Znanost
28797 prikaza

Uvrnuto: Pad u crnu rupu luđi je nego što mislite

Crna rupa
ESO
Velika većina vjerojatno očekuje da bi istog trenutka umrla. Ali stvarnost je uvrnutija od svega što možete zamisliti

Najčitanija priča BBC Eartha u 2015. godini bila je ona o objašnjenju sudbine međuzvjezdanog putnika u crnoj rupi. Koliko znače takve situacije za ovu kuću pokazuje to što povremeno iznova objavljuje tako megapopularne sadržaje. Takav je slučaj bio i s pričom Amande Gefter.

Pad u crnu rupu mogao bi se dogoditi bilo kome. Možda biste tražili novi naseljivi planet za ljudsku rasu, možda biste naprosto bili na podužem putovanju i onda se "pokliznuli". Što god bilo na stvari, u nekom trenutku svi se nađemo suočeni s davnim pitanjem: što bi nam se dogodilo ako bismo upali u crnu rupu? Možda biste očekivali da vas zgnječi ili rastrga u djeliće. Ali stvarnost je puno čudnija. Istog trenutka čim biste ušli u crnu rupu, stvarnost bi se podijelila na dvoje.

U jednoj, istog trenutka bi vas spržila, u drugom biste stali padati u crnu rupu sasvim neozlijeđeni. Crna rupa je mjesto gdje se raspadaju zakoni fizike kakve poznajemo. Einstein nam je otkrio da gravitacija zakrivljuje prostor na takav način da se prostor-vrijeme u crnoj rupu zakrivljuje do te mjere da se ona pretvara u rupu kroz samu stvarnost.

Iza najmasivnijih zvijezda, nakon što potroše sve svoje gorivo na nuklearnu fuziju, u nekim slučajevima može ostati materija tako nepojmljivo ogromne gustoće da se pod vlastitom masom nastavlja urušavati u sebe da konačno uspijeva zarobiti prostor-vijeme.

Crna rupa Čudesna tijela Znanost 10 stvari zbog kojih ćete se zaljubiti u crne rupe

Gravitacijsko polje takvog ostatka zvijezde postaje tako snažno da joj više ne uspijevaju pobjeći čak ni fotoni, odnosno svjetlost, pa područje oko zvijezde ostaje savršeno mračno, odakle i ime takvog astronomskog tijela – crna rupa. Granica takve rupe zove se obzor događaja. Riječ je o području do kojeg je crna rupa svojom gravitacijom u stanju sprečavati svjetlost da joj pobjegne dalje u svemir. Korakni samo malo dalje od toga i više ti nema bijega.

Obzor događaja zapravo plamti od energije. I to zato što kvantni efekti na rubu materiju pretvaraju u nepojmljivo silovite struje užarenih čestica koje se isijavaju nazad u svemir. To se naziva još i Hawkingova radijacija, prema fizičaru Stephenu Hawkingu koji ju je svojim teorijskim proračunima predvidio. On je predvidio i to da, ako crnoj rupu damo dovoljno vremena, ona će kroz čudesno ogroman broj milijardi godina naprosto radijacijom isijati svu svoju masu i na kraju nestati.

Kako biste se sve dalje spuštali u crnu rupu, prostor bi postajao sve zakrivljeniji, sve dok u samom središtu ne bi postao beskonačno zakrivljen. To se zove singularitet. U tom trenutku/mjestu vrijeme i prostor prestaju biti smislene ideje, a zakoni fizike kakve poznajemo, jer svi oni ipak iziskuju i prostor i vrijeme, više nisu primjenjivi.

Putovanje kroz vrijeme, svemir, gravitacija, crna rupa | Author: Kjordand/Wiki/CC BY-SA 4.0 Kjordand/Wiki/CC BY-SA 4.0

Što se tamo događa, to nitko ne zna. Drugi univerzum? Zaborav? To je naprosto tajna. Što se, dakle, događa ako slučajno upadnete u takvo jedno svemirsko odstupanje? Počnimo tako što ćemo pitati vašu svemirsku suputnicu, nazovimo je Anne, koja u užasu promatra kako ponirete prema crnoj rupi, dok ona ostaje na sigurnoj udaljenosti.

S mjesta na kojem ona lebdi, stvari počinju izgledati uvrnuto. Dok ubrzavate prema horizontu događaja, Anna vidi da se rastežete i iskrivljujete, kao da vas promatra kroz divovsku leću povećala. I što ste bliže horizontu, sve više se čini kao da se krećete usporeno. Niste joj u stanju ništa doviknuti, prvenstveno zato što oko vas nema zraka koji bi provodio zvuk, ali biste joj možda mogli svojim mobitelom slati svjetlosne signale Morzeovom abecedom.

