Life
6624 prikaza

Wallis je prezirala Edwarda VIII jer ju nije učinio kraljicom

Wallis Simpson
Youtube
Iako se tome nadala Wallis Simpson nije zasjela na tron, bila je ludo zaljubljena u biskog prijatelja, a Edward je umro sam i zaboravljen

Edward je Wallis obožavao do kraja života, bio je siguran da je pronašao jedinu ženu s kojom želi biti, iako nikome nije bilo jasno zašto. Wallis je, s druge strane, enzuzijazam pao čim je shvatila da nema šanse da postane kraljica. Brak, koji je trajao 35 godina, nije bio sretan. Dapače, bio je mizeran - tvrdi biograf Andrew Morton koji je o Amerikanki koja je 'rasturila' britansku monarhiju napisao knjigu naslova "Wallis In Love: The Untold Life of the Duchess of Windsor, The Woman Who Changed the Monarchy".

Wallis je rođena kao Bessie Wallis Warfield u relativno bogatoj obitelji u Baltimoreu, no njezin je otac ubrzo preminuo od tuberkuloze, a Wallis i njezina majka bili su ostavljeni na milost ili nemilost očevog brata Solomona Daviesa Warfielda. On je Wallis platio najskuplje privatne škole u Marylandu i Pennsylvaniji gdje je zapamćena kao djevojka koja je sklapala poznanstva i prijateljstva s bogatim nasljednicima i nasljednicama kako bi poboljšala svoj društveni status.

- Bila je pametna, i kada je nešto odlučila to bi i realizirala - rekli su neki prijatelji žene koja je Veliku Britaniju gurnula u ustavnu krizu.

Dva je braka Wallis Simpson imala prije udaje za Edwarda. Prvi je bio 11-godišnji brak s Earlom Winfield Spencer Jr.. vojnim pilotom koji je više od ičega volio popiti.

Wallis Simpson Povijesna istraga Life Ljubav stoljeća bila je laž - on se samo htio riješiti obitelji

Wallis je veliki dio braka provela daleko od supruga, a neki dokumenti tvrde kako je imala i aferu s Galeazzo Cianom, zetom Benita Mussolinija, s kojim je ostala trudna, a loše odrađeni pobačaj uzrokovao je neplodnost. Cianova supruga, Edda Mussolini, negirala je te navode, kao i mnoštvo drugih povjesničara. 

Godinu je dana Wallis provela i u Kini, također ljubujući s diplomatima, prije no što je došla do svoj supruga i isposlovala razvod. Samo godinu dana kasnije udala se za bogataša Ernesta Aldricha Simpsona. Već je u ovo vrijeme, navodno, bila ludo zaljubljena u prijatelja Hermana Rogersa koji na nju nije 'trzao', te ga niti uz najveće napore Wallis nikada nije uspjela osvojiti.

Samo tri godine poslije drugog vjenčanja Wallis je u Engleskoj upoznala Princa od Walesa, i to preko sestre njegove tadašnje ljubavnice. Odmah je, kažu, odlučila da je on njezin novi cilj. Ubrzo je zavela budućeg kralja, a nekada veliki zavodnik odjedanputa je bio siguran da je pronašao ženu svog života. I prije Wallis budući je kralj izluđivao savjetnike i obitelj svojim ljubavnim eskapadama - od duge afere s pariškom kurtizanom, pa sve do javne veze s udanom ženom. Upravo je tu udanu ljubavnicu odbacio kada ga je zavela Wallis.

- Ona nije bila ljepotica, ali pokazivala je neku bahatost i nemar prema njegovoj tituli i položaju koja je njega beskrajno uzbuđivala. Mnogi kažu kako je Edward bio opsjednut Wallis, a ne zaljubljen. To nije bila ljubav, nego mentalno ropstvo - piše Morton. Wallis je pak shvatila da ima velike šanse da postane nova kraljica, no na putu će im se ispriječiti Edwardova majka kraljica Mary, i čitav politički aparat Velike Britanije. 

Njihova je veza bila toliko javna da je Edward u vilu Wallis i Ernesta dolazio i odlazio bez skrivanja, no svejedno su svi bili u šoku kada se saznalo da je Wallis pokrenula razvod od supruga.

