Life
511 prikaza

Vjerski običaj: Premlatili ju, strpali u vreću i bacili u rijeku

Djevojka u rijeci: Cijena oprosta
HBO
Saba se htjela tajno udati za svog mladića, ali obitelj se usprotivila

Ovogodišnjeg Oscara za najbolji dokumentarac dobio je film "Djevojka u rijeci: Cijena oprosta" pakistanske redateljice Sharmeen Obaid-Chinoy. Riječ je o priči 18-godišnje djevojke Sabe kojoj je uspjelo praktično nemoguće, da preživi to što ju je obitelj pokušala ubiti iz časti. 

Lako za Oscara, prava pobjeda filmske ekipe i Sabe leži u tome što je pakistanski premijer Nawaz Sharif također pogledao taj dokumentarac i potom javno obećao da će stati na kraj pojavama u Pakistanu poput rigidnog tumačenja islama po kojem obitelj smije ubiti svog člana ukoliko smatra da ih je osramotio. A u pravilu je riječ o ženama.

Djevojka u rijeci: Cijena oprosta | Author: HBO HBO

Saba se trebala vjenčati za mladića kojega je voljela i ništa im nije stajalo na putu, ni s njegove ni s njezine strane, osim što se braku u jednom trenutku usprotivio njen stric. Mladi su se stoga odlučili sami, tajno vjenčati u gradskoj vijećnici, kako bi obitelji potom doveli pred svršen čin. 

Njegova obitelj njihov je potez prihvatila, a njen otac i njen stric otišli su do njegovih i stali moliti da mladenku puste kući kako bi to obavili kako treba, kako obitelj ne bi pretrpjela sramotu.

Međutim, umjesto da Sabu odvedu kući, odveli su je u šumu uz rijeku, satima je premlaćivali, potom joj pucali u lice, strpali u vreću, zavezali i bacili u rijeku. 

Ona je danas jedna od možda tisuću takvih koja uspije preživjeti, što je razlog zašto se do sada Pakistan s ubojstvom iz časti nikada nije obračunao kako spada. Islamska tradicija u osnovi čak ni ne igra nikakvu ulogu jer islam uči da je ubojstvo grijeh i ne ostavlja prostor za ovakve devijacije u vjerskom nauku.

Ova djevojka pokazala se posebnom i po tome što je otjerala i oca i strica na sud kako bi drugi put netko drugi, ako ništa drugo, barem dvaput promislio prije nego što odluči učiniti nešto takvo. No, uto je Saba naišla na drugu prepreku, ovaj put pravosudnu, koju nije uspjela prebroditi. 

I obitelj i okolina stali su je nagovarati da ocu i stricu oprosti kako bi ih oslobodili. U Pakistanu, naime, vrijedi takav zakon po kojem netko može biti oslobođen kaznenog progona ukoliko je riječ o ubojstvu unutar obitelji i ukoliko mu izravno oštećena strana oprosti. Saba je na kraju tako i učinila.

Njen slučaj ipak nije poraz. Pakistanska vlada odlučila se najozbiljnije pozabaviti problemom. 

U pripremi je zakon koji će sasvim onemogućiti ubojstvo iz časti, kao i niz zakonskih intervencija kojima će začepiti rupe u zakonima kroz koje su se ubojice izvlačili u slučajevima poput Sabinog, računajući da će nakon tri ili četiri drakonske kazne za ubojstva koja će se ubuduće smatrati kaznenim djelom koje se progoni po sili zakona, svaki sljedeći ubojica dobro promisliti prije ngo što se odluči na nešto takvo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.