Počinjete joj slati poruku, ali se i tu počinje javljati problem zato što slova i riječi vaše poruke do nje stižu sve sporije, svjetlosni valovi se rastežu to sve nižih i sve crvenijih frekvencija: "U redu, u r e d u,  u    r      e            d..."

Crna rupa V404 CYGNI Znanost Ogromna crna rupa probudila se nakon 26 godina sna

A kad napokon stignete do horizonta, samog ruba crne rupe, Anee vas vidi kao da ste se smrznuli, kao da je netko stisnuo dugme pauze. Ostajete tamo ukočeni, nepokretni, dok vas ogromna vrućina kojom ste okruženi, počinje gutati. Što se tiče Anne, zbrisani ste razvlačenjem prostora, zaustavljanjem vremena i vatrama Hawkingove radijacije. Odnosno, pretvorili ste se u pepeo i prije nego što ste zakoračili u prostor crne rupe.

Ali, prije nego što počnemo planirati vaš sprovod, zaboravimo na trenutak Anne i tu užasnu scenu iz njene perspektive. Sada se događa nešto još čudnije: ništa. Letite ravno u najzlokobnije prirodno odredište bez najmanje naznake kakvog drmusanja ili poskakivanja, kamoli razvlačenja, usporavanja ili spaljivanja radijacijom. To je zato što ste u slobodnom padu i zato ne osjećate gravitaciju: nešto što je Einstein nazvao "najradosnijom misli".

Crna rupa u svemiru | Author: ESO, ESA/Hubble, M. Kornmesser/ CC BY 2.0 ESO, ESA/Hubble, M. Kornmesser/ CC BY 2.0

Konačno, obzor događaja i nije nešto poput ciglenog zida koji lebdi svemirom oko zvijezde. To je objekt perspektive. Promatrač koji ostaje izvan crne rupe ne može vidjeti preko tog obzora, ali to ionako nije vaš problem. Što se vas tiče, obzor zapravo i ne postoji. Naravno, ako je crna rupa manja, onda imate problem. Gravitacijska sila će puno snažnije djelovati na vaša stopala nego na vašu glavu, pa će vas razvući poput špageta. A to, naravno, ne donosi dug život.

Vi imate sreće pa je riječ o velikoj crnoj rupi, milijunima puta masivnijoj od Sunca, tako da je razlika gravitacijskih djelovanja koja bi vas izšpagetirala tako sićušna da je bez problema možete ignorirati. U stvari, u dovoljno velikoj crnoj rupi mogli biste živjeti prilično normalno tijekom ostatka svog života sve dok ne biste umrli u singularnosti. Možda se pitate koliko bi to "normalno" moglo biti doista normalno s obzirom da vas je usisala pukotina u kontinuumu prostor-vremena, bez mogućnosti da se ikad oslobodite i pobjegnete joj?

Crna rupa Alternativni svemir Znanost Stephen Hawking oduševio novom idejom o crnoj rupi

No, kad o tome razmislite, prisjećate se da se naši osjećaji razvijaju iz iskustva koja se mijenjaju ne s protokom prostora, nego vremena. Vrijeme se uvijek kreće naprijed, nikad nazad, povlači nas protivno našoj volji i time sprečava da se vratimo. To je samo analogija. Crne rupe zakrivljuju prostor i vrijeme do takvih ekstrema da ispod obzora događaja vrijeme i prostor mijenjaju uloge. Vrijeme doista jest ono što vas vuče prema singularitetu.

Ne možete se okrenuti i pobjeći na isti način kao što se ne možete okrenuti i otputovati u prošlost. Zato, u tom vam se trenutku može dogoditi da se poželite zaustaviti i pitati se: Koji je vrag toj Anne? Ako se već smrzavate u toj crnoj rupi, okruženi ničim neobičnijim od praznog prostora, zašto toliko tupi da će vas spržiti radijacija na obzoru događaja? Da možda ne halucinira?

Crna rupa u svemiru | Author: Ute Kraus/ CC BY 2.5 Ute Kraus/ CC BY 2.5

A Anne se u stvari ponaša sasvim razumno. Iz njenog kuta gledanja, vi ste doista reš pečeni na obzoru. To nije iluzija. Ona bi čak mogla prikupiti vaš pepeo i poslati ga obitelji. Prirodni zakoni čak inzistiraju na tome da iz Anneine perspektive vi ostajete izvan crne rupe. Razlog tome je što kvantna fizika zahtijeva da informacija nikada ne može biti izgubljena. Svaki komadić informacije koji se tiče vašeg postojanja mora ostati najdalje na rubu obzora kako zakoni fizike u kojima živi Anne ne bi bili prekršeni.

