Life
548 prikaza

Nizozemska u šoku: Iz Sirije pristižu i djevojčice za udaju

Djevojčica iz Sirije
INA FASSBENDER/DPA/PIXSELL
Iako je brak među djecom zabranjen s nekoliko međunarodnih ugovora, u Europi se oni upravo krše

14-godišnja djevojčica je nestala iz nizozemskog centra za tražitelje azila. Policija tvrdi da je Fatema Alkasem bila devet mjeseci trudna i da joj je možda potrebna liječnička pomoć.

No uz to, sumnjaju i da je bila 'dijete mladenka', pa je njezin slučaj ukazao na problem s kojim se susreće Nizozemska kad pruža azil djevojčicama koje su se udale u Siriji, dok prema nizozemskim zakonima nisu dovoljno stare da pristanu na brak.

Vlada u Hagu ubrzano radi kako bi zatvorila 'rupu u zakonu o izbjeglicama' koji je dosad dozvoljavao djevojčicama da se u Nizozemskoj ujedine da svojim supruzima.

Ova praksa izazvala je gorljive debate o tome na koji način Nizozemska odgovara na izbjegličku krizu, dok neki tvrde da ovime opraštaju pedofiliju.

Do 20-ak djevojčica, starih između 13 i 15 godina, dobile su zakonsko dopuštenje da se pridruže starijim partnerima u nizozemskom centru za tražitelje azila.

"12-godišnja djevojčica s 40-godišnjim muškarcem - to nije brak, to je zlostavljanje", izjavila je političarka Attje Kuiken, čija je laburistička stranka partner u vladajućoj koaliciji.

"Pričamo o stvarno mladoj djeci, djevojčicama starim 12, 13 godina. Želim zaštiti tu djecu. Vlada bi ih trebala preuzeti u skrbništvo i zaštiti ih, zato što prije nego novi zakon stupi na snagu, one i dalje mogu biti podvrgnute zlostavljanju", zavapila je Kuiken.

Zakonska dob za pristanak na seks u Nizozemskoj iznosi 16 godina, ali ministar migracija, Klaas Dijkhoff, izjavio je za BBC da zemlja trenutačno prepoznaje brak koji uključuje mlade tinejdžere, dokle god su službeno registrirani u zemlji podrijetla.

"Trenutačno imamo problem s osobama između 15 i 18 godinama. Želimo biti stroži, pa u budućnosti nećemo priznavati takve veze."

Drugim riječima, u budućnosti će se spajati obitelji i prepoznavati brakovi samo ako su oba partnera starija od 18 godina. "Dakle ako ste vi muškarac s maloljetnom suprugom, nećete moći uvesti suprugu na vrijeme", objašnjava Dijkhoff.

Političke posljedice

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu u prosincu. U međuvremenu, postoji zabrinutost za dobrobit udanih sirijskih tinejdžera koji su već stigli i žive u Nizozemskoj, kao što je 14-godišnja Fatema. Ona je nestala iz glavnog državnog centra za tražitelje azila u Ter Apelu prije dva mjeseca, te se u policiji boje da je odvedena izvan zemlje.

Neuspjeh vlade u dočekivanju izbjeglica ostavio je političke posljedice. Naime, više od 36.000 ljudi ove godine je ušlo u Nizozemsku. Bivši zatvori, prazni državni uredi i sportske dvorane žurno su uređene i prenaimjenjene za neočekivani val izbjeglica.

Ranije ovog mjeseca, ministar financija, Jeroen Dijsselbloem izjavio je da je prvotno predviđenih 300 milijuna troškova uveliko prijeđeno, te se trenutno suočavaju s troškovima od oko milijardu eura.

Antiimigracijska stranka oslobođenja uživa u najvećoj potpori ikad, prema anketama, što mnogi pripisuju tome da se Nizozemci brinu da se država neće moći nositi s priljevom novih izbjeglica.

S pridošlicama se povećava i broj djece mladenaca, pogotovo s dolaskog sirijskih zajednica iz Jordana, Iraka i Libanona, tvrdi organizacija 'Save the Children'.

Glavni razlog zašto se odmah treba suočiti s tim problemom jest kako bi se djevojčice spaile od seksualnog zlostavljanja i drugog trpljenja.

Iako mnogi smatraju da vjenčanjem djece čuvaju obiteljsku čast i smanjuju ekonomski teret obitelji, takvi brakovi fizički i mentalno štete zdravlju djevojčica.

Istodobno, dvoje sirijskih izbjeglica brine se da će zbog 'djece mladenaca' nizozemski stav o Sirijcima biti ukaljan.

"Izbjeglice ovdje doživljavaju kulturološki šok. Mi sa sobom donosimo svoja uvjerenja, tradiciju i oni ne mogu lako nestati", izjavio je jedan Sirijac i dodao: "Naš je problem što Nizozemci ne mogu vidjeti razliku među Sirijcima, a naša je dužnost da se nosimo s ovim novim zakonima".

Prisjetio se djevojčice koju je upoznao u izbjegličkom kampu u Den Helderu. "Ja sam izbjeglica, ali sam radio na podjeli hrane. Bio sam jako dirnut. Mislio sam da joj je dečkić mlađi brat. Kad je rekla: "Ovo mi je sin", ostao sam u šoku. Ona je imala 14 godina. Pomirila se sa svojom sudbinom, ali to je jednostavno krivo", zaključio je mladić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nedzad 18:42 01.Studeni 2016.

    cao zeliobi damise javi zena kojaje za ozbiljnu vezu ibrak.tel062201403....