Life
2048 prikaza

Vojnici prisiljeni silovati jedni druge da ne bi bili izbačeni

Slika broda australske mornarice
Thinkstock
Bivša član mornarice tvrdi kako je bio "otet" usred noći, seksualno zlostavljan i silovan kao dio mornaričkih vojnih običaja i "jačanja" duha

Kraljevska se komisija u Australiji bavi slučajem u australskoj mornarici nakon oštrih optužbi kadeta za seksulano zlostavljanje i prisiljavanje na razna seksualna djela, poput silovanja drugih kadeta, uključujući i slučaj tinejdžerke koja je počinila samoubojstvo nakon seksualne veze sa svojim mornaričkim instruktorom.

Zlostavljanje se opisuje dijelom "obreda prolaza" u kojem se odbacuju kandidati koji nisu spremni na sve što se od njih traži, primjerice da vam nanesu pastu za cipele na genitalije ili pak stave glavu u WC školjku i potom puštaju vodu, prenosi Independent. 

Komisija je čula izjave kadeta kojima je rečeno da "izdrže i očvrsnu, jer će tako postati jači ljudi". Bivši član mornarice tako je prepričao kako su ga nekoliko puta usred noći oteli i odveli u sportsku dvoranu gdje je seksualno zlostavljan. 

- Bio sam prisiljen na oralni seks, drugi kadet mi je stavio penis u usta. Također, prisilili su me da ližem drugom kandidatu anus kao dio "ojačavanja". Analno me silovao i mlađi kadet kojem je to bilo naređeno - izjavila je anonimna žrtva.

Još je jedan kadet, Graeme Frazer, komisiju rekao kako su ga prisilili da trči dugim hodnikom dok drugi na njega bacaju vreće punjenje željezom, čizmama i drugim teškim predmetima.

Komisija je uspostavljena 2012. nakon čak 2400 pritužbi na postupanje u vojnim mornaričkim bazama, a do sada su ispitali 111 svjedoka. Saslušanje se nastavlja, a žrtve se nadaju kako će istjerati pravdu nakon 49 godina divljačkog postupanja s kadetima u mornarici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.