Life
7867 prikaza

Zaprošena je 65 puta - no nikad se nije udala

Muškarac prosi ženu
Thinkstock
Imala je zaručnike na najmanje dva kontinenta, a 1926. je bila zaručena i za jugoslavenskog diplomata

"Sramežljivost" je bila dijagnoza - uostalom što bi drugo izazvalo da Mary Landon Baker, nasljednica i društvena ličnost, ostavi svog zaručnika, Allistera McCormicka, toliko često u ranim 1920-ima?

Novine diljem svijeta, uključujući New York Times, koji je mladoženju nazvao "trostruko ostavljeni Allister McCormick, vesele ličnosti posvećene prikrivanju drame koja se odvijala između njega i zaručnice Mary. Na kraju, ništa nije moglo prisiliti gospodičnu Baker da postane gospođa - niri Cartierov zaručnički prsten sa safirom, niti brdo vjenčanih darova (čija se vrijednost navodno procjenjivala na 100-injak tisuća dolara, kao ni tisuće imunićnih gostiju koji su se pojavili kao uzvanici na prvom vjenčanju. 

Čini se kako je "stidljiva nevjesta", kako su je novinari nazivali, bila sve samo to ne - s čitavim nizom ljubavnika tijekom 1920-ih poput generala Shermana, dok je Allistar McCormick odustao od svoje potjere za Mary, birajući si manje svojeglavu ženu.

Mary Baker je stjecala udvarače i prosce na najmanje dva kontinenta - engleskog lorda,, irskog princa te Španjolca. Njene kratke zaruke 1926. s jednim jugoslavenskim diplomatom u Beogradu izazvale su takvo uzbuđenje "kakvo nije viđeno od Velikog rata (op.a. Prvog svjetskog rata).

Mary se također povezivalo i s glumcem Barryem Baxterom, koji se tijekom njihovog "ljubovanja" srušio i umro na pozornici, a prema glasinama srčani je udar izazvala vijest kako je Mary na putu za London da se uda za drugog čovjeka. 

No, bez obzira na to, Mary Baxter se i dalje smatralo stidljivom, umjesto fatalnom. Do vremena kad je umrla, u 61. godini života, navodno je primila 65 "ponuda za brak".

Njen se ljubavni život činio doista veselim, a čini se da joj je takva bila i narav - obožavala je tematske "piratske" zabave, plesanje tanga i slušanje romske glazbe. Osim toga, ono što ju je svakako činilo poželjnom u očima brojnih ženika je bilo milijunsko nasljedstvo koje je očekivala.

Na pitanje o averzije njegove kćer prema braku, Maryin otac i financijaš Alex Baxter je rekao kako je njoj "prezabavno da bi se smirila".

Godinama kasnije Mary je na pitanje zašto se nikad nije udala rekla "naprosto nisam upoznala pravog čovjeka za sebe na pravom mjestu u pravo vrijeme".

U drugom je trenutku pak priznala kako zapravo "nikad nije bila zaljubljena!

- Nisam stidljiva, već sam slobodna - rekla je u starosti, dodavši kako nikad nije požalila što se nije udala.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Thaicoom 13:47 28.Veljača 2017.

    Sta cemo sad... jebooote. pa koja vazna vijest, i stvarno poucna.