Life
1096 prikaza

Žene u nogometu: "Branili su mi igrati, rugali su mi se..."

Marta Vieira da Silva
Wikimedia Commons
Ženama je bilo zabranjeno baviti se nogometom zbog toga što je ovaj sport 'nespojiv s njihovom prirodom'

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, to znaju svi. Iako mu je popularnost puno veća među muškarcima, nogomet je najpopularniji ženski sport kojim se bavi više od 30 milijuna žena diljem svijeta. No mnoge od njih moraju se nositi s različitim predrasudama koje ih i dalje prate. Tako je i u Brazilu, zemlji poznatoj upravo po nogometu.

"Bila sam jedina djevojčica okružena s puno dječaka", prisjeća se svojih početaka nogometašica Marta Vieira da Silva.

Marta Vieira da Silva | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ova brazilska nogometna legenda pet je puta proglašena najboljom nogometašicom svijeta, no u Brazilu ju i dalje nazivaju 'Pele u suknji'.

"Moja obitelj nije bila sretna s izborom nogometa. Nisu odobravali jer je i dalje vrijedilo mišljenje kako se žene ne bi trebale baviti nogometom", prisjeća se Marta.

Marta je rođena 1986. godine u Brazilu, samo nekoliko godina nakon što je ukinuta odredba kojom je ženama bilo zabranjeno treniranje nogometa pod izlikom kako je ovaj sport 'nespojiv s njihovom prirodom'. Zabrana je bila na snazi od 1941. do 1979. godine. Tada su se formirale i brojne predrasude koje žene u nogometu nažalost prate i danas. Njihovi muški kolege dijelili su to mišljenje. Poznata je izreka nogometne legende Pelea kako "nogomet ženama može biti samo hobi, ali ne i ozbiljni sport kojim se bave", piše BBC.

Navijači Hajduka Psihologinja Life Zašto muškarci više vole sport nego žene?

Marta je odrastala upravo u takvom okruženju. Odgajala ju je majka, u malom gradiću Dois Riachos u siromašnom dijelu Brazila. Nogomet je počela igrati s dečkima na ulici, a skrivala se svaki put kada bi na ulicu izašao njezin brat u strahu da ju ne kazni jer igra 'mušku igru'.

Priključila se nogometnom klubu no 1999. godine bilo joj je zabranjeno sudjelovanje na turniru upravo zato što je djevojčica.

"To me je jako frustriralo i nisam mogla razumjeti zašto je tako. Zašto je tako teško prihvatiti činjenicu da je ljudsko biće rođeno s talentom, zna kako igrati, a nogomet ju čini sretnom?", pitala se Marta.

Marta Vieira da Silva | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Iako je Marta uspjela mnoge djevojčice u Brazilu i dalje se muče s predrasudama. Među njima je i 14-godišnja Laura Pigatin kojoj je nekoliko puta zabranjeno sudjelovanje na turniru.Trenira nekoliko puta tjedno, nogomet i futsal. U svom rodnom gradu nema grupe njezinog uzrasta u kojoj može igrati, pa trenira u muškoj momčadi.

Njezina se momčad kvalificirala za nastup na prvenstvu Sao Paula, no njoj je zabranjen nastup jer je, kako su rekli službenici, turnir samo za dječake. Nakon uspjeha kampanje koju su pokrenuli njezini roditelji nastup joj je ipak dozvoljen. No opet joj je zabranjen 2017. godine.

"Bila sam jako tužna jer sam pomogla momčadi u osvajanju prvog mjesta u prvoj fazi natjecanja i sada nisam mogla igrati u drugoj, koja je puno važnija", naglasila je Laura.

Njezina priča samo potvrđuje kako se promjene u Brazilu provode sporo. Jednakost muškaraca i žena u nogometu je rijetka pojava pa ne čudi što je većina nogometašica puno manje plaćena od muških kolega. Brazilska ženska liga pokrenuta je 2013. godine no i dalje se muče s problemima nedovoljnog financiranja. Najuspješniji klub Rio Preto Esporte trenira na lošem terenu, nemaju službenog trenera a igračice žive u kući koju im je osigurao vlasnik kluba.

Carlos Henrique Kaiser PREVARONALDO Life Prevario cijeli svijet: 20 godina glumio da je nogometaš

U potrazi za boljim životom mnoge igračice napuštaju Brazil. Tako je Marta sa 18 godina stigla u Švedsku. Unatoč svojoj izvrsnoj sportskoj karijeri u Brazilu je i dalje nazivaju 'Pele u suknji'.

"Nju će uvijek uspoređivati s muškarcem. Ona će biti 'Pele u skunji', ali Pele neće biti 'Marta u hlačama'", rekla je Angelica Souza, s brazilskog portala koji prati ženski sport.

Marta zato naglašava kako je važno da se djevojčice i dalje bave ovim sportom, što god drugi mislili. Svjesna je kako ne postoji čarobni štapić koji će promijeniti svijet pun predrasuda.

"Ženski i muški nogomet potpuno je isti. Lopta je okrugla, teren je isti, a muškarci i žene dijele istu strast da daju sve od sebe i tako budu primjer drugoj djeci, mladim generacijama koje bi trebale sasvim prirodno prihvatiti ovaj sport", naglašava Marta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.