Life
516 prikaza

Za radio se davalo šest plaća – to je bilo za frajere

Zagreb: Izložba starih vintage radioaparata Radiodifuzija u Galeriji Vladimir Filakovac
1/7
Zarko Basic (PIXSELL)
Najbolja i nova glazba nekad se 'skidala' s Radio Luksemburga – koristili su ga i DJ-evi kako bi na plesnjaci mogli puštati nove hitove

Nekad si bio frajer ako si imao dobar sat, bicikl ili radio. Stajali su pravo bogatstvo. Da bi kupili radio ljudi su dizali kredit. E, to su bila vremena, rekao je Duško Cvetojević (56).

Zagreb: Izložba starih vintage radioaparata Radiodifuzija u Galeriji Vladimir Filakovac | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Inženjer komunikacija strastveni je zaljubljenik u stare radio aparate te ih je do sada skupio više od 100. Sve ih je izložio u Kulturnom centru Dubrava koji sad miriše po starom, ali još sjajnom i vrhunski očuvanom drvetu.

"To nije samo radio, to je prekrasan komad namještaja. Majstori su se nekad natjecali tko će napraviti kvalitetniji uređaj i zato su trajali cijelu vječnost", nostalgičan je Duško.

Za svoje radio aparate kaže da su mu kao djeca te da bi ih teško mogao nekome prodati. Za omiljeni radio marke Nikola Tesla iz 1959. godine siguran je da nema tog novca za koji bi ga nekome prodao. Radio je dobio zajedno s kućom koju je kupio od starog bračnog para.

"Poslušajte samo ovaj zvuk, ovu milinu. Pogledajte ovaj dizajn, kvalitetu ovog drveta, ove magične tipke. Tad je stajao sigurno šest radničkih plaća", oduševljen je kolekcionar.

S jednakom strašću govori i o gramofonu s radiom švicarske marke Thorens iz 1949. godine, teškom gotovo 100 kilograma. S njega odmah pušta ploču slavnog Paula Anke, a njegovi hitovi iz 60-ih godina prošlog stoljeća s moćnog Thorensa zvuče baš kao da su pušteni s najsuvremenijeg CD playera. 

Dobio ga je od prijatelja iz Švicarske. Za svaki uređaj točno zna njegovu povijest i kome je pripadao. Jedan je bio u podrumu katastra, drugog mu je dao srpski paroh, na trećeg je naletio u Sesvetama kod majstora za auspuhe...

Zagreb: Izložba starih vintage radioaparata Radiodifuzija u Galeriji Vladimir Filakovac | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Duško je nabrajao unedogled.

"Ne volim ovaj brzi život. Ovom sam izložbom htio nakratko zaustaviti vrijeme", kaže Duško koji izložbi Radiodifuzija organizira već drugu godinu zaredom. 

Fasciniran je ratnim danima kada se zbog slušanja radija mogao izgubiti život, te  Radio Luksemburgom i značenjem te radio stanice za naše muzičare i njihove slušatelje. 

"Emisije sa rock i pop glazbom emitirane su na Radio Luksemburgu u noćnim satima. Naši su muzičari tada  presnimavali i skidali glazbu i tekst i i već na sljedećem plesnjaku svirali su te nove stvari", prisjetio se Duško koji je godinama radio i kao DJ. Tavan kuće mu je posebno dizajniran jer na njemu čuva stotinu svojih radio uređaja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.