Edwardov otac, kralj George V, navodno je oduvijek htio da titula kralja ne ode Edwardu već mlađem bratu Albertu i njegovoj kćeri Lilibeth - današnjoj kraljici Elizabeti II, pa su Edwardovu abdikaciju neki doživjeli kao prst sudbine. U siječnju 1936. godine preminuo je George V, a Edward je postao kralj, no na toj se poziciji zadržao niti 11 mjeseci. Presudila mu je njegova 'ljubav' prema Wallis Simpson.

Ne samo da je Wallis bila dva puta razvedena, već je bila i krive vjere i nacionalnosti. Engleska Crkva sve do 2002. godine odbijala je ženiti razvedene, a članovi Parlamenta prijetili su odstupanjem ukoliko kralj zaista oženi Wallis. I njegova majka rekla mu je kako je 'vrijeme da donese najvažniju odluku u svom životu'. U posljednjem očajničkom pokušaju da zadrži najbolje od oba svijeta Edward je molio premijera da sklopi morganatski brak sa Simpson - brak nejednakih po tituli tijekom kojeg ona, formalno, neće postati kraljica niti će njihova eventualna djeca naslijediti titule. Molba je odbijena.

Japanski car Akihito preuzima vlast Japanski car Top News Nekad božanstvo, a danas planira abdikaciju i mirovinu

U ime ljubavi prema Wallis Simpson kralj Edward VIII abdicirao je 11. prosinca 1936. godine uz riječi "shvatio sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i obavljati moje kraljevske dužnosti bez ljubavi i pomoći žene koju volim".

No, brak sklopljen 1937. u Francuskoj vrlo je brzo, tvrdi Morton, postao nesretan. Ne samo da je ambiciozna Wallis bila nezadovoljna ishodom koji nije uključivao krunu, već je par bio prisiljen živjeti izvan Engleske, s vrlo malo novca za njihove pojmove. Wallis je uz to bila ismijavana, maltretirana, ignorirana, a stalno je dobivala i prijetnje smrću. 

Posebno su bili kritizirani jer su na početku II. Svjetskog rata pokazivali prijateljstvo i razumijevanje prema Adolfu Hitleru. Odlazili su u Bavarsku kod njega 'na čaj', a postoje i fotografije nasmiješenog para koji se rukuje s Hitlerom. U Engleskoj su proglašeni izdajicama naroda, a dinastija Windsor se i dan-danas radi toga bori protiv titule 'antisemita' i 'nacista'.

"Kukavice, izdajice, egocentrični jadnici i neprijatelji" samo su dio epiteta koji su im dodijeljeni u Britaniji, gdje se, jasno je, više nisu mogli vratiti. Do kraja života Edward je, kažu upoznati, trpio Wallisine napadaje bijesa, egocentričnost i surovu kritiku, te lov na druge muškarce, prvenstveno na Hermana Rogersa, koji ju je i dalje ignorirao.

Wallis Simpson Nesretna ljubav Life Bila je slavna, a zbog odvjetnice je umrla u bijedi

Šeszdesetih je Edward ponovno pitao, ovaj puta kraljicu Elizabetu II, može li se vratiti te može li Wallis biti dodijeljena neka titula, no Elizabeta je odbila. Preminuo je 1972. godine, a supruga, kažu, nije bila uz njega. Wallis je pak živjela još 14 godina zaboravljena i sama, a starost je provela boreći se s demencijom. Kraljevska je obitelj na kraju dozvolila da se bračni par zajedno pokopa na obiteljskom imanju.

Kraljevska se obitelj u međuvremenu modernizirala. Dogodila im se princeza Diana, princ Charles je oženio razvedenu Camillu Parker-Bowles, a i mladi princ Harry ženi se s Američkom razvedenom glumicom Meghan Markle.

- Nemate pojma kako je teško živjeti najveću ljubavnu vezu svih vremena - rekla je jednom Wallis Simpson.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 10:48 08.Travanj 2018.

    i de iure ne može biti "kraljica"-mogla je biti jedino instant vojvotkinja