Life
439 prikaza

Vinsko obrazovanje kod nas već godinama vode žene

Vino
1/4
Thinkstock
Agronomski fakultet organizirao je okrugli stol o ženama u vinogradarsko-vinarskoj struci. Iza svakog muškarca na položaju su dvije žene, rekla je enologinja Kutjeva Zrinka Vinković Jergović

Većina studenata Vinogradarstva i vinarstva na zagrebačkom Agronomskom fakultetu su žene, a pokazuju i bolje rezultate na ispitima. Više ih je i na prijavama za stipendiju Miljenka Grgića, koja omogućuje praksu u vinarijama širom svijeta. Više je žena i među nastavnicima na nekadašnjem Zavodu za vinarstvo. Uglavnom su ga i vodile, poput profesorica Dubravke Premužić i Stanke Herjavec. I danas je na čelu vinskog dijela studija profesorica Ana Jeromel, rekao je Edi Maletić, redoviti profesor na Odsjeku za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu, u okviru kojeg je i studij vinogradarstva i vinarstva.

Agronomski fakultet organizirao je okrugli stol “Žene u vinogradarsko-vinarskoj struci” na Dan žena, 8. ožujka. Dvadesetak žena koje žive od vina i za vina govorilo je o iskustvima u poslu koji mnogi smatraju “muškim”. Prva među njima bila je glasovita pelješka vinarka Mare Mrgudić.

 | Author: Martina Popovčić (PIXSELL) Mare Mrgudić Martina Popovčić (PIXSELL)

- Rodila sam se u vinogradarskoj obitelji i nije bilo upitno što ću raditi. Baka je relativno rano ostala udovica, pa je sama nastavila baviti se vinogradom. I majka je ostala udovica, ali lozu nije napustila. Brat je otišao u pomorce, pa sam se ja posvetila vinogradima i vinu čim se to moglo, početkom ‘90-ih godina. Isprva nije bilo lako. Kolege me nisu smatrali ozbiljnom, a bila sam, pa je nastao ozbiljan posao, u koji se vratio i brat. Ma nije to posao, to je stil života, koji se nije s vremenom puno mijenjao, samo što je baka bila seljanka, a danas smo poduzetnice - lijepo je ispričala povijest uspješne vinarije, u koju su se uključili i kći i sin.

Zrinka Vinković Jergović, enologinja Kutjeva, rekla je kako je u njihovoj vinariji trećina žena. Problema, dodala je, nema, te istaknula kako su općenito iza svakog muškarca na visokom položaju dvije žene: jedna u sjeni na poslu a druga kod kuće. Katarina Peršurić Bernobić istarsku vinariju Misal, specijaliziranu za pjenušce, vodi sa sestrom Anom Peršurić Palčić, a muževi rade s njima. Ispočetka su ih, kaže, čudno gledali.

 | Author: Kutjevo d.d. Zrinka Vinković Jergović Kutjevo d.d.

- Trebalo je 10-ak godina da muškarci shvate kako stvarno mi vodimo vinariju. Teško je bilo i sa starijim rezačima vinograda, onima koji su godinama rezali na jedan način, a mi smo tražile nešto drugo. Puno veće poštovanje pokazuju nam strani kolege. Smatraju nas ravnopravnima - rekla je Katarina.

Lucija Kovačević voditeljica je vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Feravinu. Rođenoj Zagrepčanki tata je Zagorec koji je imao klet i trsje, a nju je oduvijek privlačio rad rukama. Završila je fakultet 2018. i odmah se javila na oglas kojim je Feravino tražilo enologe.

- Došla sam kao pripravnica, a šefovi su mi bile žene. Malo su me čudno gledali zbog godina, imala sam samo 25, i zato što sam iz Zagreba. Nakon što su dvije kolegice otišle, uprava mi je dala povjerenje - kaže ova mlada žena, koja danas brine o 152 hektara vinograda iz kojih rade 850.000 litara vina na godinu. Suprug Martin glavni je enolog.

Na važnim položajima u hrvatskim vinarijama su i Suzana Zovko, glavna enologinja Belja, Ivana Raguž tu ulogu ima u Iločkim podrumima, a Eva Krištof u Dubrovačkim podrumima. Kristina Pinkert radila je vina s ocem Zoltanom u Baranji, a danas je direktorica vinarstva u Dalmacijavinu, Jasna Antunović sama je pokrenula uspješnu obiteljsku vinariju u Dalju, a Martina Krauthaker polako preuzima veliki posao od oca Vlade. Puno je još uspješnih žena u hrvatskom vinarstvu, a još više prekrasnih vina kojima nas daruju.

 | Author: PROMO PROMO

Ženska ruka odnjegovala je snažan Postup

Osam dana trajala je maceracija grožđa za Postup Mare 2014. Fermentaciju su potaknuli prirodni kvasci, oni koji su s grožđem došli iz vinograda, a prije izlaska na tržište vino je odležalo 10 mjeseci u hrastovim bačvicama pa 16 mjeseci u boci. Butelja zrelog vina raskošnih aroma i okusa sa 16,5 posto alkohola još se može kupiti u internetskoj prodavaonici Peninsula.hr te istoimenom vinskom baru na Pelješcu za 180 kuna. U redovitoj je prodaji berba 2018., koja u Vrutku stoji 199,98 kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:20 23.Ožujak 2022.

    vino crno za romantiku, bijelo za dušu drugovi.