Life
587 prikaza

Namještali teniske mečeve, Đokoviću nudili 200.000 dolara da izgubi

Tenisač
Thinkstock
U javnost su izašli tajni dokumenti o namještenim mečevima na svim razinama, uključujući i Wimbledon

Tijekom prošlog desetljeća čak se 16 tenisača - s popisa top 50 - više puta našlo na meti jedinice za integritet (TIU), zbog sumnje da su namještali mečeve. Svim tenisačima, uključujući i osvajače Grad Slama, dozvoljeno je da se nastave natjecati, iako TIU - čija je zadaća nadgledanje sportaša - tvrdi da ima nultu stopu tolerancije na korupciju u sportu.

Chris Kermode, voditelj tijela koje rukovodi svijetom tenisa, odbacuje tvrdnje da su dokazi o namještenim mečevima bili "odbačeni iz bilo kojeg razloga ili da nisu dovoljno istraženi". Ali Kermode je dodao i sljedeće: "Iako se izvještaji BBC-a i BuzzFeeda (koji su otkrili dokaze) većinom odnose na događaje od prije 10 godina, mi ćemo istražiti sve nove informacije".

Tajni dokumenti kojih su se domogli BBC i BuzzFeed News uključuju i otkrića istraga koje je 2007. godine provelo Udruženje teniskih profesionalaca, kojima rukovodi Kermode.

Posao ove organizacije bio je da prouči sumnjiva klađenja koja su pratila meč Nikolaja Davidenka i Martina Vassalla Arguella. Iako su oba tenisača oslobođena bilo kakvih sumnji da su prekršili pravila, istraga se razbuktala te se proširila na mrežu "igrača" koji su bili povezani s  vrhunskim tenisačima.

Dokumenti kojih se domogao BBC ukazuju na postojanje sindikalnih kladionica u Rusiji, sjevernoj Italiji i Siciliji, koje su zarađivale stotine tisuća funti kladeći se na mečeve za koje su istražitelji mislili da su namješteni. Tri od navednih mečeva održani su pak u Wimbledonu.

U povjerljivom izvještaju za teniske vlasti, iz 2008. godine, istražitelji su smatrali da bi 28 tenisača trebalo biti dalje istraženo, iako se to nikad nije dogodilo.

2009. godine u tenis je uveden novi antuikorupcijski kod, no nakon što su poslušali pravne savjete, istražitelji su shvatili da ne mogu goniti kaznena djela korpucije iz prošlosti. 

"Zbog toga nije otvorena nijedna istraga o tenisačima koji su spominjani u izvještaju iz 2008. godine", objasnio je glasnogovornik TIU-ja.

Upozoravalo se, no nitko nije povukao konkretan potez

Sljedećih godina, TIU je svako malo dobivao nova upozorenja o trećini od tih tenisača, no nijedan nije discipliniran. A skupina zviždača u tenisu upravo je zbog toga proslijedila dokumente medijima.

Mark Phillips, jedan od istražitelja koji je radio na istrazi 2007. godine, otkrio je da su se pojavile nove sumnje o klađenjima, te da je postojalo 10 igrača za koje se vjerovalo da su najčešći počinitelji koji su činili bit problema.

Phillips nikad nije javno progovorio o materijalima koje je sakupio tijekom istrage, no tvrdi da je riječ o izuzetno moćnim dokumentima. "Dokazi su bili vrlo uvjerljivi. Činilo se mogućim da sve sasjećemo u korijenu i da se riješimo glavnih loših igrača."

BBC i BuzzFeed su se domogli i imena aktualnih tenisača o kojima TIU prima redovita upozorenja da su uključeni u rad kladioničarskih organizacija. Mnogi od njih su i tako pod strogim nadzorom teniskih vlasti zbog uključenosti u namještene mečeve još 2003. godine. 

No budući da je teško dokazati jesu li ti konkretni tenisači samovoljno sudjelovali u namještanju, mediji su odlučili ne objaviti njihova imena. A premda TIU posjeduje moć da zatraži dokaze od svih profesionalnih tenisača, oni to ne čine.

"Čini se kao da se sve zataškava",smatra Benn Gunn, bivši policijski zapovjednik koji je proučavao namještanje teniskih mečeva, zahvaljujući čemu je osnovan TIU, a koji je ujedno prvi put javno progovorio o svojim sumnjama. 

"Ako se ozbiljno žele pozabaviti ovim problemom, tad bi trebali stvoriti jedinicu koja se ne boji gristi", napominje Gunn.

Europska sportska sigurnosna zajednica, koja prati klađenja vodećih kladionica, označila je prošle godine čak 50 sumnjivih mečeva, te su izjavili da se uz tenis veže više sumnjivih kladioničarskih aktivnosti nego uz bilo koji drugi sport, piše BBC.

Novinari u Melbourneu na Otvorenom prvenstvu Australije pitali su Novaka Đokovića o slučaju iz 2007. godine, kada mu je ponuđeno 200.000 dolara da izgubi meč prvog kola na turniru u Sankt Peterburgu.

"Nisu me direktno pitali, već je bilo preko nekih ljudi koji su tada radili u mom timu. Naravno, odmah je odbačena ta mogućnost. To čak nije ni stiglo do mene, taj čovjek je pokušao razgovarati sa mnom, ali nije uspio. Od toga nije bilo ništa", rekao je Đoković, javlja Blic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.