Life
3488 prikaza

Zbog krize pobačaje rade kod kuće

Novorođenčad u kutijama
1/5
Screenshot/Twitter
Zbog siromaštva nedostaje im kontracepcijskih tableta i kondoma, pa se povećao i broj spolnih bolesti

Yorlenis Gutierrez, 28-godišnja nezaposlena majka jednog djeteta već mjesecima obilazi ljekarne u Caracasu tražeći preparat kojeg već dulje vremena nema ni u jednoj apoteci. Nestašica tog preparata komplicira joj seksualni život, baš kao i milijunima žena i muškaraca u Venezueli. No u zemlji u kojoj već mjesecima nedostaje svega, ovo je još jedan proizvod koji tamošnjim stanovnicima komplicira život. Bolje reći - seksualni život.

Kad već nije mogla obnoviti zalihe kontracepcijskih pilula, Gutierrez i njezin suprug morali su pronaći drugo rješenje. Oboje su se složili da izlaz nije u dugotrajnoj apstinenciji. Pokušali su biti pažljiviji tijekom seksa, ali je Yorlenis uskoro ostala i drugi put u drugom stanju, pa sad čekaju drugo dijete

Neželjene trudnoće

- I sad si jedva možemo priuštiti tri obroka na dan. Stvarno ne znam kako ćemo nahraniti još jedna usta, kaže razočarano Gutierrez, bivša pomoćna radnica u salonu za uljepšavanje, koja je izgubila posao zbog ekonomske krize. 

 U Venezueli, pad cijena nafte zajedno s gotovo dva desetljeća socijalizma izazvali su tešku recesiju i jednu od najviših svjetskih stopa inflacije. Ljudi često čekaju u redu da bi kupili kruh. Nedostaje od antibiotika do lijekova protiv karcinoma. No nedostatak kontracepcijskih tableta doveo je stanovnike Venezuele pred nemoguću dvojbu - imati seks ili ne?

Iako nema svježih statističkih podataka, venezuelski liječnici kažu da se drastično povećao broj neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti što sve dodatno pridonosi potonuću zemlje u bijedu. . 

Voće u Venezueli | Author: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL

Svi veliki mediji objavili su tekstove ili video-priloge o tome kako žene mogu izračunati dane ovulacije i kako mogu smanjiti vjerojatnost od neželjene trudnoće. Web-portal  Cactus24 objavio je tekst s "15 recepata za domaće lijekova za izbjegavanje trudnoće", a neki od njih uključuju konzumiranje papaje dva puta na dan i ispijanje dvije šalice čaja s đumbirom dnevno. 

Pilule iz uvoza

Mnoge žene rješenje su pronašle na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera gdje razmjenjuju informacije gdje se mogu nabaviti antibaby pilule, ili čak tako prodaju ili kupuju tablete ili intrauterine implantate. Budući da je riječ o crnom tržištu, i cijene su višestruko veće. One koje imaju prijatelje ili rodbinu izvan Venezuele mole ih da im pošalju kontracepcijska sredstva iz inozemstva. 

"Zadnji put sam ih dobila od šogorice koji ih je donijela iz Kolumbije. U prosincu idem u Španjolsku, pa ću se pobrinuti za sebe i moje prijateljice", kaže Alejandra Moran, 27-godišnja publicistkinja iz Caracasa. 

Crno tržište | Author: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL

Godinama su oralni kontraceptivi, spirale i kondomi bili besplatni u mnogim javnim zdravstvenim ustanovama ili putem vladinih programa. No, otkako Vlada više nema novaca ukinula je isporuke, pa su sad neki oblici kontracepcije potpuno nedostupni, a drugi su preskupi. 

- Najteže su dostupni mladim ljudima. Nekoć su kondomi bili lako dostupni i jeftini, ali to danas više nije slučaj, kaže Vanessa Diaz, ginekologinja u Sveučilišnoj bolnici u Caracasu. 
   
Kriza s kontracepcijskim sredstvima drastično je povećala i opasne pokušaje prekida neželjenih trudnoća, čime su dovedene u opasnost tisuće života mladih žena, koje pokušavaju prekinuti trudnoću kod kuće, što je sasvim nova okolnost, budući da je u Venezueli zabranjen pobačaj, osim u slučajevima kad je u opasnosti život majke. 

'Kućni' pobačaji

Marissa Loretto, ginekologinja u bolnici u Caracasu kaže da je nedavno imala slučaj mlade žene koja je pokušala izazvati pobačaj tako da je u maternicu zagurala mješavinu peršina i deterdženta za rublje.  je da je nedavno postupala s nekom ženom koja je pokušala izazvati pobačaj, prisilivši peršin i deterdžent za pranje rublja u uterus.

- Mlada žena stigla je u bolnicu s jakim krvarenjem i kontrakcijama koje su u konačnici izazvale pobačaj, no kao što to obično biva u takvim slučajevima, žena je zaradila opasnu infekciju zbog koje smo joj morali ukloniti maternicu, kaže ginekologinja Loretto.