S druge strane, zakoni fizike zahtijevaju i to da vi slobodno projedrite kroz obzor bez da biste iskusili da se pretvarate u užarene čestice ili bilo što neobično. U suprotnom biste prekršili Einsteinovu sretnu misao i njegovu opću teoriju relativnosti. Tako da zakoni fizike zahtijevaju da se nalazite i izvan crne rupe kao hrpa pepela i unutar crne rupe živi i zdravi. Ne manje važno, postoji i takav zakon fizike koji kaže da se informacija ne može klonirati, da iz ničega ne može nastati nešto.

Stephen Hawking Ako niste znali Znanost 11 razloga zašto biste trebali voljeti Stephena Hawkinga

Posljedično morate biti na dva mjesta, ali mora postojati samo jedna kopija vas. Zakoni fizike uspijevaju nas usmjeriti prema zaključku koji se čini nerazuman. Fizičari to nazivaju razbješnjujućom zagonetkom "paradoksa informacije crne rupe". Srećom, pa su u 90-ima uspjeli pronaći način za razriješiti je.

Leonard Susskind je shvatio da paradoks ne postoji, jer vas ni jedna osoba ne vidi kloniranog. Anne vidi samo jednu vašu kopiju. Vi vidite samo drugu vašu kopiju. A vi i Anne nikada nećete moći te dvije kopije usporediti. I ne postoji nikakav treći promatrač koji bi mogao istodobno vidjeti i unutrašnjost i vanjštinu crne rupe.

Tako da nijedan zakon fizike nije prekršen. Osim ako ne zahtijevate doznati koja priča je stvarna. Odnosno, jeste li u zbilji umrli ili ste ostali živi. Velika tajna koju su nam crne rupe otkrile je da to ne postoji. Stvarnost postoji u ovisnosti koga pitate. Postoji vaša stvarnost, postoji Anneina stvarnost. Točka. U stvari, umalo.

U ljeto 2012. fizičari Ahmed Almheiri, Donald Marolf, Joe Polchinski i James Sully, grupno poznati kao AMPS, smislili su misaoni eksperiment koji je zaprijetio uzdrmati sve što smo mislili da znamo o crnim rupama. Oni su shvatili da Susskindovo rješenje ovisi o činjenici da između svakog neslaganja između vas i Anne stoji obzor događaja.

Astronaut i crna rupa | Author: public domain public domain

Nije važno to što Anne vidi nesretnu verziju kako vas uništava Hawkingova radijacija, jer joj obzor priječi da vidi drugu verziju vas kako lebdite unutar crne rupe. Ali, što ako bi ipak postojao način da ona ugleda što se krije s druge strane obzora, bez da ga i prijeđe? Obična relativnost za takvo što ne bi htjela ni čuti, ali zato kvantna mehanika stvari ponešto zamućuje. Anne bi mogla ipak virnuti iza obzora, koristeći mali trik koji je Einstein nazvao "sablasna akcija s razdaljine".

To se događa kad par čestica koje razdvojimo, u svemiru ostaju misteriozno "isprepletene". One su dio jedne, nedjeljive cjeline, tako da informacija koja je potrebna za opisati ih, ne može nastati u nijednoj od te dvije čestice ponaosob, nego samo kroz sablasnu vezu između njih dvije. E, pa ideja AMPS funkcionira na takav neki način. Recimo da Anne ugrabi jednu takvu informaciju u blizini obzora, nazovimo je A.

Ukoliko je njena priča u redu i vi ste osuđeni na to da vas uništi Hawkingova radijacija izvan crne rupe, onda A mora biti isprepletena s drugačijom informacijom, B, koja je također dio vrelog oblaka radijacije. S druge strane, ako je vaša priča točna, pa ste živi i zdravi s druge strane obzora događaja, onda A mora biti isprepletena s drugačijom informacijom, C, koja je negdje unutar crne rupe. I tu je poanta: svaka informacija može biti isprepletena samo jednom. A to znači da A može biti isprepletena samo s B ili s C, nipošto s oboje.

