Life
3842 prikaza

Weinstein proglasio bankrot - žrtve ostaju bez odštete

Harvey Weinstein
1/8
Press Association/PIXSELL
"Weinstein Co" je proglasio bankrot, a dužan je ostao Maliji Obami, Robertu De Niru, kao i velikom broju zlostavljanih žena

Kći Baracka i Michelle Obame, Malia Obama, početkom 2017. kraju je privela svoj staž u kompaniji na čijem je čelu bio sada osramoćeni producent Harvey Weinstein čija je kompanija "Weinstein Co." ovoga tjedna proglasila bankrot.

Malia Obama samo je jedno ime sa 394 stranice na kojima su popisane osobe kojima kompanija duguje novac. Kći nekadašnjeg predsjednika svoju plaću nikada neće vidjeti, kao niti Robert De Niro, Jennifer Lawrence, Michael Bay, Daniel Radcliffe, Seth Rogen i Heidi Klum. Najviše će izgubiti kompanija Sartraco Inc. kojem duguju 17.4 milijuna dolara.

Holivudski moćnik Harvey Weinstein Slobodni pad Ekonomix Weinstein dužan k'o Grčka - Zbog silovanja ide u bankrot

Proglašenje bankrota prošlog ponedjeljka znači i da su svi koji su s Weinsteinom potpisali ugovor o tajnosti podataka sada slobodni, te da taj ugovor više nije obvezujući. Prije bankrota nekada jedne od najjačih produkcijskih kompanija Hollywooda Harveyjev je brat Bob, skupa s nadzornim odborom, Weinsteinu dao otkaz, a Bob je tvrdio kako kompanija nije na prodaju.

No kako su se redale priče o seksualnom zlostavljanju, ucjenama pa i silovanju od strane Harveyja Weinsteina tako je "Weinstein Co." dublje tonuo, te je bilo jasno da neće dobro završiti.

Nakon proglašenja bankrota uslijediti će reorganizacija i rasprodaja kompanije kako bi se (potencijalno) podmirili dužnici. Lantern Capital nudi 424.5 milijuna dolara za kompaniju. 

- Plan je bio da se prodaja ne odigrava pod nadzorom suda, no odbor je sretan što postoji plan za maksimizaciju vrijednosti kompanije, te da će se održati što je više poslova moguće - stoji u priopćenju za javnost Boba Weinsteina.

Bankrot također znači kako će se prvo naplatiti osigurani kreditori, a ne zlostavljane žene koje tuže "Weinstein Co.", kao i to da niti jedna žena, ako to već nije učinila, ne može tužiti "Weinstein Co".

Kevin Spacey Kuća od karata Kultura Zbog Kevina Spaceya tisuće ljudi završit će na ulici

Ponuda Lanterna, piše Washington Post, ostavlja otvorenim pitanje koliko će novca ostati žrtvama Weinsteinovih navodnih zlostavljanja. Osiguranje bi trebalo osigurati 30 milijuna dolara, no pitanje je hoće li se osiguratelj buniti protiv obveze plaćanja.

Oslobađanje žena iz ugovora kojim ih je Weinstein pokušavao ušutkati također znači da bi mogao usljediti još jedan val optužbi protiv Weinsteina od strane onih koji su se do sada bojali progovoriti.

Weinsteina su za silovanje i napad optužile Paz de la Huerta i Ambra Battilana Gutierrez, a radi tih slučajeva Weinsteina istražuje njujorška policija.

New York Times je otkrio da su Weinsteina desetljećima pratile optužbe za zlostavljanje, a tijekom posljednja tri desetljeća postigao je barem osam izvansudskih nagodbi sa ženama koje su ga optužila za zlostavljanje i neželjeni fizički kontakt.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.