Life
3654 prikaza

Žive u gradu od dijamanata, a nisu to ni znali

1/3
Podignut je od suevita, kamena nastalog nakon udara meteora. U njemu se nalaze tisuće minijaturnih dijamanata

Bavarski gradić Nördlingen prvi se put spominje u devetom stoljeću. Stanovnici su podignuli grad unutar 26-kilometara širokog kratera ugaslog vulkana. Za izgradnju su koristili kamen iz okolice, koji ime je bio neobičan jer se lagano obasjavao. Tu njegovu 'moć' pripisali su utjecaju vulkana i tu je priča za njih bila završena.

Sve do 1960-ih kada je cijela povijest njihova mjesta okrenuta naglavačke. U gradić su stigla dva američka geologa, Eugene Shoemaker i Edward Chao, koji su nakon provedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana nego u krateru asteroida. Objasnili su i misteriji svjetlucavog kamenja, na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena, suevit, koji uslijed sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante.

 | Author:
Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi ljudskom oku. I sve kuće u gradići izgrađene su od suevita. Shoemaker i Chao procijenili su da se u kućama, crkvi i drugim objektima nalazi otprilike 72.000 tona dijamanata.
- Srećom da su dijamanti tako mali jer bi crkveni zvonik i ostale zgrade bili opljačkani još odavno - rekao je zvonar Horst Lenner.

Meteor promjera jednog kilometra kretao se brzinom od 25 kilometra u sekundi. U zemlju je udario prije 15 godina i stvorio je krater širine 26 kilometara.
- U školskim knjigama piše da smo na vulkanskom krateru. Morali smo promijeniti njihov sadržaj - istaknula je stanovnica grada Roswitha Feil.

 | Author:

Na svijetu postoji još gradova izgrađenih s materijalom nastalim nakon udara meteora, no nigdje nema takve koncentracije dijamanata kao u Nördlingenu. Krater u njemačkom gradu od gotovo 20.000 stanovnika toliko je specifičan i jedinstven da su i američki astronauti  s misija Apollo 14 i Apollo 16 posjetili grad kako bi naučili što više o stijenama koje će zateći i u svemiru i koje trebaju vratiti na Zemlju.

- I dan danas nas posjećuju ljudi iz NASA-e i Europske svemirske agencije - rekao je doktor Stefan Hölzl, geolog i direktor muzeja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.