Veliki hadronski sudarač u CERN-u. CERN Znanost Sve realnija teorija - moguće je postojanje paralelnog svemira

Anne zato uzima svoj bit informacije, A, propušta ga kroz svoj priručni stroj za dekodiranje isprepletenosti koji nam ispljune odgovor: ili B ili C. Ako je odgovor C, onda pobjeđuje vaša priča, ali su prekršeni zakoni kvantne mehanike. Ako je A isprepleten s C, što je duboko unutar crne rupe, onda je taj dio informacije za Anne zauvijek izgubljen, jer kvantni zakon kaže da informacija nikad ne može biti izgubljena.

To onda ostavlja B. Ako njoj iz njenog stroja ispadne da je A isprepleteno s B, onda Anne pobjeđuje, ali zato gubi opća teorija relativnosti. Kvaka je u tome da u slučaju A i B Anneina je priča istinita, vas sprži radijacija na obzoru, ali to onda znači da se ne događa ono što predviđa opća teorija relativnosti, da ćete bez problema proći preko obzora događaja, a ne da ćete se sudariti s plamtećim zidom. Koja je priča, dakle, istinita? To nitko ne zna i to pitanje postalo je jedan od glavnih izvora svađa, pravih pravcatih, oko temelja fizike.

Astronautsko odijelo pretvoreno u satelit | Author: NASA NASA

Fizika je potrošila više od jednog stoljeća pokušavajući pomiriti opću relativnost s kvantnom mehanikom, svjesna da bi jedna od njih dvije moguće morala odustati. Odgovor na paradoks vatrenog zida trebao bi nas uputiti na otvaranje još dublje teorije univerzuma. Jedan trag mogao bi se kriti u Anneinom stroju za dekodiranje. Doznavanje koji drugi bit informacije je isprepleten s informacijom A izvanredno je kompliciran problem.

Tako da su fizičari Daniel Harlow sa Sveučilišta Princeton u New Jerseyju i Patrick Hayden sad sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, u nekom trenutku stali ispitivati koliko bi to rješavanje moglo trajati. 2013. godine izračunali su da, čak i uz najbrže kompjutore koje bi dopustili fizički zakoni, Anne bi trebalo izvanredno dugo vrijeme za dekodiranje isprepletenosti.

Dok bi ona uspjela izračunati odgovor, crna rupa bi već odavno isparila, nestala bi iz univerzuma i s time bi nestala i prijetnja vatrenog zida. Ako je to slučaj, ispada da naprosto sama kompleksnost problema sprečava Anne da ikad dozna koja je priča stvarna

Svemirski opservatorij GAIA ESA-in projekt GAIA Znanost Snimaju svih 100 milijardi zvijezda u Mliječnoj stazi, ovo je prva milijarda

Takav ishod ostavlja obje priče simultano istinite, stvarnost ostaje intrigantno ovisna o gledištu promatrača, svi zakoni fizike netaknuti i nitko se ne nalazi doista u opasnosti da naleti na zid vatre. A to fizici daje još nešto za razmisliti: mučna veza između složenih izračuna i vrijeme-prostora. To svejedno može otvoriti vrata nečemu, i to nečemu o crnim rupama. One nisu tek puke gnjavatorske prepreke za svemirske putnike.

One su također teorijski laboratoriji koji uzimaju najsuptilnije začkoljice u zakonima fizike i potom ih pojačavaju do takvih proporcija da ih se ne može ignorirati. Ako prava priroda stvarnosti leži negdje drugdje, najbolje mjesto za promotriti je crna rupa. To je vjerojatno najbolje mjesto za pogledati izvana, u stvari, barem dok se ne zaključi prepreka u vidu tog vatrenog zida. Ili da se unutra pošalje Anne. Jer sad je ionako već red na nju.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • TheOldOne 14:42 20.Studeni 2017.

  Nije za poludit. Ako ne možeš naći rješenje u svojih N dimenzija - potraži ga u N+1-oj. Isto tako sam uvjeren da će i rješenje ovog problema biti pronađeno onog trenutka kada se otkrije (i prihvati) da se svemir (odnosno ... prikaži još! stvarnost svega što jest) proteže i IZVAN trenutno detektabilnog prostorvremena. "Misteriozna" kvantna isprepletenost čestica bi u tom slučaju mogla značiti da te dvije čestice i JESU dio jednog, nepodijeljenog entiteta, koji u ovom prostorvremenu izgleda kao 2 odvojene čestice

 • Sale77 12:41 17.Studeni 2017.

  Rjesenje je da ni ani ni mi ne postojimo u dva razlicita oblika van crne rupe, niti crna rupa postoji van njih dvoje, jos uvijek je big bang i sve je jedno , a tak bu i ostalo u 4d pojmu stvarnosti

 • nelson 18:05 16.Studeni 2017.

  ovo je za poludit.