Life
4914 prikaza

Zarađuje milijune, a Zagreb mu još plaća i stipendiju

Marin Čilić
REUTERS
Zaradio je 15 milijuna dolara, prijavljen je u Monaku, ali je uzimao stipendije namijenjene samo zagrebačkim sportašima

Naš najbolji tenisač Marin Čilić dva puta je poslao potvrdu Sportskom savezu Grada Zagreba da ima prebivalište u Zagrebu. 

To mu je omogućilo dobivanje sportske stipendije za vrhunske sportaše.

Marin Čilić | Author: REUTERS REUTERS
Istodobno Čilić, još od 2009. godine, ima prijavljeno prebivalište u Kneževini Monako, gdje plaća niži porez na sav novac koji zaradi baveći se tenisom. 

U svojoj karijeri Međugorac je zaradio 15,48 milijuna dolara. Samo ove godine zarada mu je nešto veća od dva milijuna dolara.

Godinu dana star dokument Sportskog saveza Grada Zagreba koji je potpisao glavni tajnik Zdenko Antunović otkriva i da su od Čilića zahtijevali povrat novca za 2015. godinu. 

Međutim, Čilić to dosad još nije učinio.

"Marin Čilić je od ovog saveza primio 20 stipendija u 2014. i 2015. godini. Ukupno 44.800 kuna za cijelu 2014. godinu i osam mjeseci 2015. godine. Čilić se obratio Upravnom odboru s prijedlogom načina povrata sredstava te mu je poslana odluka i uputa Upravnog odbora. Njegovu uplatu očekujemo uskoro", odgovorio nam je glavni tajnik saveza Zdenko Antunović.

U prosjeku je Čilić dobivao 2240 kuna mjesečno. Antunović navodi da je do 2015. godine uvjet za stipendiju bio prijavljeno boravište u Zagrebu, a od početka 2015. godine uvjet je imati prijavljeno prebivalište.

No u ranijem dokumentu se jasno navodi da je Čilić priložio zahtjevima “uvjerenje o prebilvalištu”.

Prvo na jednoj zagrebačkoj adresi (podaci poznati redakciji) od 2007. do 2014, a zatim je u proljeće 2014. dostavio potvrdu o prebivalištu na drugoj adresi u Zagrebu. 

Lani savez ide u provjeru i dobiva potvrdu iz Monaka da je ondje prijavljen još od siječnja 2009. godine.

Marin Čilić inače ima pravo na stipendiju još od 2012. godine i vjerojatno ju je koristio, ali sadašnji savez to nam ne može potvrditi jer je stari Zagrebački sportski savez otišao u stečaj. 

Potvrde o prebivalištu Čilić je priložio upravo jer ima rješnje Hrvatskog olimpijskog odbora da je vrhunski sportaš I. kategorije od svibnja 2012. do svibnja 2016. godine.

"Mi više nemamo nikakve veze s njim i taj savez je likvidiran. Zato i nije tražen povrat novca za ranija razdoblja ako je korištena stipendija", kaže Drago Luka Ostojić, zamjenik glavnog tajnika Sportskog saveza Zagreba.

Mediji su se i prije praspitivali ima li i Ivan Ljubičić, iako je prijavljen u inozemstvu, pravo na stipendiju. U dokumentu saveza se navodi da je on ne koristi.

Sportski savez inače raspolaže točno određenim novcem koji mu daje Grad Zagreb i od kojeg se financiraju svi sportaši i klubovi u raznim sportovima.

Kad netko dobije stipendiju, a na nju nema pravo, znači da nije odobrena nekom drugom sportašu ili više njih na amaterskoj razini. 

Jasno je da Čiliću nije bio potreban dodatni novac uz sve zarade od turnira i sponzora. Čiliću su, kažu njegovi poznanici, iz njegova kluba HTK Zagreb rekli samo da dostavi SSGZ-u potvrdu o prebivalištu bez napomene da su se u međuvremenu pravila promijenila i da više nema pravo na naknadu ako živi izvan Hrvatske.

"Čim je dobio informaciju da više nema pravo na stipendiju, kontaktirao je SSGZ oko načina povrata novca i to je u procesu rješavanja", objasnio je Čilićev glasnogovornik.

On navodno novac od stipendija i naknada nikad nije zadržavao za sebe nego ga je uplaćivao u dobrotvorne svrhe. 

Pa čak i ako je u pitanju tako plemenita gesta, na nju nije imao pravo te je posredno uzimao novac manje poznatim i manje imućnim sportašima kojima je sigurno bio puno potrebniji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.