Life
3878 prikaza

Znanstvenici: Kako obaviti veliku nuždu na Antarktici

Antarktički WC
screenshot/NatGeo
U ledom okovanim bespućima krajnjeg juga planete Zemlje, znanstvenici se suočavaju s velikim poteškoćama u izvršavanju običnih poslova

Nova snimka National Geographica otkriva jednu malo poznatu stvar o istraživanju ledene Antarktike. Temperature tamo znaju pasti ispod -50 stupnjeva celzijevih i postavlja se pitanje, kako ljudi tamo vrše nuždu?

Kako prenosi Esquire, znanstvenici postavljaju "otpadne šatore" kao svojevrsni vanjski zahod. "To je sve kao doma. Svi želimo imati čistu kupaonicu, pa zašto je ne bismo imali i ovdje. Uopće nije tako strašno", pojašnjava znanstvenik Wolfgang Rack.

Njegov kolega Marcus Arnold se ne slaže s tima izjava, i to posebno nakon jutarnje gužve. "Iako se svačiji urin i fekalije praktički odmah zamrznu, smrdljiv je to zadatak kada treba isprazniti kantu", kaže Arnold.

Antarktički WC | Author: screenshot/NatGeo screenshot/NatGeo

Šator u kojem se nalazi kanta je posebno pomno učvršćen u antarktičkom ledu jer, kako je to Rack ispričao, ne želite da vam šator odleti usred oluje dok ste u njemu. 

Obojica istraživača posebno napominju da je muškarcima puno lakše vršiti nuždu u ledenim bespućima Antarktike zato što oni mogu urinirati u boce i to u vrećama za spavanje. Žene, s druge strane, moraju izići iz topline šatora i izložiti se hladnoći negostoljubivog vremena na ledenom jugu naše planete.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.