Godinama je većina ljekarni pribavljala lijekove kroz uvozni režim u kojem je vlada odobrila vrlo povoljan valutni tečaj za nabavku stranih lijekova, ali je taj sustav zbog krize dobrim dijelom narušen, pa ljekarne prodaju tek manje količine kontracepcijskih tableta i to po višestruko većim cijenama. Sveukupno gledano, zalihe oralnih kontraceptiva pale su unazad dvije godine za čak 90 posto.

Jennifer pokazuje prazan hladnjak | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Jedna ljekarna u središtu Caracasa primjerice, nije na svojim policama imala tablete za kontrolu rađanja više od godinu dana. Dva bloka dalje u drugoj ljekarni, jednoj mladoj djevojci farmaceutkinja je rekla: 

- Imamo samo one iz uvoza, što znači da im je cijena kao da kupujete na crnom tržištu. Za 21 tabletu morala je platiti 120.000 Bolivara, što je oko 3 dolara, a ovog trenutka u Venezueli je to trećina mjesečne minimalne plaće. 

- Skupe su, ali ih trebam su, rekla je djevojka, sretna da ih  je uopće uspjela pronaći. 

Nestašica kondoma

U međuvremenu, mnogi poznati brendovi prezervativa nestali su s polica venezuelskih trgovina, dok onih jeftinijih i manje poznatih ipak ima. Ali - stigli su iz uvoza pa su i oni mnogima nedostižni. Cijena im se penje na nekoliko dana rada za minimalnu plaću. 

- Naslijedio sam kondome od svog najboljeg prijatelja koji je napustio zemlju i preselio u SAD. Ponekad ih podijelim prijateljima. Ovo je ekonomija dijeljenja, kaže  Juan Noguera, 28-godišnji nezaposlen ekonomist. 

Problem je što je Venezuela macho-društvo pa mnogi muškarci ne žele stavljati kondome. Sad kad ih to košta još više nego prije, indeksi nezaštićenog seksa su naglo porasli, pa tako i spolno prenosive bolesti. 

Pljačka hrane iz trgovina u Venezueli | Author: CARLOS EDUARDO RAMIREZ/REUTERS/PIXSELL CARLOS EDUARDO RAMIREZ/REUTERS/PIXSELL

Osim toga, jeftinije robne marke kondoma mogu biti i vrlo nepouzdane. Prije nekoliko mjeseci 28-godišnji Andres Andres Rodriguez, rekao je da je na putu prema kući svoje djevojke kupio paket kondoma za koje nikad nije čuo.

- Kupio sam ih jer je to bilo jedino što sam uspio pronaći. Uživali smo, a onda je tijekom seksa prezervativ puknuo. Srećom djevojka nije ostala trudna. Možete zamisliti u ovakvoj ekonomskoj situaciji? Trudnoća bi bila katastrofa, rekao je.

Udvostručen broj spolnih bolesti

Liječnici krive situaciju i zbog zabrinjavajućeg porasta HIV slučajeva i spolno prenosivih bolesti kao što su gonoreja, sifilis i herpes.

María Eugenia Landaeta, šefica infektivnih bolesti u Sveučilišnoj bolnici Caracas, izjavila je kako se broj liječenih od HIV-a u ove godine povećao na 5.600, što je 3000 oboljelih više nego li 2014. godine.

- Jedan od uzroka je nedostatak prevencije, rekla je.

Diaz, ginekolog iz Sveučilišne bolnice Caracas, izjavio je da je broj pacijenata sa spolnim bolestima u porastu.

- U mojoj privatnoj praksi, od svakih 10 pacijenata, pet ili šest osoba sada ima spolno prenosivu bolest, a prije dvije godine bilo ih je upola manje, rekla je liječnica. Da stvar bude još gora, nestašice su tako velike da više nema dovoljno lijekova ni za pacijente oboljele od spolno prenosivih bolesti. 

- U zemlji više nema ni penicilina, što je najjeftiniji antibiotik na svijetu, kaže Moraima Hernández, epidemiologinja u bolnici za ženske bolesti.

Nema ni antibiotika

U Venezueli, kontrola rađanja je obično na ženama, pa za mnoge od njih to znači ili crno tržište ili ništa. Nakon nekoliko mjeseci koliko nije mogla redovito nabavljati tablete, 24-godišnja ekonomistica Lorena Mendez odlučila je da više ne može trpjeti rizik od trudnoće. Preko Instagrama je došla do prodavača etonogestrela, implantata koji se umeće ispod kože i otpušta hormonsku kontracepciju.

Novorođenčad u kutijama | Author: Screenshot/Twitter Screenshot/Twitter

Uređaj može funkcionirati do tri godine. Mendez je platila 600.000 bolivara za jedan, što znači da ga je platila oko 300 puta više nego li što bi koštao da ga je mogla nabaviti po subvencioniranim cijenama. 

- Bilo je vrlo skupo. Mnoge žene si to ne mogu priuštiti. Ali vrijedilo je. Sad sam konačno psihički mirna, rekla je za The Washington Post.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IvanB 14:07 01.Prosinac 2017.

    Nisu valjda zečevi da se moraju pariti kada vide jedno drugo!