bi otpuhalo. Najniža temperatura ikad izmjerena bila je -51 stupanj Celzija, 5. siječnja 1871.

Najniža maksimalna dnevna temperatura bila je -33 stupnja Celzija 6. veljače 1995. Vremenske prilike na planini nadaleko su ozloglašene kao vrlo divlje i prevrtljive. Razlog tome je što se Mount Washington nalazi na stjecištu nekoliko putanja oluja, uglavnom s Atlantika prema jugu, prema Hudsonovom zaljevu na sjeveru i prema pacifičkom sjeverozapadu.

Planinski lanac je tako položen da u pravilu priječi vjetrovima sa zapada da se probijaju prema istoku. Međutim, kako se s istočne, atlantske strane često razvijaju područja niskog zračnog pritiska, posebno zimi zbog razlike u temperaturi između Atlantika i kopna na sjeveru, sve skupa stvara takvu klimatsku sliku da vrhom planine vjetrovi snage pravih pravcatih uragana divljaju čak 110 dana u godini.

Najgore zabilježeno razdoblje bila su tri dana, od 13. do 16. siječnja 2004., kada u niti jednom trenutku temperature nisu bile iznad -46 stupnjeva Celzija. Uz stalan vjetar koji je puhao bez prestanka brzinom od 140 kilometara na sat, osjećaj hladnoće cijelo vrijeme bio je kao da je bilo -75 stupnjeva Celzija. A najviša ikada izmjerena temperatura na vrhu bila je 22 stupnja Celzija, i to u srpnju 2003. i kolovozu 1975.

Unatoč svemu tome, ili baš zato, planina je vrlo omiljena među izletnicima i turistima, ali i avanturistima koji na njoj organiziraju biciklističke i automobilističke utrke. Svi koji se tamo vrzmaju, pritom jako riskiraju svoju sigurnost. Samo službeno zavedenih žrtava niskih temperatura i vjetrova na planini od 1849. zabilježeno je do danas 150.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.